m81wwski Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Cześć w nowym roku Sprzęt: Rama: Kellys Folly 120mm / 115 mm skoku Napęd: cały Shimano XT 770 3x9 Mój problem jest następujący - podczas jazdy i ugięcia tylnego zawieszenia łańcuch ociera o przednią przerzutkę. Kiedy zawieszenie nie jest ugiętę nie ma problemu. Oczywiście wina jest zmienna długość łańcucha ale nie słyszałem, żeby innym obcierał łańcuch aż tak bardzo jak u mnie - prawie każde większę ugięcie i łańcuch obciera np. podczas podjeżdzania pod górę - to cały czas obciera. Mój kolega z seriwsu rowerowego mówi, że już bardziej łańcucha nie da się skrócić. Czy coś można poradzić?
szybkilopez Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Zmienić przednią przerzutkę? Jeśli nie da się jej już dobrze ustawić tak żeby łańcuch nie ocierał, pozostaje wymienić na inną.
kemot1974 Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 cześc, sprawdż jeszcze naciąg w tylnej przerzutce, plus jak pisze przedmówca to kwestia odpowiedniej regulacji. Cześć w nowym roku Sprzęt: Rama: Kellys Folly 120mm / 115 mm skoku Napęd: cały Shimano XT 770 3x9 Mój problem jest następujący - podczas jazdy i ugięcia tylnego zawieszenia łańcuch ociera o przednią przerzutkę. Kiedy zawieszenie nie jest ugiętę nie ma problemu. Oczywiście wina jest zmienna długość łańcucha ale nie słyszałem, żeby innym obcierał łańcuch aż tak bardzo jak u mnie - prawie każde większę ugięcie i łańcuch obciera np. podczas podjeżdzania pod górę - to cały czas obciera. Mój kolega z seriwsu rowerowego mówi, że już bardziej łańcucha nie da się skrócić. Czy coś można poradzić?
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 Jeśli nie da się jej już dobrze ustawić tak żeby łańcuch nie ocierał Zawsze sie da ustawić, co najwyżej można nie mieś umiejętności . Oczywiście wina jest zmienna długość łańcucha to ustaw ją tak żeby tarł jak nie siedzisz jak siądziesz to przestanie, ja mam tak samo a winą jest zmieniający się kąt rury pod siodłowej.
szybkilopez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 to ustaw ją tak żeby tarł jak nie siedzisz jak siądziesz to przestanie Jeśli damper ma blokadę to też żadne rozwiązanie. U siebie mam 150mm skoku i nic tam nigdy nie ocierało i nie ociera. Jest kilka rodzajów przedniej przerzutki być może ta co masz nie sprawdza się dobrze przy tej ramie.
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 A niby czemu ? co ma blokada to ocierania? zawieszenie nawet jak sie blokuje to jak sie już siedzi czyli jest ugięcie o SAG wiec ja nie widze problemu. U mnie może trze z powodu ze mam szerszy łańcuch niż to w ustawie przewidzieli ale osobiście nie chodzę z rowerem na spacer tylko na nim jeżdżę wiec nie ma problemu. Jeszcze musze dodać ze tylko chyba na 2 biegach bo mam gripy i mikro indeksacje wiec moge sobie to korygować w każdej chwile jednak takie zachowanie zaobserwowałem a ze mam spory skok zawieszenia jak i sag wiec ja sie temu nie dziwie wcale.
szybkilopez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 To powiem, że dziwny damper przy blokadzie jeszcze się ugina... mój jest twary jak kamień jak go zablokuje więc tym się zasugerowałem, że takie ustawienie może przeszkadzać jak bedzie jechał przy zablokowanym. Ale pomijając to, to coś jest nie tak z przednią przerzutką nie wiem czy od nowego taka jest czy była wymieniana, bo bywają takie, że za nic się nie da wyregulować przy pewnej konfiguracji, skoku i tylko zmiana na inną pomoże.
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 To powiem, że dziwny damper przy blokadzie jeszcze się ugina Ty chyba nie rozumiesz o czym ja mowie ... poza tym nie myśl sobie ze zablokowany damer jest sztywny i nic mu sie nie da zrobic bo jak spuścisz z niego powietrze ( bo wyjąć sprezyne będzie problem wiec sprawdzić trzeba na powietrznym ) to po kilkunastu sec pod twoim ciezarem damper zjedzie do bazy Czyli nawet jak zablokujesz zawieszenie zanim wsiądziesz przejechanie niewielkiego dystansu sprawi ze zawias osiadzie do określonej pozycji czyli SAGu
szybkilopez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 No, ale co ma wspólnego blokada dampera z ugięciem wstępnym? Coś się chyba za bardzo nie rozumiemy Co to za blokada jak dalej się damper buja no weź... Nie rozmawiamy teoretycznie co może się stać, a faktycznie, że przy ugięciu łańcuch ociera o przerzutkę. Gdyby mi ktoś tak ustawił, że przy dablokowanym ociera, a przy odblokowanym pracuje dobrze to bym podziękował mu za współprace Ma pracować zawsze dobrze bo tak powinno być, a jak ktoś nie potrafi tego zrobić to już inny problem.
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 No ok jednego czego nie rozumie to jaki wpływ ma długość łańcucha na obcieranie ? Bo nie ma żadnej. Przerzutka jest skonstruowana tak ze normalnie łańcuch powinien przebiegać możliwie blisko dna prowadnicy bo nieco wyżej zaczynają sie wytłoczenia ułatwiające zmiane biegów. Podczas ugięcia zawieszenia łańcuch wyraźnie przesuwa sie w góre i faktycznie sobie może trzeć. Co należy zrobić? popełnić regulacje przerzutki. Jest to przerzutka xt i o ile nie jest to e-type da sie to wyregulować. Poza tym prowadnice są bardzo podobnie skonstruowane w innych modelach wiec wymiana może nie przynieść rezultatu. Coś się chyba za bardzo nie rozumiemy No troche choć ja w swoich rozważaniach zbyt daleko do przodu wybiegłem Najlepiej by było dostać fote jak wygląda sytuacja.
szybkilopez Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 W takim razie autor wątku powinien jak najszybciej zmienić serwisanta bo jak jedynym rozwiązaniem jest skracanie łańcucha, to nie długo nic z niego nie zostanie
Mod Team Puklus Napisano 2 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2013 I o to chodzi nie ma łańcucha nie ma ocierania
m81wwski Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Napisano 3 Stycznia 2013 Może być to wina źle ustawionej przerzutki. Teraz rozebrałem rower na części pierwsze i będę składał w weekend to spróbuje niżej zamontować przerzutkę przednią. Co do tematu to przy ugięciu zawieszenia łańcuch staje się dłuższy i pod wpływem grawitacji opada i zaczyna obcierać o przerzutkę. A przecież nie po to mam rower full żeby jeździć na zablokowanym damperze, który przy dłuższym użytkowaniu może tego nie wytrzymać - a i tak sie to mija z celem.
Mod Team Puklus Napisano 3 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2013 Co do tematu to przy ugięciu zawieszenia łańcuch staje się dłuższy i pod wpływem grawitacji opada i zaczyna obcierać o przerzutkę. yyyy ty serio mówisz? co ty napinacza nie masz znaczy przerzutki z tyłu ? poza tym łańcuch sam z siebie jet na tyle luźny ( bo musi ) ze lata niemal że jak struna w gitarze piorąc po wszystkim co znajdzie na drodze zwłaszcza o widełki z tyłu. Jeżeli to ci powiedział serwisant to naprawdę go zmień. A tak naprawdę to zależy od zawiasu, są koła które poruszają sie w pionie ( znaczy ich oś), lekko w tył lub do przodu, zależy od konstrukcji zawieszenia i wtedy odległość między kasetą a korbą faktycznie jest różna ale łańcucha ciągle jest tyle samo nadmiar wybiera przerzutka a niedomiar oddaje.
ErrorPL Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 Fakt, dziwne że Tobie obciera łańcuch o przerzutkę. Nie napisałeś w którym miejscu przerzutki przedniej. Czy to z boku czy z dołu. Bardziej obstawiam to drugie jak zaobserwowałeś tarcie przy ugięciu ramy. Problem może wynikać z zablokowania haka tylnej przerzutki lub z zbyt słabej sprężyny napinającej.
TomBrady Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 Aby nie tworzyć nowego wątku, czy kupując linkę do przerzutki przedniej powinienem zwracać na coś uwagę oraz, czy w sklepach rowerowych dostanę nakrętkę (tą kwadratową) przy której mocuje się linkę przy przerzutce (bo w starej urwał się gwint)?
Mod Team Puklus Napisano 4 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2013 Co to za przerzutka ? Odnośnie linki jaką nie kupisz będzie ok im lepsza tym lżej i szybciej będzie pracować ja mam zwykłe za 2zł i sa ok.
TomBrady Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Linke i nakrętkę dostałem bez problemu. Wymieniłem linkę, ale wciąż nie mogę wyregulować przedniej przerzutki alvio. Jeżeli obciera na 2x4,5,6 o wewnętrzną stronę to czym powinienem dalej regulować? Na innych jest dobrze. Baryłką, śrubami, czy może ustawieniem samej przerzutki na rurze?
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2013 Przeczytaj FAQ o regulacji i sie zastosuj do tamtejszych wskazać powinno ci działać po tym ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.