Skocz do zawartości

[rower] Touring - dylematy

RobertTrn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pisalem o tym pare razy na swoim bloczku - jest taka tendencja do minimalizacji napedu - niby chodzi o praktycznosc zastosowania, stad oprocz oczywistych oczywistosci typu alfine i rohloff nawet w roweruch enduro, pojawiaja sie pomysly typu:

-1x6 oparte o piaste singlowa(turystyka typu bivi/ bike-packing)

-1xilestam (niestety tutaj nie ma zalet ani singlowej piasty, ani szerokiego lancucha, tylko ta jedna manetka na kierownicy)

-2s na przedzie z duzym przeskokiem - roznica zebow na poziomie 20z (mala zebatka staje sie defacto zapasem na gory)

-3s korby z tym, ze dla odp kadencji dwie duze zebatki roznia sie od siebie minimalnie (np. 4-ema zebami), a 3cia mala to zapas jak w napedzie przedstawionym powyzej

ostatnio tez wpadlem na dziwaczna konwersje - 6cio biegowa kaseta zlozona z zebatek do singla (czyli bardzo grubych), na bebenku hg 8-9-10s, polaczona z plynnym thumbem (zreszta shimano-wskie thumbshifter'y sa wciaz bardzo cenione wlasnie za to, ze mozna sobie przelaczac miedzy indeksem a plynnym/friction)

wlasnie sobie przypomnialem - tworcy retroshift wprowadzili juz chyba do sprzedazy wersje pozeniona z klamkami o ciagu v; (na stronce nie widze, ale sa zdjecia w googlach) - jest to o tyle fajne rozwiazanie, ze mozesz uzywac tanich v-ek (i tanich klockow), a takze zamontowac niedrogie manetki tzw. downshifters, w wersjach 6,7,8,9,czy 10s (najtansze 6 i 7 po kilkanascie pln) i w razie pokrzywienia haka/oski/wozka - masz opcje przelaczenia sie na plynne (nie mowiac o tym ze przednia manetka jest z zasady plynna, wiec nie ma mowy o ocieraniu, szumieniu, problemach z ustawieniem fd...

Retroshift-Fargo-004.jpg

Napisano

Bierz tylko widelce ze stali cr-mo (nie karbonowe jak w Jamis Coda Comp) smukłe, o wyraźnie zmiennym profilu oraz charakterystycznym wygięciu – a nie proste i krępe jak na załączonym przez Ciebie zdjęciu modelu o kremowej kolorystyce ramy (tuż powyżej linka do Treka 520). Przykłady sam podałeś, np.: Trek 520, Raleigh Port Townsend / Clubman / Sojourn, Dawes Galaxy / Horizon itp.

Jak widzę dyskusja na tyle posunęła się do przodu, że pozostaje mi tylko zwrócić uwagą na dość istotny element takiego roweru, jakim są koła. A powinny być solidne w każdym elemencie (zalecam 36 szprychowe) i niestety będą dość kosztowne.

Napisano

baza do budowy, Checker Pig Cromoly

Bardzo interesująca propozycja, dzięki! :)

Przy 178cm potrzebuję pewnie najmniejszego rozmiaru ramy?

Napisano

Przy 178cm potrzebuję pewnie najmniejszego rozmiaru ramy?

Wszystko na to wskazuje, choć dokładnej geometrii nie widziałem. Powodzenia przy składaniu, też jestem w trakcie tworzenia czegoś podobnego. Kupiłem starą ramę trekingową na allegro. Na razie będzie jaskółka i singiel zamiast baranka i klamkomanetek.

Na stronie producenta jest geometria

http://www.checker-pig.com/fahrrad-2011/geometrie-2011.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...