Skocz do zawartości

[koła] super budżetowe koła do szosówki

mini1450

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

buduję budżetową szosówkę dla siebie i poszukuję jak najtańszych nowych kół.

Znalazłem na allegro te. ale mam parę wątpliwości. Czy rzeczywiście będą dobre do szosówki? Jest tam napisane, że do trekkingowego, ale myślę, że powinny być dobre, lecz nie chcę ryzykować i proszę was o opinię.

Jest tam również napisane, że najwęższe opony jakie wejdę to 28C, czy nie udało by się założyć węższych?

Pozdrawiam.

Napisano

To prawda. Można jeszcze dobrać sobie rodzaj szprych, oczywiście zależnie od budżetu, oraz można jeszcze sobie wybrać rodzaj zaplotu. Jednak warto poszukać sprawdzonego serwisu który złoży te koła dobrze.

Napisano

Ostatnie mam nadzieję pytanie - jaki stożek? Rozumiem, że ze stożkiem mają większą wytrzymałość, ale co daje wysokość stożka?

Głównie jeżdżę po płaskiej Wielkopolsce.

Dziękuję wszystkim za odpowiadanie na moje pytania.

Napisano

Podpowiem, że o ile do przedniego koła możesz dobrać dowolną piastę (dla mtb i dla szosy jest to 100mm) to do tylnego koła musi być piasta typowo szosowa o szerokości 130mm (mtb i treking mają 135mm). Oczywiście tyczy się to tylko i wyłącznie wtedy gdy masz typową ramę szosową ;)

Gdy wybierzesz zwykłą piastę pod wolnobieg sprawa jest znacznie uproszczona bo wystarczy ją przerobić odejmując jedną podkładkę z ośki albo wymieniając ją na cieńszą.

Wysokie stożki teoretycznie wpływają na większą wytrzymałość koła. Przy tanich obręczach jest to jednak odrobinę zachwiane i powyżej jakiejś wartości raczej wpływa na design i wagę niż na wytrzymałość.

Z takich tańszych obręczy typowo do szosy popularne są http://allegro.pl/ob...61112866.html

Ps co do wagi obręczy to tym bym się nie przejmował ... Wyższa waga kół może i wpływa na gorsze przyspieszanie za to pozytywnie wpływa na utrzymywanie stałej prędkości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...