Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Zmuszony jestem wymienić zacisk Hamulca tarczowego Shimano Deore br m595 na zacisk M 596 od klamki z serwo wave Deore.

Pytanie :

Czy klamka starszego typu BR M 595(2010r) zadziała z zaciskiem od deorek z serwo wave?

Czy te te same zaciski ,czy technologia serwo wymusiła zmiany także w konstrukcji zacisku?

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Podepnę się pod temat z pytaniem do użytkowników 596.

Po zdjęciu dekielka na klamce wypadło mi coś spod śrubki tej od strony przewodu. Nie mogę zlokalizować, odszukać. Jak możecie sprawdzić co tam jest to będę wdzięczny.

• Mod Team
Napisano

Oj, coś widzę ze koledzy pokręcili. Nowa seria hebli Shimano, w tym Deore 596 niem jest kompatybilna ze starszymi seriami! Klamki pompują więcej płynu, także działanie nowej klamki ze starymi zaciskami będzie problematyczne.

@michuu, może tu wypatrzysz:

http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BL/EV-BL-M596-3204A_v1_m56577569830796603.pdf

• Mod Team
Napisano

Cóż wygląd nie mówi wszystkiego. Już kilka razy czytałem o tym ze ktoś chciał pomieszać elementy nowych i starych serii, i im to odradzano (między innymi Andrew odradzał, a on to na pewno ma pojęcie :)). Oficjalnych informacji oczywiście nie ma bo wg. Shimano nic nie wolno mieszać ;)

Napisano

zacisk 596 różni się znacznie od 595. Ma zupełnie inne tłoczki(ceramiczne, o mniejszym skoku) oraz inne, lepsze uszczelki.

Zastąpienie zacisku 595 zaciskiem 596 znacznie poprawi pracę hamulca. Skok jałowy będzie spoooro krótszy. POLECAM! Co innego odwrotna mieszanka, tzn klamka 596 a zacisk 595 - będzie padaka :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...