razorjack Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Trek robi też 26ery, więc zakładam że gdyby Emily chciała małe kółka, to by je miała. (daję radę - eufemizm) no i co że mają mostki w dół? po to są takie mostki żeby je tak ustawiać, poza tym, zakładający temat napisał do 'jazdy amatorskiej', a nie ściganckiej - poczuj różnicę. Nie jestem Markiem Konwą, podejrzewam że Ty także nie i nie jest nim także zakładający temat, więc po co te porównanie ? skoro są takie mostki, to dobrze, bo są po to żeby je używać, jeśli ktoś sobie tak zamarzy.... Maniak, kłócisz się dla zasady? czy po prostu powielasz że 29ery dla <180cm są złe ?
Rulez Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Czepiłeś się tej Emilly jak by to była wyrocznia jakaś, nie jest to żaden argument. W przypadku zainteresowania rowerem na kółkach 27,5" jest : http://www.ebay.de/i...ategoryId=30744
razorjack Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Ja ? czy Maniak ? podałem przykład (dodatkowo Maja Włoszczowska ma 169mm) na te bezsensowne gadanie że 29ery są tylko dla dużych i ogromnych. Maniak, Rulez, nie podaliście żadnego argumentu za tym że 29er jest zły, jedynie powielacie legendy... może zacznijcie merytoryczną dyskusję nie namawiam na kupno 29era, tylko na test, na przejechanie się i sprawdzenie czy się podoba czy nie.
Rulez Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 O tym czy jest dobry czy zły może zadecydować sam kupujący, mi np. nie do końca odpowiada jazda na 29er, przy niższym wzroście tym bardziej może nie odpowiadać, jeśli ma się przymierzać do 29er to powinien przymierzyć się również (albo tym bardziej) do 650b .
Mod Team Maniak Napisano 16 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 16 Stycznia 2013 razorjack twoja przedostatnia wypowiedź to już właściwie tylko bicie piany. Żaden z twoich argumentów mnie nie przekonuje, nie są niczym konkretnym podparte i nie wnoszą zbyt wiele do dyskusji. Chcesz pomóc autorowi czy tylko wykazać że nie mam racji? Jeśli faktycznie pomóc to może głośno zapytaj o oczekiwania względem roweru. Ja przynajmniej powołuje się na autorytety, bo jeśli nie jest nim medalista MŚ to kto? Pan ze sklepu czy kolorowe pisemka? Wielu zawodników po sezonie z 29 przyznało że wolą coś innego albo że nie wpisuje się to we wszystkie ich oczekiwania, Markiem nie jestem ale znam go i wiem jaką dbałość przykłada do kwestii sprzętowej, dopasowania go i zestrojenia. Daruj sobie takie wycieczki w moją stronę. Chyba nie zauważyłeś że kategorycznie nie odradzam ale zaznaczam tutaj ryzyko komplikacji w kwestii dopasowania jak i gorszy stosunek poziomu osprzętu do ceny.
razorjack Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 jasne, też 650b powinien sprawdzić, niestety ich jest chyba mniejszy wybór ? ew są droższe ? (bo np. tanich widelców do nich nie ma)
Rulez Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Nie musi się śpiezyć, jeśli będzie chciał to coś znajdzie, na pewno lepiej zmierzyć niż żałować. Ponadto może wcale nie potrzebuje 29 ani 27,5 ponieważ 26" w zupełności spełnia jego oczekiwania.
razorjack Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 tak patrząć to moż i cross by spełnił chociaż wymienił sporo asfaltu, a potem trochę gór, więc ciężko coś powiedzieć, równie dobrze styl i sposób jazdy może ewoluować...
Rulez Napisano 16 Stycznia 2013 Napisano 16 Stycznia 2013 Chyba nie całkiem cross, skoro ma rower mtb i nic nie pisał o zmianie typu roweru ...
pewnyktos Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 Raczej zostaję przy 26" ale przejadę się po sklepie na 29", tylko nie wiem czy to ma jakiś sens. Nie rozważam zmiany MTB na coś innego.
razorjack Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 a dlaczego nie miałoby mieć sensu 29 ? sam na razie na niego nie wskakuję (ale jakbym miał kupować coś o skoku 100-120mm to na pewno), ale to dlatego że mało jest 29erów ze skokiem ~160mm i faktycznie trochę się inaczej prowadzą - zjeżdżając trasą DH, na kilku zakrętach mnie wyrzuciło (ale to też może kwestia przyzwyczajenia) ale za to zjeżdżając z Gubałówki na 29, po korzeniach i kamieniach czułem że przyczepność miał znacznie większą. właśnie ta większa przyczepność i łatwość pokonywania przeszkód, to zaleta 29era, to jest ten 'sens'
tobo Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 Raczej zostaję przy 26" ale przejadę się po sklepie na 29", tylko nie wiem czy to ma jakiś sens. Nie rozważam zmiany MTB na coś innego. Runda po sklepie nie ma sensu do oceny przydatnosci roweru pod wzgledem swoich potrzeb.
pewnyktos Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Napisano 17 Stycznia 2013 Chyba 29" odrzucę ze względu na koszty. Sam rower jest droższy, a do tego dochodzi mostek itp. Dodatkowo trochę śmiesznie to wygląda :)btw to jak mam sprawdzić czy 29" się nadaje na mój wzrost?
MokryxD Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 Po prostu się do niego przymierzyć. A najlepiej to jak masz możliwość pożyczyć od kogoś 29er i pojeździć jeden dzień.
beskid Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 a dlaczego nie miałoby mieć sensu 29 ? sam na razie na niego nie wskakuję (ale jakbym miał kupować coś o skoku 100-120mm to na pewno), ale to dlatego że mało jest 29erów ze skokiem ~160mm i faktycznie trochę się inaczej prowadzą - zjeżdżając trasą DH, na kilku zakrętach mnie wyrzuciło (ale to też może kwestia przyzwyczajenia) ale za to zjeżdżając z Gubałówki na 29, po korzeniach i kamieniach czułem że przyczepność miał znacznie większą. właśnie ta większa przyczepność i łatwość pokonywania przeszkód, to zaleta 29era, to jest ten 'sens' Problem w tym, że ten zjazd nie jest wyznacznikiem niczego. Nie mam nic przeciwko 29 ale propozycja czegoś takiego dla kogoś w okolicach 170 cm w dodatku w góry jest wpuszczaniem go w maliny. Aby zjechać trzeba wjechać, czasem dosłownie przedzierać się przez las, że nie wspomnę o wnoszeniu na plecach czy barku. To wszystko taką krową. Dać się da pytanie o przyjemność, która będzie raczej wątpliwa. No chyba, że ktoś ma ochotę bujać się tylko po stokówkach czy szutrówkach.
pewnyktos Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Napisano 17 Stycznia 2013 @Beskid Racja. Dlatego zostańmy przy 26", na razie nie zaryzykuje jazdy na 29"
razorjack Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 no właśnie cała ten temat jest bez sensu. FS nie bo nie, 29er nie bo nie, jakieś problemy z mostkiem i pozycją (ale nikt nie wie jakie) to po co w ogóle jakieś rady Problem w tym, że ten zjazd nie jest wyznacznikiem niczego. Nie mam nic przeciwko 29 ale propozycja czegoś takiego dla kogoś w okolicach 170 cm w dodatku w góry jest wpuszczaniem go w maliny. Aby zjechać trzeba wjechać, czasem dosłownie przedzierać się przez las, że nie wspomnę o wnoszeniu na plecach czy barku. To wszystko taką krową. Dać się da pytanie o przyjemność, która będzie raczej wątpliwa. No chyba, że ktoś ma ochotę bujać się tylko po stokówkach czy szutrówkach.człowieku, co za głupoty wypisujesz.to w takim razie co jest wyznacznikiem czegokolwiek? jesteś jakimś hejterem nr1 tego forum? dajże spokój kolego. podałem Ci właśnie bardzo dobry wyznacznik (helouuu...mówimy o rowerze MTB, nie mieszczuchu czy szosie), czułem na zjeździe że rower ma znacznie większą przyczepność - wiesz w ogóle co to znaczy?? przyczepność ? podpowiem więcej, bo być może mało jeździłeś, dobra przyczepność pozwala także sprawnie pokonywać strome podjazdy. co ma wielkość koła do niesienia na grzbiecie? tu chyba ważniejszy jest wygodny plecak o który oprzesz rower lub jego waga. proszę, podaj jaka jest Twoja 'miara' roweru/typu roweru?
pewnyktos Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Napisano 19 Stycznia 2013 FS - nie, bo droższy 29" - nie mam jak sprawdzić czy dam radę na tym jeździć, nie znam nikogo kto jeździ na 29"
MokryxD Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 Jak pójdziesz do dobrego sklepu i powiesz, że chciałbyś przymierzyć się i przejechać na 29er to większość sprzedawców się zgodzi. Czasem można wypożyczyć rower na jeden dzień, żeby sprawdzić przed kupnem, czy to ten właściwy.
kadargo Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 Razorjack, tak się zastanawiam ile można zarobić na takim agresywnym marketingu? Póki co nie ma jeszcze prawa nakazującego kupowanie roweru na kołach 29". Nie każdemu pasuje taki rower, na przykład mi i to zdecydowanie ale aż tak nie atakuję tych co im pasuje.
pewnyktos Napisano 19 Stycznia 2013 Autor Napisano 19 Stycznia 2013 Tylko jak sami stwierdziliśmy... jazda po sklepie niewiele pomoże, dodatkowo taki sklepowy rower na 29" będzie miał zły mostek dla mnie. Z tym wypożyczeniem to raczej wątpię. Skąd się można dowiedzieć jaka jest wysokość ramy w rowerach Cube? Nigdzie nie jest podany ten parametr.
beskid Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 człowieku, co za głupoty wypisujesz. to w takim razie co jest wyznacznikiem czegokolwiek? jesteś jakimś hejterem nr1 tego forum? dajże spokój kolego. podałem Ci właśnie bardzo dobry wyznacznik (helouuu...mówimy o rowerze MTB, nie mieszczuchu czy szosie), czułem na zjeździe że rower ma znacznie większą przyczepność - wiesz w ogóle co to znaczy?? przyczepność ? podpowiem więcej, bo być może mało jeździłeś, dobra przyczepność pozwala także sprawnie pokonywać strome podjazdy. co ma wielkość koła do niesienia na grzbiecie? tu chyba ważniejszy jest wygodny plecak o który oprzesz rower lub jego waga. proszę, podaj jaka jest Twoja 'miara' roweru/typu roweru? Stwierdzam tylko, że zjazdy to nie jest wyznacznik do kupienia 29-ki. Zjazdy to też nie kwintesencja MTB. Więc nie wiem co się tak rzucasz. Oczywiście, że 29-ka jest bardziej stabilna i ma lepszą przyczepność na zjazdach. Nigdzie nie stwierdziłem, że jest inaczej. Podałem przykłady gdzie ta przewaga niknie w starciu z małym kołem w dodatku u niskiej osoby. Jeśli nadal nie rozumiesz to twój problem. W temacie czy mało jeździłem i reszty to proszę abyś jak to się mówi nie pouczał ojca ja się robi dzieci. Jako, że zrobiłem tysiące km po Beskidach na sztywnych widłach to przyczepność mało mnie interesuje bo potrafię się dostosować do każdych warunków i sprzętu. Robiłem kiedyś zjazd z Romanki do Sopotni z kolesiami na 29-ach i do tego fullach. Na dole przewaga wynosiła nie więcej niż 5 min i wynikała raczej z podwójnej amortyzacji niż wielkości koła. Tyle w temacie.
razorjack Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 same dzieci to żaden marketing, z nikim nie jestem związany, sam jeżdżę na 26''. tylko proponowałem testy 29era, ale jak widzę każdy widzi i rozumie co mu wygodniej rower MTB to...jazda po górach, czyli pod górę i w dół, po płaskim to można i na ukrainie jeździć w każdym razie, cały czas nie podałeś swojego wyznacznika dobrego roweru MTB, czy tego co jest MTB. sam zjazd z innymi kolesiami też nie jest wyznacznikiem, jeżdżę ostatnio Enduro Trophy w górach i objeżdża mnie na zjazdach o ~20 miejsc gość na HT, czy to znaczy że HT jest lepsze? nie, to znaczy że ma on mega technikę.
kadargo Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 Dzieci? Haha dobre. Testowałwem 29" z górnej półki i zdecydowanie to nie rower dla mnie.
Mod Team Maniak Napisano 20 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2013 razorjack zawsze próbujesz innym wtłaczać swój sposób postrzegania jazdy na rowerze, nie bierzesz jakby pod uwagę że nie każdy jeździ tak samo, oczekuje tego samego i potrzebuje tego samego co TY, daruj sobie tą ideologię. Mam tylko nadzieję że autor wątku kupi rowerek z którego będzie zadowolony,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.