Skocz do zawartości
  • 0

rower cross dla kobiety

Gość Asia

Pytanie

Napisano

Witam,

Chciałam w najbliższym czasie kupić rower, będę jeździła głównie po drogach asfaltowych, reszta to czasami ubite ścieżki polne lub leśne no i troszkę po osiedlu - aby z niego wyjechać :)

Standardowo 2x w tygodniu po 30-40km. Lubię szybką jazdę po asfalcie aby sie zmęczyć ale lubię też jechac wolniutko i pozachwycać się ciszą w lesie.

Mam 164 cm wzrostu i 55kg, sylwetka raczej sportowa.

Do tej pory jeździłam pożyczonym męskim Unibike Mirrage nie wiem z którego roku - z 10 lat już ma, rama 17", koła 26, nie odpowiadało mi siodełko (zbyt twarde) oraz dłonie oraz dolna część pleców mnie bolała po dłuższej jeździe.

Dlatego zastanawiałam się nad crossem, dzisiaj mierzyłam Kellys Agnes 2012 mogę go otrzymac za 1800zł, nie znam sie na parametrach ale sprzedawca go polecał, zastanawia mnie tylko ten amortyzator w przednim kole, czy jest on mi potrzebny, rower waży 14kg - co o nim sądzicie- bedzie dla mnie odpowiedni? Były też inne Kellys- tańsze a może lepsze dla mnie?

Dodatkowo mogę wybrać sobie jeszcze gratisy- myślałam o lekkich błotnikach, dzwonku lub torebce pod siodełko lub na ramę? Chyba te rzeczy mi sie przydają?

Czy szukać innego? Co polecacie? Chcę rower max do 2000zł, ważne aby był wygodny, może być rama męska, lekki, marka nie ma znaczenia, nie zależy mi na funkcjach których nie wykorzystam :)

Doświadczeni rowerzyści pomóżcie :icon_exclaim:

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Można znaleźć coś lżejszego :) np. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-260-WLS-white-n-sea-2013/3004

w tej cenie szaleństwa nie będzie z osprzętem więc warto zwrócić uwagę na wagę roweru im mniej tym lepiej :) lub http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Ghost-SE-1300-blue-grey-white-2012/1265 Ten kellys jest na kołach 28" jeśli takie koła Ci odpowiadają i dobrze się czujesz to coś się znajdzie innego niż te co podałem ;)

Np. taka merida http://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-CROSSWAY-40-D-2012-gratis-/1184

Napisano

Ten Cube nawet wizualnie też mi sie podoba :) ale ramy ma 16" potem 18", mierzyłam tylko 17

roweru po schodach nosić nie muszę, przymierzam sie tylko do bagażnika na samochód, jak już znudzą mi sie trasy w mojej okolicy to może gdzieś z moim rowerkiem wyjadę

Czy róźnica miedzy tym Kelleysem a Cube 1,4 kg to tak dużo?

Chyba ważniejszy jest lepszy oprzęt?

a może dla mnie wystarczający będzie prostszy=tańszy rower?

Napisano

Czy róźnica miedzy tym Kelleysem a Cube 1,4 kg to tak dużo?

Chyba ważniejszy jest lepszy oprzęt?

a może dla mnie wystarczający będzie prostszy=tańszy rower?

Dla mnie 1,4kg to niedużo - myślę, że gdyby stały obok siebie i próbowałabyś podnieść,

to jeśli poczułabyś różnicę, to moim zdaniem niewielką.

Waga ma znaczenie w przypadku, kiedy trzeba rower taszczyć na plecach na dłuższe dystanse.

Tak, dobrze myślisz - osprzęt jest ważny. IMHO ważniejszy niż 1,4kg różnicy.

Tańszy rower, to z reguły pozorna oszczędność.

Prostszy rower z reguły bywa droższy ;)

Dla mnie prostszy i łatwiejszy tak w obsłudze jak i w serwisowaniu jest rower z biegami w piaście.

No ale te do tanich nie należą - cena rośnie wraz z wzrostem ilości biegów.

Czy aż taka wielka różnica w tym osprzęcie jest to bym nie powiedział...

Tiaaa... to może zerknijmy na różnice:

- Shimano SLX (Kellys) vs Shimano Altus (Cube),

- 9-rzędowa kaseta 11-34 (Kellys) vs 7-rzędowy wolnobieg 14-34 (Cube),

- klamkomanetki Alivio (Kellys) vs... blink.gif

...nie no... szkoda słów. Według mnie różnica jest, i to spora.

Co Ty wogóle proponujesz?

Według mnie w porównaniu z Kellysem, Cube to "złomek".

Ta nalepka na ramie z napisem Cube chyba deczko Ci rzeczywistość przysłoniła ;)

Nawet w stosunku do ostatniej propozycji - Kellys vs KTM - ja wybrałbym Kellysa.

Napisano

Nawet w stosunku do ostatniej propozycji - Kellys vs KTM - ja wybrałbym Kellysa

No wiesz każdy lubi co innego ;) a targać dodatkowe 1,4kg dla faceta może to nie dużo, a dla dziewczyny może już być sporo. Przeszedłem drogę od altusa do xtr-a hmm... czy to inaczej działa? Ma fajnejszy napis ;) 7 czy 9 przełożeń z tyłu, a czy się je wykorzystuje? Czy poprostu tylko są bo tak fabryka dała. Jeśli to jest rower cross no to raczej nikt w ostre góry nie bedzie jechał więc wozi się tylko dodatkową mase. I tak i tak trzeba się przymierzyć do roweru na miejscu i sprawdzić na żywo. Tu można coś tylko sobie wybrać :)

Napisano

Wiesz, gdyby ten Cube jeszcze kosztował 1000, no góra 1200zł, to może inaczej bym na niego spojrzał.

Ale 1750zł za 7-rzędowy wolnobieg... daj spokój.

Jaka różnica 7-rzędów vs 8-9-rzędów? Dziś dostępność komponentów pod 7-rzędów jest znikoma.

Minimum to 8-9-rzędów by nie mieć kłopotu z częściami zamiennymi i serwisem w przyszłości.

Taka to różnica.

No i jak się chce i umie, to się wszystkie przełożenia wykorzystuje. Przynajmniej ja tak mam.

Miałem wcześniej 7-biegów, teraz mam 8 i wszystkie są wykorzystane w napędzie 48/36/26 @ 11-32 8-rzędów,

no i to jest dla mnie najbardziej optymalny zakres zębatek dla crossa.

Wcześniej miałem 42/34/24 @ 11-30 7-rzędów i bywało, że brakowało mi biegów/zakresu.

Zmiana korby z 42/34/24 na 48/36/26 bardzo pomogła i poprawiła komfort jazdy.

Jak nie wykorzystujesz, to po co Ci rower z przerzutkami???

Kiedy podnosisz na chwilę rower ważący w okolicach 13kg, to nawet dla kobiety te 1,4kg może być niezauważalne ;)

Co innego na dłuższych dystansach, lub częste wnoszenie po schodach na wyższe piętra bloku'kamienicy.

Wtedy może się odczuje taką różnicę.

Poza tym, Kellys podaje, że 14kg waży rower w rozmiarze 17" (432mm), a Cube???

Domyślam się jedynie, że może to być również waga najmniejszego rozmiaru ramy, czyli 14".

No a ja, pomimo że mężczyzna, to do silnych nie należę.

Napisano

Tylko po co, skoro ten Kellys to świetna oferta w kategorii jakość/możliwości/cena.

Jeśli koleżanka przymierzyła i jej pasuje, to nic tylko brać Great.gif

Niełatwo znaleźć coś równie dobrego lub lepszego za te pieniądze.

Napisano

Oj, kolego, kolego... a czy to jakaś licytacja??? gwizdze.gif

Wreszcie jakieś porównywalne sprzętowo oferty, oprócz Kony - tam dalej bida w napędzie... Shimano Acera???

Dalej IMHO Kellys górą, bo choć osprzęt porównywalny (oprócz Kony), to jednak Kellys tańszy.

Koleżanka może go mieć za 1800zł. a proponowane powyżej rowery to ok. 1999zł.

Więc po co przepłacać???

Koleżanka skłania się ku wersji Cross i ja ze swej strony popieram taki wybór,

gdyż do zastosowań jakie opisała Cross IMHO lepiej się sprawdzi niż MTB.

No a te 200zł. różnicy można przeznaczyć na dodatkowy osprzęt/wyposażenie typu:

- oświetlenie (polecam inwestycję w dynamo w piaście),

- błotniki,

- bagażnik,

- kask może... itp., itd.

lub inne przyjemności wink.gif

Napisano

Koleżanka skłania się ku wersji Cross i ja ze swej strony popieram taki wybór,

gdyż do zastosowań jakie opisała Cross IMHO lepiej się sprawdzi niż MTB

Ale... przy wzroście 164cm koła 28" średnio to widzę, a koleżanka się przymierzała, ale nim dłużej nie jeździła, a to jest różnica. Nie licytaja tylko wgląd, że można znaleźć coś innego do 2000,- bo taki limit jest. Corratec X-Vert Cross Country to już 2kg różnicy na wadze do tej "krowy" od kellisa ;) Rower to nie samochód tam czuć każde pół kilo niepotrzebne.

Napisano

Ale... przy wzroście 164cm koła 28" średnio to widzę...

A ja bardzo dobrze to widzę. I to nie "filozując", tylko tak z autopsji... z życia ;)

Znam niejedną osobę, która przy tym wzroście bez problemów śmiga na rowerze z kołami 28" i jest zadowolona.

To rozmiar ramy dopasowuje się do wzrostu kolego, a nie rozmiar kół.

Tak samo jak rodzaj roweru do potrzeb człowieka.

Rower MTB to nie jest żaden "złoty środek".

Corratec X-Vert Cross Country...

Tiaaa... gdyby jeszcze był to rower w odpowiednim rozmiarze.

Czytałeś opis tej aukcji??? Czy tak "na siłę " próbujesz coś udowodnić???

Pomijając fakt, że są tam pewne nieścisłości, to rozmiar jaki jest podany to 48cm czyli ok. 19".

No i w opisie sprzedawca zaznaczył, że jest to rower dla osoby o wzroście 175cm i wzwyż...

Co do wagi...

Nie wiadomo skąd sprzedawca sobie ten opis skopiował (bo wątpię, aby postawił ten konkretny rower na wagę),

skoro producent podaje dla najmniejszego rozmiaru wagę 12,5kg.

Szukając w innych miejscach/sklepach w sieci można znaleźć wagę 13,1kg, więc...

Corratec XVert Cross Ladies

Kolejna sprawa, to w opisie są koła 26" - więc wybacz, że nie do końca ufam takiemu opisowi i biorę go ze sporą rezerwą,

i zaczynam w takim momencie szukać danych z bardziej wiarygodnego źródła.

Poza tym gwarancja tylko 12 mc-y...

Wiesz, ja sam jestem przywiązany od wielu, wielu lat do jednej marki - AUTHOR,

ale choćbym chciał, to nie znajduję w ich kolekcji zbliżonej oferty. Nawet do 2000zł. jest ciężko.

Napisano

Co kraj to obyczaj bo nawet na tym forum dla osób o takim wzroście odradzają jazdę na takich kołach, ale co kto lubi :) czy mieć zwiniejszy rower czy większe koła ;) ja wole te pierwsze. Podałem przykłady i kierunki, że można wybrać coś jeszcze niż jeden :D a co to za wybór 1. Osprzęt i tak wymieniasz po sezonie czy dwóch zależy ile kto jeździ więc aż takie wagi do tego co jest przy zakupie można nie przykładać, ważna jest rama (kona ma dożywotnią gwarancje) i z czasem możesz pozakładać co tam sobi chcesz bo nic nie jest wieczne :) czy slx, czy xt, czy xtr. A przed kupnem najlepiej od kogoś znajomego pożyczyć do przejchania się na takich kołach i zobaczyć czy pasuje. Najwyżej będzie na Ciebie ;) bo Ty podpowiadasz, że to najlepszy wybór, ja proponuje zastanowienie się :)

Napisano

Z tymi kołami, wiesz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. :lol: Pomyliło Ci się z MTB 29" ale cross czy rower miejski, to inna bajka. Codzienne widzę dziesiątki osób na takich rowerach i wszystkie mają duże koła a wzrost mają najróżniejszy.

Ps. Zrobiłem rozeznanie przez okno. Pod blokiem stoi przypięte 15 rowerów, w tym cztery crossy, wszystkie mają duże koło.

Napisano

Ps. Zrobiłem rozeznanie przez okno. Pod blokiem stoi przypięte 15 rowerów, w tym cztery crossy, wszystkie mają duże koło.

Rozumiem, że zmierzyłeś też użytkowników tych rowerów ;)

Z tymi kołami, wiesz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. :lol:

A czy z tymi kołami przypadkiem nie jest tak, że jak na koło 28" założysz wyższą gumę to dostaniesz 29"? Też chyba nie wiesz gdzie dzwoni ;)

Napisano

To moi sąsiedzi i sąsiadki więc nie muszę mierzyć żeby wiedzieć, że niektórzy są dużo niżsi ode mnie. Rozumiem że według Ciebie rower szosowy jest też tylko dla wysokich? Pierdzielisz farmazony i tyle. :lol:

Napisano

Chłopie śmigam na rowerku Kellysa model Saphix z 2011 roku i

--to nie jest krowa

--mam koła 28 z balonami 29" i co w związku z tym że takie mam założone?? widzisz jakiś problem??

--mam wzrostu 175 cm

i NIGDY NIE OCENIAJ JEŹDŹCA PO TYM NA JAKIM ROZMIARZE JEŹDZI

Napisano

Osprzęt i tak wymieniasz po sezonie czy dwóch zależy ile kto jeździ...

hahaha.giflaie_67.giftakaemotka.gif ...większych "rodzynków" w życiu nie czytałem.

No ale to świadczy jedynie o poziomie... upup.gif Twojej wiedzy, a poziom wypowiedzi o Tobie samym.

Osprzęt w moim crossie (Alivio) zaczął się "sypać" po 15-tu latach użytkowania.

Padła przednia przerzutka - tylna dalej w bardzo dobrym stanie.

A rower mam po to, by na nim jeździć, a nie nań patrzeć.

Najwyżej będzie na Ciebie ;) bo Ty podpowiadasz, że to najlepszy wybór...

I przyjmę to "na klatę" z pełną odpowiedzialnością.

Napisano

Chłopie śmigam na rowerku Kellysa model Saphix z 2011 roku i

Kolego... to na czym jeździsz to Twój problem co mi to tego... możesz mieć i 36" bo i takie bywają ;)

Osprzęt w moim crossie (Alivio) zaczął się "sypać" po 15-tu latach użytkowania.

To się zdecyduj czy alivio jest dobrą grupą czy nie bo już ciężko nadążyć za tym co piszesz. Jak daje przykład roweru z alivio to piszesz, że to szajs :) a teraz, że to lux malina.

Masz racje niektórzy jeszczą do tej pory aż zaczną gubić cześci ;) to wtedy wymieniją.

Co by nie pisać cross, który waży 14kg to tak trochę bogato, mój full ma 13,2kg ;)

Napisano

A ja myślę że jesteś zadufanym w sobie ignorantem i dalsza kontynuacja rozmowy z tobą jest zupełnie dla nas zbędna bo i tak nic nie wniesiesz swoimi prostackimi wypowiedziami pewnie jesteś jednym z tych super PRO co to wiedzą wszystko najlepiej i są mega super wypasami i tak jak zawsze mi rodzice powtarzają "nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a następnie pokona swoim doświadczeniem" i ja mam zamiar się zastosować do tego właśnie tutaj i teraz a ty brnij dalej w swe wszech wiedzące ego.

Jeżeli odpowiada ci rama a cena jest bardzo przystępna to bierz rowerek posłuży ci długo i dobrze

Napisano
Jak daje przykład roweru z alivio to piszesz, że to szajs...

Hmmm... nie przypominam sobie, abym coś takiego pisał, więc... wyluzuj.

To się zdecyduj czy alivio jest dobrą grupą czy nie...

Oczywiście, że Alivio to dobra grupa ale nie w tym problem, że SLX jest lepszy,

tylko w tym że rower z SLX jest tańszy od tego z Alivio.

Ale jedyne co Ciebie nurtuje i interesuje, to waga roweru, więc...

...mój full ma 13,2kg ;)

...tak myślałem, że cierpisz na cycloreksję ;)

Poza tym, na Tobie podobnych można zbić majątek, sprzedając "złom" z firmową nalepką, za spore pieniądze.

Mam nadzieję, że autorka tematu odfiltruje ze "śmieci" potrzebne informacje.

W tym miejscu wypada "wbić tablicę"

plsdonotfeedthetrolls.jpg

Napisano

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi,

oczywiscie nie kupię roweru, którego nie widziałam na żywo, nie ma go w moim mieście i go nie przymierzyłam :)

byłam dzisiaj jeszcze w dwóch pozostałych sklepach rowerowych w moim mieście i prosiłam sprzedawców o poradę:

jeden to był sklep Gianta i sprzedawca polecał mi tylko Giant Roam 4 W z ubiegłego roku za 1500zł

drugi to spory salon i tam polecali

-Trek za 2200zł już nie pamietam modelu ale chyba Neko S WSD 18"

- Hercules JUMP LADY white 2012 nie pamietam za ile ale w moim budżecie

- Kellys Gamma 2013 damski za 1899zł

- Kellys Gamma 2012 damski za 1500zł

przypominam że mój pierwszy typ to Kellys Agnes 2012 damski za 1800zł

proszę tylko o porównanie osprzętu bo na tym sie nie znam a ja już zdecyduje sie na któryś z nich i już nie będę szukać :laugh:

dodaje że nie zamierzam przez najbliższe kilka lat wymieniać żadnego osprzętu jeżeli się nie zepsuje.

Proszę jeszcze o odpowiedź na temat ramy, do tej pory jeździłam na męskim unibike rama 17" koła 26" i dlatego szukałam ramy 17" i takiego mierzyłam tego Kellysa Agnes

dzisiaj po zmierzenu Treka 18" który był ok - postanowiłam spróbować damskiego Kellysa 19" i wydawało mi sie że jest wygodniejszy od tego 17" tym bardziej że kierownicę można przybliżać i oddalać, zmierzyłam się i od kroku do ziemi mam 74cm, dlatego już teraz mam dylemat z rozmiarem, czy 17" to nie za mało

to dla mnie poważny zakup i dlatego tak się cykam, a ta chwila na rowerze w sklepie to za mało aby być w pełni przekonanym do rozmiaru.

Chciałabym już w przyszłym tygodniu dokonac zakupu.

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...