Skocz do zawartości

[pompka] Jaką kupić

vanluke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Zastawnawiam się nad zakupem pompki marki Beto, widziałem sporo pompek sporo też ich przeżyłem wszytko się psuło łamało itd. Dlatego chciałem Was zapytać tę pompki rozważam kupno nożnej lub ręcznej, która lepsza wg Was? Może możecie mi polecić coś innego ?

Napisano

Nożna czy ręczna? To zależy od miejsca użytkowania.

W stacjonarnym zastosowaniu tylko nożna - napompowanie koła szosowego do 7 atmosfer to 15 ruchów pompką, do tego bez wysiłku.

Ostatnio miałem w rękach pompkę bbb

http://www.harfa-harryson.com.pl/?do=pokazProdukt&pid=396&firma=432

Wykonana z metalu, z wyciąganym wężykiem, przykręcana głowica automatycznie dopasowująca się do wentyla.

Napisano

http://allegro.pl/pompka-rowerowa-beto-mini-silver-3-wentyle-uchwyt-i2911745804.html

Mam ten model pompki od ładnych paru lat (dwa rowery już przeżyła ;-) ) i ani razu mnie nie zawiodła. Pompowałem nią zarówno zawory presta, jak i samochodowe i zero problemów.

No i jest na tyle mała, ze mieści się obok bukłaka w plecaku. W poprzednim rowerze miałem ja przy bidonie przykręconą ale w obecnym nie mam miejsca na bidon.

Jedyny minus to taki, że trzeba się namachać przy oponach 2,4 ale przy małych pompkach to standard.

Aha. Nie mam żadnej innej pompki, więc ta jest w użytku non stop.

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli na drogę to tak, w domu bez porównania lepiej sprawdza się nożna. Nie cytuje się posta powyżej ale nie wiem jak poprawić.

Napisano

Oczywiście, że w domu lepiej spisuje się nożna. Ale zawsze miałem coś innego do kupienia i trochę szkoda mi było kasy. Pewno, gdyby padła to następną bym już kupił "porządniejszą" ale Beto po prosu nie chce umrzeć bez walki :icon_lol: .

pozdrawiam

Napisano

Ja nie bardzo rozumiem wątpliwości: nożna (stacjonarna) czy ręczna? Takie dywagacje wskazują zakup pompki "domowej", ewentualnie np do wożenia na zawody, w samochodzie. Stacjonarna - bo jej minusem nie może być rozmiar bo nie jest przeznaczona do użytku mobilnego - ma tylko plusy: pojemność cylindra, co za tym idzie szybkość pompowania, łatwość pompowania, mniejsze ryzyko uszkodzenia wentyla, większe ciśnienie uzyskane mniejszym nakładem siły.

Napisano

Ja mam nożną Michelin i jedyne co musiałem zrobić to zmienić koncówkę z zakręcanej na zaciskową, bo za dużo powietrza uciekało nim wykręciłem wężyk z zaworu, a w teren jeżdzę z mini pompką którą dodatkowo można CO2 zasilać, ale nie wiem po co mi ona, bo jak złapię gumę to wymiana/naprawa dętki bez ustalenia przyczyny może wiązać się z kolejną wymianą/naprawą, a niestety w terenie nie zawsze się dojrzy szkło. Raz musiałem wywinąć oponę na lewą stronę, bo dopiero wtedy mogłę wyczuć pod palcem szkło którego normalnie nie było widać.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...