Skocz do zawartości

[siodlo] Jak dobrać siodlo.

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Noszę się z zamiarem zakupu nowego siodła ale nie posiadając możliwości sprawdzania potrzebuje wiedzieć jak to zrobić. Jazda to xc. Czytałem, ze do xc siodlo powinno być wąskie, wiadomo ze muszę powierzyć mój "wylot". Co z dlugoscia tronu chłopaki? Lepiej wybrać krótkie czy długie?

Jeżeli macie jakieś sprawdzone typy chętnie przyjmie na klate. Kwota w jakiej chciałbym się zamknąć to ok. 500zl.

Napisano

A masz już jakiekolwiek siodło? Jeśli tak i go używasz to warto żebyś napisał coś na jego temat, tak by porównawczo można było dobierać inne propozycje.

Napisano

Obecne siodło to "poKrossowe" Selle Royal Seta HRC o szerokości 150mm. Trudno zmierzyć mi tyłek więc nie wiem w jaką szerokość powinienem celować. Faktem jest jednak to, że często kładąc tyłek na tylnim kole i chcąc wrócić z powrotem na tron to siodełko darło mnie za spodenki - w moim mniemaniu jest za szerokie. Po kilkudziesięciu kilometrach czuć troche tą jazdę tak poza tym. Potrzebuję w zasadzie bardzo trwałego siodła i odpowiedniego właśnie do jazdy cross country.

Napisano

Jak radzisz to zmierzyć? Przed chwilą siadłem na stole i próbowałem je wyczuć - wyszło ok. 160mm ale jak próbowałem zrobić to bez siadania na stole tylko wyczuć palcami to wyszło 100mm.

Mam jakieś rozwiązanie. W sklepie Airbike mogę wpłacić kaucje i wziąć siodło testowe. Wezmę wszystkie rozmiary siodła Speca Phenom Pro. Ktoś na tym jeździł?

Napisano

Lekko nie będzie ;) chyba każdy kto jeździ więcej rowerem przerobił już parenaście siodełek. Ze swej strony mogę polecić coś z firmy wtb. Na siodełkach od nich najlepiej mi się jeździ. :)

Napisano

A zastanawiales sie nad testowaniem siodla? Selle italia i spec maja modele testowe, ktore mozesz sobie wypozyczyc. Kazdy "na dole" jest troche inny wiec trudno podac Ci konkretny model ;).

Napisano

A zastanawiales sie nad testowaniem siodla? Selle italia i spec maja modele testowe, ktore mozesz sobie wypozyczyc. Kazdy "na dole" jest troche inny wiec trudno podac Ci konkretny model ;).

I tak właśnie zrobiłem. Czeka na mnie testowe Phenom Pro speca o szerokości 130 i 143mm.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...