Skocz do zawartości

[rower] Pierwsza przełajówka

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jako że jestem zupełnie "łysy" w temacie szosa/przełaje, piszę w tym dziale i myślę że tu znajdę odpowiedź. Z racji tego że styl jazdy się zmienił i w 95% jest to szosa czasami może jakieś lekkie szuterki i drużki polne(lekkie) Chciał bym kupić rower przełajowy. Miałem okazję się przejechać i to jet to co odpowiada mi najbardziej. Kwestia tylko czy coś znajdę do maksymalnie 2200 zł.

Dzisiaj na forum szukałem i cicho. Jedynie znalazłem Gianta TCX. Ale czy są jakieś inne alternatywy?

Ważę: 95kg

Wzrost: 181 cm

• Mod Team

Sporo ważysz, mogą się pojawić problemy z koniecznością częstego centrowania kół. Podlinkuj tego giant'a co znalazłeś (nowy, używany, obecny model Tcx3?). Pewnie będzie problem kupić gotowca w tej cenie a używane bywają mocno wyeksploatowane, tym bardziej jeśli ktoś się na tym ścigał.

Ktoś na allegro takiego stevensa sprzedaje: Stevens cyclo cross 2010 FSA Shimano 105 (2909407268) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rozmiar akurat pod Ciebie, stan wydaje się bardzo przystępny, myślę że kilka stów wytargujesz, tylko oponki być musiał dokupić (jakby co możesz odezwać się do mnie na pw mam 2 zbędne komplety).

Myślę że lepiej coś takiego jak ten rower kupić, koła ma solidne, klamki porządne które działają a nie udają (o ile nie dostał się do nich piasek a łatwo o to przy glebie w terenie), korba z pustą osią, nawet dodatkowe klameczki na kierce (które uważam za zbędne ale są), jakby ktoś prawie na nim nie jeździł, nie wiem do czego się w ogóle tu przywalić, jak dla mnie: okazja. Ogólnie stevens robi fajne rowerki, miałem kiedyś szosówkę, bardzo uczciwie poskładana. Dopytaj tylko jakbyś go brał o stan klamek, lakieru na ramie i łożysk w kołach.

• Mod Team

No rewelacji po tych kołach z tcx'a sie nie spodziewaj, jedyne co mi się w tym tcx podoba to ładnie malowana i ogólnie ładna rama z widelcem, reszta to trochę padaka, nawet z tyłu 9s nie ma. Nie wiem też po co 3 blaty z przodu, kiepsko to pracuje, w szosówce kiedyś przeklinałem 3 rzędową 105.

W przełajówkach przyjmuje się że to czego nie pojedziesz z 39/27 to się podbiega, po to wypłaszczenia od spodu górnej rury ramy żeby dobrze na ramieniu leżało, nie które modele nie mają nawet otworów na śruby pod bidon żeby lepiej się nosiło i nie haczyło o ciuchy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...