miloszrr Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Nie kupowałem przez ten serwis, kupowałem przez ebajca ten sam artykuł który oferowany jest także tam przez tych samych sprzedawców. Zasugerowałem tylko to, że oferują usługę której nie oferuje Allegro. Zrobiłeś jeden zakup na taką kwotę? Tak, kupowałem opony do terenówki, rzekomo z Anglii. Legalnie działająca firma, sprawdzona companycheckiem, itd. Okazało się że wszystkie dane są poprawne oprócz numeru konta scammera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 podlacze sie bo kupilem xtr'a za 180 zł z wysylka leczp rzerzutka ma nieznaczny luz, chcialbym zeby sprzedajacy urwal mi z ceny tyle ile ona jest warta, no wlasnie ile ? http://allegro.pl/przerzutka-xtr-970-i2984983817.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ale co urywanie z ceny ma wspólnego z niedbałością Allegro o bezpieczeństwo jego użytkowników? Jak ma ci urwać tyle ile jest warta czyli w tym przypadku warta jest 180 zł bo za tyle kupiłeś, to wychodzi że powinien zrobić ci prezent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 podlacze sie bo kupilem xtr'a za 180 zł z wysylka leczp rzerzutka ma nieznaczny luz, chcialbym zeby sprzedajacy urwal mi z ceny tyle ile ona jest warta, no wlasnie ile ? http://allegro.pl/przerzutka-xtr-970-i2984983817.html z tego co widzę zapłaciłeś za przerzutke 1zł , więc tyle on może Ci oddać w przypadku zwrotu towaru, hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 dostalem dzisiaj pieknego maila do "allegro", wszystko byloby oki i potraktowalbym to jako zwykly spam i naganianie do aukcji jakich wiele, gdyby linki nie kierowaly do falszywej strony logowania :lol: mail podobny, ale linku juz nie. napisalem do allegro, zobaczymy co oni na to. po wpisaniu czegokolwiek w pole login i haslo przenisi nas na aukcje z BMW, ale uzytkownik jest juz inny niz w mailu. patrzac po "Wyświetleń: 2835" chyba sporo ludzi dalo sie na to zlapac, wiec pewnie w najblizszym czasie trzeba uwazac na zakupy. ---------------------------------------------------- Wiadomość od: Link wycięty. ~Fenthin (100) , wysłana z komputera o numerze IP: 79.25.91.27 Treść wiadomości: Oto ona, w razie zainteresowania wysłać do mnie wiadomość Link wycięty. ~Fenthin W ciągu ostatnich 2 miesięcy: - nie kupiłeś żadnego przedmiotu od autora wiadomości - nie sprzedałeś żadnego przedmiotu autorowi wiadomości Obecnie: - autor wiadomości nie licytuje w żadnej z Twoich aukcji - nie licytujesz w żadnej aukcji autora wiadomości Ten e-mail został wysłany przez Użytkownika za pomocą serwisu Allegro.pl. Odpowiedź na ten e-mail zostanie wysłana do autora listu, a nie do serwisu Allegro.pl. Przypominamy, że wysyłanie spamu (niechcianych e-maili o komercyjnym charakterze) oraz udział w transakcji kupna/sprzedaży przedmiotu poza Allegro ("poza aukcją") jest niezgodne z naszymi zasadami ( Regulamin ).Transakcje "poza aukcją" nie są bezpieczne i nie dają możliwości wystawienia komentarza kontrahentowi oraz skorzystania z Programu Ochrony Kupujących bądź udziału w bezpiecznej transakcji Escrow. QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o kapitale zakładowym w wysokości 1 046 000 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257 ------------------------------------ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mogłeś chociaż oszczędzić użytkownikom forum uczestnictwa w procederze i nie propagować linku do fałszywej strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Licze na odrobine inteligencji wsród użytkowników i na to, że po przeczytaniu tekstu nikt rozsądny kto już kliknie w link nie wpisze tam swoich danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mnie dziś wybrano do "wypróbowania nowego Allegro", nadawcą jest sekcja "powiadomienia" z portalu a więc wygląda na legalkę...ktoś jeszcze unikatowo uraczony został czy to standardzik który wysyłają wszystkim teraz w ramach reklamy? POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Moderacja zawsze ma możliwość wyedytowania posta i usunięćia linków. Choć ich widok też ma pewien wymiar dydaktyczny. i juz jest reakcja, w sumie jak chca to potrafia w 10 minut odpisac Witam. Dziękuję za zgłoszenie. Wiemy już o tej sytuacji i podjęliśmy stosowne działania mające na calu zminimalizowanie zagrożenia. Pozdrawiam, -- Marcin Wantuch Zespół Allegro http://www.allegro.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 W pasku adresu pokazuje się adres z jakimś nr ip a nie allegro.pl do tego brak szyfrowania, nie popisali się kombinatorzy I rzeczywiście już nie działa, nie chciało mnie zalogować na login i hasło "lol" W sumie to oni chcieli tylko wyciągnąć dane do logowania czy liczyli też, że ktoś kliknie i przeleje im ponad 50tys za samochód w ogóle bez oglądania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 W sumie to oni chcieli tylko wyciągnąć dane do logowania czy liczyli też, że ktoś kliknie i przeleje im ponad 50tys za samochód w ogóle bez oglądania? Raczej chodziło o dane logowań Ostatnio jakiś małolat kupił spambota i rozsyłał jakiejś grupie adresów linki do fałszywego allegro, a potem pokazał w internecie jak w 2 dni zdobył 50000 działających loginów / haseł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukib1 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam Nie od dziś wiadomo że w tym biznesie chodzi wyłącznie o kasę, i obsługa allegro ma gdzieś kupujących, a bardziej dba o sprzedających, bo to oni przynoszą im dochód za wystawianie aukcji i prowizje za sprzedaż przedmiotów. Na tym portalu trzeba bardzo uważać, ale i tak można mieć pecha i trafić na nieuczciwego kontrahenta zarówno po stronie kupujących jak i sprzedających. Absolutnie nie należy bać się wystawiania komentarzy adekwatnych do przebiegu transakcji. Komentarz negatywny zawsze mocniej uderza w sprzedającego niż kupującego. A szczególnie należy rzeczowo opisywać przebieg transakcji w komentarzu, można nawet wytknąć niedociągnięcia w komentarzu pozytywnym. Niestety niektórzy kupujący zachowują się tak, jakby ich obecność na tym portalu polegała wyłącznie na zbieraniu komentarzy pozytywnych, na drugim miejscu stawianie zaś jakości sprzedaży, obsługi jak i towaru sprzedawanego. Na kuriozalne zakrawają komentarze kupującego w stylu: "POZYTYWNY: Przesyłkę otrzymałem po 2 miesiącach, nie za bardzo zgadzała się z opisem, ale cóż i tak otrzymałem towar za świetna cenę, ale zakupy u tego kontrahenta to tylko dla ludzi cierpliwych i o mocnych nerwach". Za powyższy przebieg należałby się NEGATYW, ale kupujący jest w końcu szczęśliwy, bo tym razem udało mu się. A odnośnie takiej zagrywki jak potwierdzenie nieprawdy sprzedającemu w kwestii zagubionej rzekomo czy zniszczonej przesyłki mogło skutkować dalszym trwaniem procederu, a tak dostał zawieszenie konta, a od ciebie powinien dostać negatywa ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie od dziś wiadomo że w tym biznesie chodzi wyłącznie o kasę, i obsługa allegro ma gdzieś kupujących, a bardziej dba o sprzedających, bo to oni przynoszą im dochód za wystawianie aukcji i prowizje za sprzedaż przedmiotów. Nie ma kupujących - nie ma kasy, tyle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 @lukib1, po części się z tobą zgadzam, tylko jest jeszcze coś takiego jak neutral To też jest jakieś wyjście, i stosować go najlepiej w przypadku podobnym właśnie do twojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 odnośnie takiej zagrywki jak potwierdzenie nieprawdy sprzedającemu w kwestii zagubionej rzekomo czy zniszczonej przesyłki mogło skutkować dalszym trwaniem procederu, a tak dostał zawieszenie konta, a od ciebie powinien dostać negatywa ! Powinien był, ale: 1. Dopóki mój prawdziwy odbiorca towaru nie mógł go zobaczyć nie mogłem być pewien, czy zawartość przesyłki jest na 100% ok. Tak czy inaczej nie byłoby w porządku wystawiać negatywa, przynajmniej dla mnie. 2. Towar nie budził zastrzeżeń co do jakości, a brak został uzupełniony zgodnie z moim życzeniem. Wysyłka była bardzo szybka i bezproblemowa. 3. Allegro skontaktowało się ze mną w sprawie zwrotu prowizji dla sprzedawcy zanim został zrealizowany powyższy punkt 1 i zablokowało konto. Uznałem że wystawianie negatywa nie ma sensu W TYM przypadku. 4. Przy ocenie transakcji jest kilka podpunktów do weryfikacji - i musiałbym dosyć mocno się napiąć by nisko ocenić (ogólnie) sprzedającego. 5. Zależało mi na czystym stanie konta a bardziej na niezwiększaniu ilości negatywów, którym nie byłem winny. Takiego komentarza nie można zlikwidować, można jedynie unieważnić i usunąć ze statystyki punktowej - ale jak wejdziesz do podkategorii to i tak będzie i można go czytać. Sprzedający nie uniknął odpowiedzialności, przynajmniej w pewnym stopniu, a dzięki swojej głupocie poniósł większe konsekwencje niż negatyw ode mnie. To co zrobił było wyłudzeniem a ono jest czynem karalnym, BYĆ MOŻE allegro wyciągnęło konsekwencje składając donos na policję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.