Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe czy Contienental

yetiunio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No oczywiście, że potrzeba założyć opony z traktora, zeby były na błoto;-) ale na blotnisty maraton (mazowsze) wygląda na to, że się nada

Napisano

@PiotrekJ, mieszkam na skraju Kampinosu i myślę że wybiorę XK z RK, ale dopiero jak po wiośnie wszystko wyschnie, teraz wolałbym coś bardziej uniwersalnego coby lepiej mielilo;) niestety w oponach kompromisu nie da się osiągnąć

Napisano

Jezdzilem w 2012 maratony od przelomu marca i kwietnia. Zestaw 2 x RK dawal rade. Jesli na przod wrzucil bym XK to bylo by idealnie.

Tak swoja droga to zazdroszcze miejsca zamieszkania ;) Ja spory kawalek musze dojezdzac ...

Napisano

To na Mazowszu jest jakoś dramatycznie więcej błota niż w Wielkopolsce? Myślalem że Kampinos na piachach stoi ;).

2x Race King Supersonic używam już ze 3 lata, bardzo mało się zużywają, myślę że przejechałem na nich z 8 tyś km i bieżnik cały czas jest akceptowalny. Do jazdy na nizinnych terenach nie potrzeba nic lepszego, w górach parę razy też jeździłem, choć tam bieżnik nie wystarcza na większym błocie i mokrych korzeniach. Nie ma sensu X-Kinga zakładać na przód, to przerost formy nad treścią.

Jeżdżę na tym zestawie też maratony w Wielkopolsce, dają sobie świetnie radę nawet jak jest mokro, a w piachu po prostu rządzą (wersja 2.2). Nowe wersje mają chyba od roku inny bieżnik, wygląda mi nawet na przyczepniejszy.

Gum bardzo mało łapię, ale muszą być ciężkie dętki, bo opona ma dużą objętość. Ja używam 200g, na 130g łapałem laczki co chwila.

Napisano

To na Mazowszu jest jakoś dramatycznie więcej błota niż w Wielkopolsce? Myślalem że Kampinos na piachach stoi ;).

Masz rację, ale bagna stanowią też bardzo duży procent, a w moich okolicach (Truskaw, Izabelin) w marcu wszystko tonie :)

Tak swoja droga to zazdroszcze miejsca zamieszkania ;) Ja spory kawalek musze dojezdzac ...

Ale w drugą stronę z dojazdem codziennie rano mam problem :P

Czy ja wiem czy x-king przerost formy nad treścią, w trochę trudniejszym terenie na pewno będzie przydatniejszy z przodu niż rk, a wagę i opory toczenia ma trochę wyższe.

Napisano

Na stałe XK u siebie nie zakładałem, ale miałem przyjemność na kilku rowerach zrobić z zestawem XK + RK trochę km.

Oporów toczenia wyraźnie odczuwalnych nie zauważyłem, natomiast główna różnica to właśnie przemknięcie przez luźne piaski lub lżejsze błoto. Koło przednie było stabilniejsze. Mokre korzenie raczej to samo co RK.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

W rowerze mam zalozone rapid roby 29x2,25 i chcialbym je zmienic na cos szybszego na asfalcie.

Rower to northtec cayon xl moja waga 85kg.

Moj wybor ograniczylem praktycznie do smart samow albo race king. Moze mi ktos doradzic ktore lepiej sie u mnie sprawdza?

Dodam jeszcze ze rowerem na codzien dojezdzam do pracy (20km), a co jakis weekend odwiedzam Beskidy i tu bym oczekiwal tez jakiejs tarkcji w gorach.

Napisano

Witam

RaRo to oponki takie dość budżetowe i nie za bardzo na asfalt bo dość szybko Ci znikną.Najbardziej uniwersalne opony do jazdy codziennej z lekkim terenem to Conti RK 2.2. Opory niskie i w miarę komfortowe.SS sa bardzo porównywalne do RK.

Jeżeli natomiast w grę wchodziłoby troszkę lepsze trzymanie i wypady w trochę trudniejszy teren,to z przodu możesz założyć RoRo Evo 2.25 albo X Kinga RS 2.2. Obydwie dość lekkie opony,dobre trzymanie i opory stosunkowo niskie.Na napędówce zostaje wtedy RK.

Albo jeżeli pozowlą Ci fundusze i chcesz się bawić w przekładki to wtedy zrób sobie jeden zestaw na miasto i lekki teren z RK a drugi zestaw w teren.Wtedy albo Kenda Nevegal albo NN:)

pozdrawiam

R/

Napisano

A ktora stawia mniejszy opor na asfalcie SS czy RK....

To są bardzo podobne do siebie opony,ciężko doszukać się różnic.Na SS jeździłem zaledwie miesiąc więc ciężko być mi obiektywnym.Po przesiadce na RK,nie zauważyłem diametralnej różnicy. Co do przebiegu to po 2kkm RK wyglądał całkiem przyzwoicie i nadawał się do dalszej eksploatacji.Jedne i drugie opony słyną z papierowych ścianek i podatności na uszkodzenia,ale jeżeli nie wybierasz się nimi w góry to raczej powinieneś być spokojny.Wiadomo można uszkodzić ściankę pechowo,np. o krawężnik.

Generalnie RK dużo lepiej pracują na niższym ciśnieniu ale trzeba uważać,żeby gdzieś nie dobiło.

Co do rozmiaru,to polecam 2.2,dużo lepszy komfort jazdy.

Zobacz tu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/114880-opony-do-120zl-schwalbe-smart-sam-czy-continental-race-king/

pozdrawiam

Napisano

Dokladnie ja ja zajechalem dwie szt RK na krawezniku , co prawda da sie na nich jezdzic jeszcze ale szalu nie ma lapia jakies tam bicie. Moim zdaniem RK stawia mniejszy opob od SS , ale jest bardziej podatny na uszkodzenia przy wadze 100 kg najlepiej w tylnia gume dmuchaj min 2.8 , zywotnosc powianna wystarczyc w obu przypadkach na 5kkm . Jezeli ktos sie decyduje na RK to tylko i wylacznie 2.2 , wersja 2.0 ma niski komfort a opory toczenia jak 2.2.

Jezeli ktos rozwaza zakup zwyklej wersji drut/kevlar to moim zdaniem doplacanie do kevlaru nie ma sensu , poniewaz to dwa razy drozsza guma a tak samo delikatna roznica wagi 50 g na oponie.

Ogolnie dobra guma do katowania , sam chyba sobie zakupie komplecik 2.2 druciakow za 80 zl .

Napisano

tak przejzalem alledrogo i schwalbe jest tansza o jakies 30%

Witam

Interesują Cię tylko te w/w opony,czy także bierzesz pod uwagę inne,tańsze oponki?

pozdr.

R/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie polecam opon Duro !!!

Straszne badziewie , nie warte nawet swojej ceny... Same pękają...

Zostawiłem kiedyś rower w garażu , był przymrozek , patrzę na oponkę , a ta jest popękana po bokach... ;/

I to nie jest odosobniony przypadek. Mojemu znajomemu , też popękała sama od siebie (3tygodniowa) oponka Duro...

Napisano

Nie polecam opon Duro !!!

Straszne badziewie , nie warte nawet swojej ceny... Same pękają...

Może miałeś jakiś trefny egzemplarz.Poszukam gdzieś zdjęć opon Duro Miner 26' i wrzucę tutaj.Wyglądają naprawdę dobrze ( a mają przebieg gdzieś około 2kkm)

pozdr.

R/

Napisano

Co by nie zakładać nowego tematu podłączę się pod ten :D

Szukam opon na przód i tył. Trochę specyfikacji gdzie jeżdżę, a więc w tygodniu jakieś 7 km do roboty codziennie(jak nie leje, jak pada to jadę) jest to w większości asfalt.

W weekendy w większości po leśnych ścieżkach i duktach na jurze, średnie odległości to jakieś 50-60 km w weekend, może czasem więcej, oczywiście trafia się tam czasem asfalt ale nie jakieś duże odległości. Góry zaliczyłem raz w zeszłym roku okolice Szczawnicy. Po jakimś dużym błocie się nie przemieszczam, jak wiadomo jura to w większości piach luźny. Planuję wystartować też w jakichś kilku maratonach w okolicy mojej w tym sezonie gdyż starowałem w zeszłym roku raz i się spodobało :D

Moja waga jak to ma znaczenie to jakieś plus minus 95 kg budżet powiedzmy jakieś 100 za sztukę plus minus gumy oczywiście nowe, waga jako tako większego znaczenia nie ma choć wiadomo ;)

Pozdrawiam K

PS. temat ten czytałem właśnie i mam mętlik dlatego pisze tego posta :D

Napisano

Wiekszosc ma swoje typy, ale to juz czytales i metlik masz jeszcze wiekszy :) ...

Na mazowieckich piaskach zestaw XK + RK radzi sobie bardzo fajnie. Wiadomo - jak sie masz zakopac to i tak sie zakopiesz.

Ogolnie niskie opory toczenia, ciche na asfalcie, zuzycie bardzo przyzwoite. Na mokrym rowniez nigdy nie narzekalem.

Moj drugi typ to Saguaro. Ale o tym tez sie pewnie naczytales.

Napisano

Ze Schwalbe Smart Sam , ale wersja drutowa jest cieza od Rk , wiec Rk bedzie lepszym wyborem , tylko nie bierz wersji 2.0 bo szkoda , 2.2 zdecydowanie bardziej wygodne a opory toczenia te same. Kiedys popelnilem ten blad i kupilem 2.0 a po czasie zmienilem na 2.2 i przeskok jest duzy.

Napisano

Ja smigam na Continental Race King 2.2 przód i tył. Powiem, ze po 3600km wyglądają ładnie. W terenie ida nie najgorzej. A to co tutaj mowicie, ze slabo z błota sie pluczą to jakos tego nie zauwazylem. Zle nie jest. Ogolnie polecam te oponki :) Dawalem 59zl za sztuke, wiec chyba ta tansza wersja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...