rmn1 Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Albo nie działa mi wyszukiwarka, albo nie ma tu tematu o gripach ESI. Parę razy widziałem jak ktoś je poleca, czy są warte swojej ceny? Zakładam wątek, bo chciałbym, żeby posiadacze coś o nich napisali. Czy rzeczywiście ładnie tłumią? Są wytrzymał na ścieranie? Nie próchnieją na słońcu? Nie niszczy ich mróz czy deszcz? Nie przesuwają/przekręcają się? Czy następne wasze chwyty, to też będą ESI? Którą wersje wolicie? Może ktoś wklei zdjęcie jak u niego wyglądają? Mam nadzieję, że się temat przyda osobom szukającym dobrych chwytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Czy rzeczywiście ładnie tłumią? Jest nieźle,ale nie rewelacyjnie. Są wytrzymał na ścieranie? Zależy- w moim przypadku po połówce sezonu widoczne ślady Nie próchnieją na słońcu? Nie- wszak nie są z drzewa Nie niszczy ich mróz czy deszcz? Deszcz nie, mróz-nie wiem Nie przesuwają/przekręcają się? Absolutnie nie. Czy następne wasze chwyty, to też będą ESI? Na obecną chwilę -nie,ale poczekam na Extra Chunky i wtedy być może. Którą wersje wolicie? Chunky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Teraz ja się wypowiem używam ich jeden sezon, muszę powiedzieć że jestem bardzo wybredny jeżeli chodzi o chwyty i przez moje ręce przeszło już dużo modeli, miałem problem z drętwiejącymi dłońmi. Esi jest chyba najdłużej ponieważ najbardzięj mi pasują, nieźle tłumią drgania, są jak przyklejone do kiery co podczas demontarzu np manetek jest małym problemem ponieważ trzeba się trochę nakombinować żeby je ściągnąć. jężeli chodzi o pewność chwytu to to jest nr 1. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ale jak dla mnie mogłyby być grubsze ponieważ mam dużą dłoń. Bodajrze chunky są grubsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Gripy ESI sprawdzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jak dotąd najwygodniejsze chwyty z jakimi miałem styczność. Nie da się ich przekręcić bez pomocy płynu z alkoholem. Też miałem problem ze sztywniejącymi nadgarstkami i te chwyty go ograniczyły. Moje następne chwyty to będą ponownie Racersy, bądź Chunky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chwyty ESI są seryjnie montowane w kilku rowerach Treka, np superfly. Może na forum mtbr.com znajdziesz więcej opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A czy trzeba się przejmować przy wybieraniu tym, co sugeruje producent odnośnie grubości? (Że chunky są do gripshiftów, a racers do rapidfire?). Mam manetki rapidfire, ale nie pogardziłbym grubszymi chwytami, tylko czy nie będzie to kolidować ze sobą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kolidować nie będą, tu chodzi raczej o to, że przy Racersach różnica między grubością Gripschifta a chwytu była by zbyt duża, przy rapidfire Chunky z niczym nie kolidują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A czy trzeba się przejmować przy wybieraniu tym, co sugeruje producent odnośnie grubości? (Że chunky są do gripshiftów, a racers do rapidfire?). Mam manetki rapidfire, ale nie pogardziłbym grubszymi chwytami, tylko czy nie będzie to kolidować ze sobą? Dokładnie tak jak napisał Rulez Chunky mają lepiej dopasowaną grubość do gripshiftów, więc do cyngli też możesz je założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Nieźle tłumią i w ogóle się nie obracają. Moim zdaniem lepsze od piankowych WCSów i tanich gumiaków. Przy wadze 50~60g oferują solidny chwyt. Aczkolwiek mi ich całkowicie płaska struktura nie do końca odpowiadała oraz podczas jazdy w rękawiczach. Ale to tylko moje odczucia Dobry chwyt gumowy oferuje jednak lepsza kontrolę bez utraty komfortu (answer, odi...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakunec Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Kto ma ESI i jeżdzi bez rękawiczek? Nie ślizgają się ręcę jak jest mokro (od potu, lub od deszczu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Ja jeżdżę bez rękawiczek i są kapitalne w uchwycie, ręką leży naprawdę pewnie Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Bez rękawiczek ślizgają się przy odrobinie potu i nie wierzę jeśli ktoś mówi inaczej. Ja tak jak kolega wyżej jest również wybredny co do gripów i niestety nie jestem do końca zadowolny. Przy trasach do 40-50 km jeszcze wielkiego dyskomforu nie czuję, ale przy dłużych dłonie zaczynają dokuczać. Takiego efektu nie mam przy piankowych Ritchey wcs i chyba do nich wrócę. Esi ma zdecydowanie pewniejszy chwyt niż wcs i przyjemniej się steruje, ale są dla mnie mniej komfortowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Potwierdzam, kiedy są mokre ręka bez rękawiczki się ślizga. Jakiś czas temu jadąc w deszczu miałem niemiłą niespodziankę, kiedy dłoń oparta o kierownicę ześlizgnęła się z gripa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Zastanawiam się nad tymi dwoma : Ritchey WCS Locking Ergo True Grip a Esi Grips Chunky Które i dlaczego ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMacko06 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Miałem jedne i drugie i Esi o wiele bardziej polecam.Po pierwsze pianka Ritcheya jest strasznie nie wygodna, mi osobiście drętwiały ręce. Do tego to wgłębienie jest w ogóle nie potrzebne.A po drugie za Esi przemawia jakość wykonania no i to, że są z innego materiału więc np nie nasiąkają wodą tak jak te drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bliitz Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Polecam przemycie gripów płynem do mycia okien, zdecydowanie poprawia lepkość w przypadku pocenia się dłoni. W przypadku deszczu to chyba nic się nie poradzi bo jak mocno namokną to faktycznie ręce zaczynają się mocno ślizgać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evildick Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Używam od jakiegoś czasu ESI i złego słowa o nich nie powiem jeśli chodzi o komfort. Jednak mają jedną małą wadę, farbują rękawiczki, przynajmniej czerwony model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Kto ma ESI i jeżdzi bez rękawiczek? Nie ślizgają się ręcę jak jest mokro (od potu, lub od deszczu). Parę razy próbowałem - dłonie mi się nie ześlizgują, ale chwyt nie jest bardzo pewny, trzeba złapać je trochę mocniej. Do tego gripy robią się nieprzyjemne w dotyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Dla kompletności wątku dodam, że jeśli ktoś (jak ja) się będzie dziwił dlaczego korki do kierownicy z zestawu są tak wielkiej średnicy (problem z wciśnięciem) to oficjalnie producent w faq pisze: - jak średnica korków za duża - dociąć (zmniejszając średnicę) np. nożem - jak za mała - obkleić taśmą izolacyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.