szliri Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam, chciałbym przedstawić Wam przerzutkę którą od dłuższego czasu użytkuje w swoim rowerze MTB. Model pochodzi gdybam z 2007 roku ponieważ posiada następujące kółka : Waga katalogowa wynosi 230g (wg. Bikekatalog.pl) , mnie łatwym sposobem i nie dużym kosztem udało się urwać całe 10g przy czym przerzutka znacznie zyskała na wyglądzie : Dodatkowo usunąłem napis na korpusie przerzutki który nie był już pierwszej świeżości : Zamierzam jeszcze kilka gramów zrzucić na : - 2 śruby kółek przerzutki na aluminium - śruba główna mocująca na aluminium - na korpusie jest sporo powierzchni którą można zeszlifować Poniżej fotki na wadze : Jeśli macie jakieś pomysły na dalsze odchudzanie to śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Zmiana wózka na carbon, kółeczek, nitów oraz odchudzenie poszczególnych części korpusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Wózek nie wiem czy jest rozbieralny ponieważ po dłuższych oględzinach nie znalazłem żadnej śruby mocującej. Co do kółek, jedno jest niestandardowe więc o wymianę ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Chodzi mi o zewnętrzną cześć wózka, kółeczka można trochę odchudzić wiercąc w nich dziurki, do tego można dorobić tytanowe nity i pobawić się z korpusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 1 Stycznia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 z ciekawości tylko zapytam, dlaczego piszesz, że nietypowe kółka? to był chyba standard w grupie X7/X9 do 2010r. teraz montują takie kółka, które wydają się być sporo lżejsze, ale koszt jest niemały http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=49729 karbonowy wózek też tani nie będzie, więc rodzi się pytanie, czy cała sprawa jest opłacalna, czy może lepiej zainwestować w nową przerzutkę? waga tylnej X9-ki to, wedle tego co podaje producent 204g http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=55243 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Nietypowe bo teraz jest inny standard np. Kcnc albo innych alu tutaj nie wsadzę. Waga 204 dotyczy nowej x9 10 biegowej . Co do nowej przerzutki to zawsze rzeczy które dokupię do tej będę mógł przełożyć do np. x0 jak wiadomo nic nie jest wieczne ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Na light-bike-u jest kilka projektów(ale ja ze względu na swoją świeżo kupiona maszynę szukałem shimano). Można duzo urwać na nitach owszem... Mozna wymienić sprężyne... owszem można pobawić sie w wózek i powiercić pociąć. Jednak nie wiem czy jest sens. Jasne, tuningowanie sprawia wielką frajdę, nadaje nie powtarzalności itp, ale szczerze mówiąc dla mnie ma to sens przy przerzutkach w wadze ok 200g. Tutaj... zapłacisz połowe tego co wydasz na tuning i wyjdzie Ci na to samo wagowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Już podjąłem decyzję : kupię x0 z carbonowym wózkiem i wtedy zacznę przeróbkę teraz faktycznie jest to mało opłacalne. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Polecam szczerze wymienic srube na aluminiowego Pro-bolta u vincere'a ja na swojej zszedlem ok 6g. Dosc duzo jezeli zakladamy ze chcemy zejsc 20g tak aby nieingerowac w glowny mechanizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi