konradcannon Napisano 28 Maja 2013 Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 A to ciekawe co piszesz, bo z tego co się orientuję Alfine 8 zaprojektowany był pod smar stały a nie olej. I co nie cieknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bestmasterpl Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam, Czytając powyższe odpowiedzi widzę, że ktoś oprócz mnie też skusił się na Alfine 11 z czego oczywiście szalenie się cieszę ponieważ dziś w 3 serwisie z kolei usłyszałem, że jestem pierwszą osobą w województwie mającą taki "magiczny" sprzęt. Znalazłem się tu forum bo potrzebuję pomocy od Was pomocy. Porblem mój z piastą polega na tym, że odnoszę wrażenie jakby była za bardzo skręcona, po przekręceniu parę razy pedełam, koło zrobi tylko kilka obrótów i się zatrzymuje.Na 1-2 kilometrze to nie ma znaczenia, ale jak przejadę 100 to w nogach pewnie coś więcej czuję. Producent Shimano twierdzi, że opory są znacznie mniejsze niż w Alfine 8 a dziś w jednym z serwisów miałem okazję zobaczyć jak ona pracuje i pracuje znacznie "lżej" niż moja 11-stka. Mam zatem kilka pytań: 1) Czy znacie jakieś serwisy rowerower w okolicach Olsztyna lub Warszawy, które podjęły by się przeglądu piasty? 2) Czy w.g Was wyżej opisane zjawisko jest cechą charakterystyczną dla piast wielobiegowych czy faktycznie może w moim przypadku może jest ściśnięta 3) Czym może objawiać się zużycie oleju w piaście, czy mógłbym je przypisać właśnie cięższej pracy piasty? 4) Czy istnieje możliwość regulacji docisku całego układu, bez konieczności rozebrania i wymiany oleju? Tak jak to w.g mojej wiedzy ma miejsce w przypadku Alfine 8? Może wystarczy delikatnie poluzować?-sorry może się wygłupiłem pisząc to, ale się nia znam na tej technologii. 5)I jak wyszło z tą wymianą oleju? Faktycznie kupić lepiej kupić samochodowy? Co w szczególności byście polecali, żeby nie zniśzczyć sprzętu na który sporo zbierałem... Z góry Wam dziękuje za odpowedzi. Pozdrawiam Serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattrofolium Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Witam po przerwie. W międzyczasie sporo działo się z moim Alfin'em 11. Niestety problem wybierania biegów urósł do uszkodzenia piasty. Po jej rozebraniu znalazłem wewnątrz trzy fragmenty małej sprężyny. Sprężyna prawdopodobnie pochodzi z mechanizmu zmiany biegów. Dzięki serdecznej pomocy Shimano Polska i Pana Arka Płonka otrzymałem nowy kompletny mechanizm piasty. Po zmontowaniu nowego mechanizmu biegi wybierane są w dobrej kolejności. Nowy problem stanowi nagłe, sporadyczne wypinanie biegów do pozycji neutralnej. Skutkuje to lotem przez kierownice jeśli akurat przyciska się pedał w pozycji stojącej. Pragnę zauważyć, że piasta jest dobrze wyregulowana według wytycznych Shimano. Złożona na nowych linkach i dokładnie wyczyszczonym zewnętrznym mechaniźmie zmiany biegów. Jeśli chodzi o smarowanie. Razem z nowym mechanizmem piasty otrzymałem nową uszczelkę i stalowy dekiel separujący uszczelnienie od zębatki. Niestety przekładniowy Lotos GL-5 75w/90 cieknie nawet przez nowe elementy. W ubiegłym roku olej wymieniałem kilkukrotnie. Za każdym razem rozbierałem piastę i dokładnie ją czyściłem. Według mnie spuszczanie, czy odciąganie starego oleju jest mało efektywne. Przy każdym otwarciu piasty miałem do czynienia z olejem w wersji „metalik”. Pływające opiłki mocno zagęszczały olej, a ten stan rzeczy miał już miejsce przed uszkodzeniem piasty. Jest wyraźna różnica w lekkości pracy piasty zaraz po zalaniu rzadkim olejem jak mój Lotos, a funkcjonowaniem piasty po 3-4 miesiącach jazdy. Nowy mechanizm, który otrzymałem posiada już zewnętrznie widoczne konstrukcyjne różnice. Nieoficjalnie dowiedziałem się, że dystrybutorzy piast mają wymieniać wszystkie wadliwe modele. Podobno sami Japończycy nie wiedzą do końca o co chodzi i dają takie wytyczne. Z innych kwiatków mogę przytoczyć sytuację, kiedy stosunkowo lekko przewróciłem się na bok efektem czego było wypięcie podkładki typu seger konsolidującej cały mechanizm piasty. Kwestia prosta i szybka w naprawie, ale niedopuszczalna. Dorzucam zdjęcia nowego mechanizmu po prawej i starego po lewej. Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 To przepuszczanie zdarza się na każdym biegu? Korpus piasty też wymieniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quattrofolium Napisano 16 Marca 2014 Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dzisiaj w ciągu godzinnej jazdy po mieście dwa razy przepuścił mi napęd na różnych biegach (6 i chyba 2). Widzę też pewną korelację wypinającego się napędu w miarę wzrostu wstrząsów podczas jazdy. Korpus został stary. Nie nosił śladów zużycia na bieżniach odbierających. Zmęczony tematem Alfine'a 11 zaczynam coraz częściej myślec o Pinion Gear P1.18. Pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A ja się zastanawiam nad Alfine 8 która ponoć takich problemów nie stwarza. Moja reklamacja jest uznana oczywiście, cała piasta kwalifikowana do wymiany, ale ze względu na brak koloru srebrnego 32 dziury zażyczyłem sobie czekanie albo po prostu przerzucenie bebechów. Ale odnośnie przerzucania tychże. Wiecie może czy te nowe usprawnione piasty nie mają różnic w samej obudowie obudowyu? Samo przerzucenie bebechów to wg mnie prostsze niż wyplatanie/zaplatanie piasty no i nie w tym kolorze co chciałem. Ale generalnie porażka, że japońce puścili na rynek tak nie sprawdzon y produkt, już nie mówiąc o koszmarnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.