Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] regulacja shimano deore po kolizji

Tomlsv

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kolega niewychamował przy zjeździe i wjechał mi w przerzutkę. Wskutek tego na kasecie 9tce nie wchodzi mi 7,8,9 bieg, wyprostowałem już hak (choć był wykrzywiony od koła, a przez uderzenie powinien być skrzywiony do koła), ustawiłem śrubkami (H-L) max wychylenie dla biegu 1, ale dla wyższych to moge max uzyskać 6 przełożenie, przy 6 linka jest kompletnie luźna ( a i tak już naciągałem). Gdy schodze z 1 na 2 słychać głośny stuk (i to aniz prowadnika ani z manetki (Shimano Lx) a jakby z przebiegającej wzdłuż roweru linki (?) ).

Czy pozostało mi teraz tylko naciągnięcie sprężyny odwodzącej przerzutkę od koła ? Tej pod pantegrafem? Jeśli tak, powiedźcie prosze jak to zrobić i jak zdjąć oslonkę nie łamiąc jej.

Rower ma dopiero 6 dni.

MOja deorka kiedys niezrzucala na 8 to wyprostowałem hak ale dalej nic. Więc złapałem za wózek i go wygialem troche, bo jak sie okazało, przerzutka byłą krzywa. tzn złapałem cały wózek i odgiałem tak żeby cała przerzutka sie lekko wygieła i teraz mimo luzów które juz nabrala dziala miodzio :]

Edit : A ten stuk to moim zdaniem jest od lancucha - u mnie tez wystepuje. Z tym ze na biegach od 3-8 (mam 8 nie 9 ;]) a jak jest z 1 i 2 niepamietam bo raczej z tych biegów niekorzystam.

Edit: Srubka L jest do duzej zebatki a H do malej. A nie obie do najwiekszej.. - bynajmniej tak zrozumialem z tego co napisales :wink:

Edit: Srubka L jest do duzej zebatki a H do malej. A nie obie do najwiekszej.. - bynajmniej tak zrozumialem z tego co napisales :wink:

Wiem, tak tylko napisałem skrótowo.

Dzięki za odpowiedź, ale wole nie odginać przerzutki bo pewnie pierwsze co to odegne hak (jest dość miękki), a jak ją zdejme to w imadłem moge coś połamać, przypuszczam że dam to jutro do zaufanego serwisu, chyba że ktoś jeszcze coś doradzi :P

pozdrower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...