Skocz do zawartości

[Rower] Nowy rower - jak odpowiednio zadbać na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak odpowiednio zadbać o nowy rower, który jest prosto ze sklepu. W tym przypadku Merida Big Ninety Nine XT.

Pierwsza rzecz, na którą zwróciłem uwagę to Łańcuch:

- jest zabezpieczony chyba fabrycznie jakąś tłustą substancją, wydaje mi się, że w celu ochrony przed rdzą. Umyć/Odtłuścić i nasmarować?

Co z innymi elementami? Czy póki co, to co jest fabrycznie wystarczy?

Pozdrawiam

Święty

Napisano

Przede wszystkim sprawdź czy wszystko co powinno być dokręcone jest dokręcone, co miało być wyregulowane- wyregulowane itd. I jeździj;]

Napisano

Zanim wyjedziesz wytrzyj łańcuch do sucha bawełnianą szmatką, niech smar pozostanie tylko wewnątrz ogniw, w przeciwnym wypadku smar będzie zbierał wszelki kurz i piach i narobi problemów. Łańcuch zawsze powinien być suchy z zewnątrz.

Napisano

Dzięki:)

Chodziło mi głównie o łańcuch bo szkoda by było od początku z dodatkową pomocą fabrycznego smaru przyciągać brud :)

Łańcuch oczyszczony z zew...ruszam w drogę na łódzkie drogi :)

Napisano

Podokręcaj wszelkie śruby dla pewności. Sprawdź samozamykacze na kołach.Wytrzyj łańcuch, sprawdź czy przerzutki dobrze wchodzą, ciśnienie w oponach i śmigaj ;)

Napisano

Dokręć śruby, sprawdź czy samozamykacze nie chodzą za luźno, sprawdź ciśnienie w oponach, wyczyść z zewnątrz łańcuch i przedewszystkim dostosuj go do siebie :) Uważaj na te łódzkie dziurawe drogi XD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...