Skocz do zawartości

[Amortyzator] Fox Evolution 32 Float RL wydłużanie skoku

Rekomendowane odpowiedzi

1) No jest to dosyć istotne :P

2) Pewnie, koleś chce zarobić, co nie zmienia faktu, że zmiana skoku w foxach, z miana w rs'ach to trochę inna sprawa.

3) To że specjalizuje się w DH nic nie znaczy. Tym bardziej, że Twój amor do DH nie jest przeznaczony więc duża szansa, że pierwszy raz w życiu będzie taki rozbierał i przerabiał. Stąd moje wątpliwości.

4) Kto pyta nie błądzi

5) Teoretycznie masz racje, jednak w praktyce będzie to inaczej. Bo jak już pisaliśmy im większy skok - tym dla takiej samej wartości procentowej ugięcia wstępnego - sag jest większy. Sam rozumiesz - amor o skoku 110mm (30% SAG) - daje 77mm przy ugięciu wstępnym. Amor podniesiony do 130mm (30% sag) - daje 91mm. Różnica skoku bez sagu 20mm. Przy porównaniu z ugięciem wstępnym - 14mm. Zawsze to jakieś 30% różnicy niż w przypadku mierzenia "na sucho".

Zanim pozwolę mu się pastwić na moim widelcu zapytam o wszystkie poruszone kwestie i o te ograniczenia o których wspomina "durnykot" również. Chyba sobie to printnę :icon_confused:

to powiem ci, że ja jestem po zmianie darta3 100mm, na recona 351, 130mm, w moim cube, i nie narzekam ;)

W którym modelu Cube?

to powiem ci, że ja jestem po zmianie darta3 100mm, na recona 351, 130mm, w moim cube, i nie narzekam ;)

Twój rower to sztywniak - zupełnie inna bajka. Nie masz zawiechy, a o jej prawidłową współpracę z widelcem po zmianie skoku się martwimy.

A tak poza tym, to trochę chopperowato wygląda Twój rower. Jeździłeś już po jakiś większych stromiznach (pod górę ofc)?

No a dodatkowo - autor chce zmienić skok w tym samym amorze, więc od razu jesteśmy w stanie stwierdzić ile podniesie się w górę. Ty zmieniłeś amortyzator na inny model - więc trzeba by zweryfikować wysokość "oś-korona" dla darta 100mm i recona 130mm. Może się okazać, że różnica jest niewielka. Ale jako, że nie jest to w zakresie tego tematu, to nie będę szukał. Możesz to zrobić i nam podać wyniki. Będzie jakiś punkt wspólny do dyskusji :)

Pozdrawiam :)

JosefBB myślę, że warto zadać fachmanowi wiele pytań. Zapytać czy odpowiada za swoje czyny w przypadku spartaczenia roboty itd.. Bo sprzęt do tanich nie nalezy.

A swoją drogą.. widelec jest jeszcze na gwarancji? Bo jeśli tak.. to duża szansa, że przy grzebaniu przez "fachowca" szybko się jej pozbędziesz :D

No jest na gwarancji dlatego nie chcę się za bardzo podpalać.

Niemniej jednak poruszyłem ten wątek bo propozycja jest interesująca ale nie chcę robić nic na siłę tym bardziej że na tym co mam jeździ się lepiej niż przyzwoicie.

Mamy sporo materiału video z walki na singlach na Koziej Górce (tam gdzie odbywały się

Otwarte Mistrzostwa Bielska-Białej 2012 w MTB z udziełm JBG-2

) i trasę na moim rowerze jestem w stanie przejechać niemal w 100% poza kilkoma wrednymi korzeniami o powierzchni 1m2. Wszystkie zjazdy bez problemu. Tak więc ewentualna zmiana to nie jest "być albo nie być" tylko podrasować XC w stronę Enduro.

gdu usiądę na rowerze, widelec ugina się i zostaje mniej skoku. Poprzedni dart nie miał sagu wogóle.

Pewnie że jeździłem ;) W końcu dużo podjazdów na Obiszowie, do najłatwiejszych nie należy :D

Jak się teraz podjeżdża? Dużej różnicy nie ma, może odrobinę gorzej, ale idzie się spokojnie przyzwyczaić. To na co podjeżdżałem bez problemu, dalej podjeżdżam bez problemu, a temu czemu nie dawałem rady, rady nie daję dalej :)

Za to rower zyskał znacznie przy zjazdach. Prowadzi się zauważalnie stabilniej

Jeszcze raz powtarzam. Zmiana skoku, jeżeli potrzebna jest rozbiórka widelca, polega na tym samym niezależnie od producenta - trzeba ograniczyć pracę sprężyny poprzez odpowiednie ustawienie dystansów. W Foxach są tulejki, w RS są tulejki, w Suntourach można przebijać pin i przesuwać podkładkę lub założyć tulejki.

I proszę, serwisówka Foxa:

2002-2012 & 2013 80 - 120 FLOAT/F-Series Travel Adjust

Warto przeczytać wszystkie zastrzeżenia.

Oryginalnie, kąt natarcia to 70,5 st. Po wydłużeniu korzystnie powinien się zmniejszyć a zwiększyć się rozstaw kół.

generalnie to tak, mniejszy HTA daje większy fun na zjazdach (i lekko większy rozstaw)

podniesienie widelca o 2cm zmniejsza kąt o ~1st (+/-0.2st) i to jest ok,

minusem jest to że podniesie suport o ~1cm (to już niepożądana sprawa)

• Mod Team

JosefBB- z linku do amorka,który podałeś wynika,że masz wersję FIT- jesli tak, to byłbym szczególnie ostrożny z przeprowadzaniem tej operacji przez fachowca ze względu na konstrukcję tłumika. Wykonaj może połączenie telefoniczne do Cult Bikes i się zapytaj,czy Fox przewiduje taką operację w tym modelu bez wymiany części.

Fenthin- w Foxach zmniejszenie skoku nie jest problemem- zwiekszenie już tak.

Kurka nie wiem czy to raczej nie jest ten model

http://www.foxracing...2218&ref=filter

Sorki za mieszanie...

Analizując całość materiału i zdjęcia serwisowe Foxa nasuwają mi się nastepujace wnioski:

- wg specyfikacji FOX'a nie ma travel 110 mm dlatego prawdopodobnie jest zainstalowany OEM'owy travel spacer 10 mm do tłumika o długości 120 mm;

- być może jest tłumik o długości 140 mm, tego się nie dowiemy do póki nie rozbierzemy amorka;

- jeśli tłumik jest tylko na 120 to trudno ale bez rozebrania widelca nie dowiemy się.

Stąd:

- jeśli jest tylko na 120 mm to zdejmując travel spacera skok zwiekszy sie do 120 mm i to tyle co bedzie możliwe;

- jesli jest na 140 mm i posiada nawiercone otwory pod PIN to wówczas możemy go ustawić dodatkowo zarówno na 140mm lub używając dystansu na 130 mm;

PS. te dodatkowe 5 mm (115 mm dł. goleni) wygląda na standard jako margines. Kumpel ma nominalnie 140mm w swoim Float'cie 32 a golenie wystają na 145 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...