Skocz do zawartości
  • 0

rower cross dla kobiety

Gość Asia

Pytanie

Napisano

Witam,

Chciałam w najbliższym czasie kupić rower, będę jeździła głównie po drogach asfaltowych, reszta to czasami ubite ścieżki polne lub leśne no i troszkę po osiedlu - aby z niego wyjechać :)

Standardowo 2x w tygodniu po 30-40km. Lubię szybką jazdę po asfalcie aby sie zmęczyć ale lubię też jechac wolniutko i pozachwycać się ciszą w lesie.

Mam 164 cm wzrostu i 55kg, sylwetka raczej sportowa.

Do tej pory jeździłam pożyczonym męskim Unibike Mirrage nie wiem z którego roku - z 10 lat już ma, rama 17", koła 26, nie odpowiadało mi siodełko (zbyt twarde) oraz dłonie oraz dolna część pleców mnie bolała po dłuższej jeździe.

Dlatego zastanawiałam się nad crossem, dzisiaj mierzyłam Kellys Agnes 2012 mogę go otrzymac za 1800zł, nie znam sie na parametrach ale sprzedawca go polecał, zastanawia mnie tylko ten amortyzator w przednim kole, czy jest on mi potrzebny, rower waży 14kg - co o nim sądzicie- bedzie dla mnie odpowiedni? Były też inne Kellys- tańsze a może lepsze dla mnie?

Dodatkowo mogę wybrać sobie jeszcze gratisy- myślałam o lekkich błotnikach, dzwonku lub torebce pod siodełko lub na ramę? Chyba te rzeczy mi sie przydają?

Czy szukać innego? Co polecacie? Chcę rower max do 2000zł, ważne aby był wygodny, może być rama męska, lekki, marka nie ma znaczenia, nie zależy mi na funkcjach których nie wykorzystam :)

Doświadczeni rowerzyści pomóżcie :icon_exclaim:

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zacznij od tego - [rama] Jak Dobrać Rozmiar Ramy? - Rowery/ramy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Ja polecam metodę, która od lat świetnie się sprawdza w praktyce.

Zmierz długość nogi od podłoża do krocza.

Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego, wynik w centymetrach należy pomnożyc przez współczynnik 0,57.

Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to pomnóż przez współczynnik 0,67.

Jeżeli ma to być rower cross/trekkingowy to przez 0,63.

Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach.

Ponieważ rozmiary rowerów podawane są często w calach,

należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.

Twój rozmiar dla cross/trekking to 18,35" - czyli zakres 17-19", więc możliwe, że nawet na 19" będziesz się czuła dobrze.

Natomiast dla MTB - 16,60".

No, ale nie ma to jak możliwość przymiarki i próbnej jazdy.

Sprawdziłem ostatnie propozycje - bierz tego Kellys Agnes 2012 damski za 1800zł, tylko upewnij się co do rozmiaru ramy.

Jeśli masz możliwość dorwania tego modelu w innym rozmiarze, to nie ma nad czym myśleć, tylko mierzyć i brać.

Natomiast od tego Gianta za 1500 zł trzymaj się z daleka - podobnie jak Cube ma wolnobieg,

i podobnie jak on, nie jest więcej wart jak 1000zł.

Reszta "stawki" pozostaje w cieniu pierwszego Kellysa Agnes 2012.

...dzisiaj po zmierzenu Treka 18" który był ok - postanowiłam spróbować damskiego Kellysa 19" i wydawało mi sie że jest wygodniejszy od tego 17" tym bardziej że kierownicę można przybliżać i oddalać...

Zapewne masz na myśli regulowany mostek kierownicy.

No ale ten Kellys Agnes 2012 też powinien mieć taki mostek.

Napisano

Witam

Marzę o rowerze ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Jeśli ktoś mógłby mi doradzić będę wdzięczna. Chciałabym aby był lekki, na dużych kołach, z amortyzacją. Głównie do jazdy po ścieżkach rowerowych ale czasem w terenie. Bardzo fajnie byłoby gdyby się dał złożyć na pół i włożyć do bagażnika. Mam tylko 158 cm wzrostu co pewnie ogranicza wybór :). Chciałabym się zmieścić w 2500 zł jeśli to mozliwe. Bardzo proszę o pomoc w wyborze modelu.

Gość Przemek
Napisano

http://www.unibike.pl/viperlds.html

Jak dla kobiety to polecam Ci coś takiego, z amortyzacją siodełka i regulacją kąta nachylenia kierownicy. Pozwoli Ci lepsze dopasowanie do stylu jazdy. Osprzęt również wystarczający. Mimo tylu rad to Ty musisz czuć się na rowerze komfortowo, i tego Ci życzę.

Napisano

Witam ponownie

chciałam serdecznie podziękować kolegom za poświęcony czas i cenne uwagi, szczególnie dziobolkowi :thanks:

już nie mogłam się doczekać kupna tego roweru ale zmogła mnie grypa

jednak wczoraj zakupiłam nowego Kellysa Agnes z 2012r w sklepie za 1799zł + dodatkowo lekkie błotniki

zdecydowałam sie jednak na ramę 17" ponieważ ten rower ma regulowany mostek przy kierownicy

mierzyłam różne, także te przez Was polecane jeżeli były dostępne

Jednak pierwszy strzał okazał sie tym właściwym, miłosć od pierwszego wejrzenia :laugh:

Do zobaczenia na trasie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...