szameks Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Przyszedł czas na kolejny upgrade, hample. Od prawie 7 lat jeżdżę na Hayes HFX-9 (cały komplet, tarcze 160/160). Po krótkim czasie szperania w sieci przymierzam się do SLX-ów. Pytanie, jakie tarcze na 6 boltów do tego wybrać (planuje zakupić 180/160)? Z jakimi współpracują najlepiej? Gdzieś znalazłem skrawki info że shimano ma minimalnie cieńsze tarcze, to prawda? Jeżeli tak to pewnie zostanę przy Shimano (Deore XT SM-RT86 ICE Tec lub SM-RT76) ale przyznam że średnio mi się podoba taka 2 częściowa budowa. Używał ktoś SLX ze stand. tarczą Hayes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9534 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja polecam Dartmoor nano/Ashima. Tanie. lekkie, dobrze hamują, a dobre klocki wcale się szybko nie zużywają. Ja mam nano 140mm (do 80kg spokojnie wystarcza) i klocki EBC gold i po półtora roku jest jescze ich sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 2 częściowa budowa ma więcej zalet a z drugiej strony wygląd powinien mieć mniejsze znaczenie niż skuteczność, modulacja i siła hamowania! Osobiście kupił bym tarcze Shimano SM-RT86. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szameks Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Co do Dartmooora właśnie czytałem rożne opinie, waga fajna ale jakość i siła hamowania już nie tak bardzo. Co do szimano, wiem że wygląd nie powinien mieć aż takiego znaczenia ale niestety ja coraz częściej zwracam na to uwagę Tu przemawiają lepsze opinie więc na chwile obecna pewnie kopiłbym właśnie te. A jeździł ktoś na Alligatorach? Np taki Windcutter, jakieś opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Siema, sam miałem taki problem chwile temuvi też wahałem się pomiędzy nano a aligatorami. powiedziano mi na tym forum oczywiście, że te aligatory mają jeszcze większy apetyt na klocki niż nano także hmmm odpuść sobie. Co do siemano rt76 to powiem ci, że to bardzo dobre tarcze. Zasanawiasz się jeszcze nad ICE ale czy one nie są zarezerwowane tylko dla mocowania centerlock? (bo rozumiem, że 6 boltów = 6 śrub)pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szameks Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Shimano - Tarcza hamulcowa Deore XT SM-RT86 ICE Tec wyglada na to ze nie ma rezerwacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ja polecam Dartmoor nano/Ashima. Tanie. lekkie, dobrze hamują, a dobre klocki wcale się szybko nie zużywają. Ale mimo tych zalet trzeba pamiętać, że te tarcze dużo gorzej hamują (bardziej to czuć na mechanikach), więc powinny być rozpatrywane tylko przez krosowców i chłopaczków ważących poniżej 65 kg, a na pewno nie przez osoby jeżdżące od czasu do czasu po górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Pod mocowanie CL zarezerwowane są tylko tarcze XTR z ICE T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9534 Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ale mimo tych zalet trzeba pamiętać, że te tarcze dużo gorzej hamują (bardziej to czuć na mechanikach), więc powinny być rozpatrywane tylko przez krosowców i chłopaczków ważących poniżej 65 kg, a na pewno nie przez osoby jeżdżące od czasu do czasu po górach. Ścigam się po górach na tych tarczach, ważę ponad 70 i nie przeszkadza mi to w wygrywaniu ;-) Mam porównanie z xtr, hope i avidem. Ashima nie jest wyraźnie gorsza od nich. Marek Konwa też miał takie 160/140 w 29r i też sobie radził :-P . Jak ktoś nie umie zjeżdżać bez hamowania do zera przed każdym kamykiem, to niech zamiast inwestować w hamulce, niech zainwestuje w tydzień w górach i popracuje nad techniką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Panowie, jeździliście kiedyś na ashimach? Ja mam już drugi komplet ashima aro z kolei. Zaczynałem na 180mm. Rok temu przesiadłem się na 203mm (tylko z ciekawości, a były w tej samej cenie). Wcześniej miałem tarcze Hayes'a - 180mm i przez krótki okres shimanowskie deore. Mam hamulce Hayes'a (Stroker Trail). Wcześniej okładziny metaliczne, teraz półmetaliczne. Ashimy przez ten czas mnie ani razu nie zawiodły. Zatrzymują rower w każdych warunkach (deszcz, śnieg, błoto). Hayesowską tarczę raz przypiekłem, Ashimy jeszcze ani razu. Z początku miałem zestaw: przód hayes, tył Ashima i przez rok takiej jazdy klocki się ścierały równomiernie. Także dla mnie "zjadanie" klocków przez tarcze ashimy to mit. Może przy organicznych klockach coś jest na rzeczy. Tego nie wiem bo używałem jedynie spiekanych. Hayesy lubiały mi czasem podzwonić na prostych odcinkach. Przy ashimach tego nie zauważyłem. Do tej pory też żadna mi się nie zwichrowała czy też zgięła. Oczywiście nie jestem ignorantem i nie uważam ich za jedyne i najlepsze tarcze na świecie. Nie używałem innych tarcz poza Hayesem i słabszymi shimano, więc nie porównuje Ashim do innych firm. Ale przez ponad trzy lata używania tych tarcz ani razu mnie nie kusiło, żeby spróbować innych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szameks Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Dziękuje wszystkim za porady, doświadczenia etc. Zdecydowałem się na szimanochy. Właśnie zamówiłem cały komplet z alledrogo, wyszło łącznie 1018 zeta za: - hamulce Shimano SLX BR-M675 żywiczne (komplet na przód + tył) - tarcze Shimano Deore XT SM-RT86 ICE 180mm + 160mm - adaptery Shimano - przesyłka x3 Temat do zamknięcia. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Na klockach żywicznych to szału nie będzie ale jak już takie kupiłeś to szkoda wywalać, trzeba zajechać i kupić metaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szameks Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Wybrałem z premedytacją. Nie jeździłem jeszcze na takich, a wyczytałem że o ile nie przeszkadza szybsze zużycie i mała skuteczność w warunkach innych niż suche (rower mam bardziej do "city freeride" i katuje go głównie przy ładnej pogodzie) to może być nawet lepszy wybór (moc hamowania, bardziej ciche). Poprawcie mnie jeżeli jestem w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Cały sezon jeździłem na Shimano 596 z tyłu Hayes V6 z klockami żywicznymi i nigdy nic nie piszczało, nawet sporo mi ich zostało. Ważę około setki i nigdy nie miałem z tym zestawem problemu, jak trzeba to koło w miejscu staje. W czasie deszczu nie specjalnie zauważyłem jakiś spadek siły przy chamowaniu - w końcu to tył. Wcześniej chciałem wymienić żywiczne na inne bo lepiej hamują, ale jeszcze sezon się przebujam i zobaczę jak się spiszą. Z przodu mam SM-RT76 180 i klocki metaliczne Bradine (żywicę zalałem olejem przy skracaniu przewodu) i jak są wilgotne/mokre to nie potrzebuję dzwonka bo kwiczą jak zażynana świnka. Szimano w porównaniu z Hajesem jest wyjątkowo sztywną tarczą, trudnie ją zgiąci i wyprostować. Moim zdaniem dobrze wybrałeś i żałować nie powinienieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szameks Napisano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Paczki dotarły, tak to teraz wygląda: szameks 20130110 07 - Kona - Galeria szameks 20130110 04 - Kona - Galeria szameks 20130110 05 - Kona - Galeria Nie lubię jeździć przy kiepskiej pogodzie więc czekam aż będę mógł przetestować, ale geometria i wielkość klamek idealna, siła hamowania przy użyciu jednego palca niesamowita (jak na test domowy ;p). Nie mogę się doczekać aż zabiorę na dwór. Jeszcze raz wszystkim dzięki i pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.