Skocz do zawartości

[Rama] Leader Fox Evolution

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam w planach zbudowanie lekkiego roweru do lasu, czasem szosa. Zero skoków, od tego mam drugi rower.

Co wy na tą ramę? Za 299zł jest kup teraz na allegro.

Podobno dobra, większość tak o niej mówi. Niestety, są lżejsze.

Czy opłaca się ją kupić?

Budżet jest ograniczony, czyt. im mniej $$$ pójdzie tym lepiej.

Aha, i taki mój wymóg - musi być nowa. Nie pytajcie czemu. Po prostu nie chcę nic używanego.

Pozdrawiam ;)

• Mod Team
Napisano

Nopel - w zasadzie dośc długo się nad tą ramą zastanawiałem i omal jej nie kupiłem(wyrwałem mocno niszowy produkt a lubię jeździc na tym na czym inni nie jeżdżą).

Jeśli masz zamiar chorowac na odchudzanie to nie jest to najlepszy wybór, ale bardzo istotną zaletą jest jej wytrzymałośc. Ja jestem za!

Napisano

Nopel - w zasadzie dośc długo się nad tą ramą zastanawiałem i omal jej nie kupiłem(wyrwałem mocno niszowy produkt a lubię jeździc na tym na czym inni nie jeżdżą).

Jeśli masz zamiar chorowac na odchudzanie to nie jest to najlepszy wybór, ale bardzo istotną zaletą jest jej wytrzymałośc. Ja jestem za!

Ok, bardzo dziękuję za odpoweidz, która potwierdziła to co pisali inni.

Pozdrawiam ;)

• Mod Team
Napisano

z racji że nowy rok itd to obiecałem że będę dobrym modem przez chociaż rok, więc ostrzeżenia nie będzie ale za punkt 2i to się giberuje!

• Mod Team
Napisano

Trudno by opinia ramy Leaderfox'a przeznaczona do innej dyscypliny była miarodajna, ale u nas chłopaki sobie chwalą wersje ram do latania a skoro mój kolega ważący ok 90 kg lata na tym wyżej niż ja sobie liczę wraz z rowerem i rama mu już długo służy to coś musi w tym byc ;)

Tak jak pisałem wcześniej chciałem sobie kupic tę ramę ale dosłownie kilka minut przed trafiła mi się okazja i zrezygnowałem z zakupu.

Napisano

Hej,

Ja zbudowałem rower na tej właśnie ramie, czarno - czerwony Leader Fox Evolution 2012 Leader Fox Evolution (2012) - Wasze Rowery - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Mam ją od około 2 miesięcy. Rozmiar to 18", waga rzeczywista z hakiem 2016 [gram]. Wizualnie bardzo ładna, waga średnia, lakier niestety jest bardzo marnej jakości - odpryskuje dośc łatwo i trzeba uważać. Kupiłem ramę na allegro z gwarancją za 318zł od użytkownika wielorybx - UWAGA odradzam kupno od niego, przesyłka spoko ale moja rama była usyfiona na tylnym widelcu jakąs przytopioną gumą a jakiś pajac na produkcji odwrotnie przyspawał uchwyt na pancerz do tylnej przerzutki. Ja jak dotychczas to jestem zadowolony, pomimo lakieru (nie można mieć wszystkiego). Szczerze Ci powiem, że jeśli dysponujesz ograniczonym budżetem to możesz brać. Natomiast jeśli możesz uzbierać więcej to radziłbym coś typu Accent Tormenta :D. Mi udało się zbudować budżetowo rower ważący realnie 12236 [gram] bez światełek, torebki, pompki, nosków. Inwestując więcej kasy myślę, że spokojnie można zejść do 11,5kg

Napisano

A jescze mam pytanie do tej ramy .Tak jak pisalem wcześniej,że chce ją kupić.Nie wiem jaki rozmiar wybrać na wzrost 180 cm ,18 czy 20 cali?.Bo wydaje mi się,że 18 może być za mała a 20 za duża.Co o tym sądzicie?

Napisano
Szczerze Ci powiem, że jeśli dysponujesz ograniczonym budżetem to możesz brać. Natomiast jeśli możesz uzbierać więcej to radziłbym coś typu Accent Tormenta
Do LF trzeba też doliczyć koszt sterów.
  • Mod Team
Napisano

rama 20" będzie logicznie myśląc wyższa - w sensie przy Twoim wzroście i tej ramie nie będzie potrzeby aż tak długiej sztycy. Inna sprawa to geometria - 18" bardziej nada się do sportowej jazdy a 20" sprawi że jazda będzie taka "farfoclowata". Ani na tym dobrze nie podjedziesz ani nie zjedziesz. Można będzie się pobujac po łąkach i lasach ale o sportowej jeździe można będzie zapomniec.

Napisano

Oczywiście pisząc o długości sztycy miałem na myśli nie mniejszą niż 350mm. Gdyż pojawiają się czasem długości typu 200mm, 250mm. A w przypadku mniejszego rozmiaru ramy długość może okazać się istotna przy Twoim wzroście.Tak, trzeba doliczyć koszt sterów, rama jest tylko z hakiem i pivotami.

rama 20" będzie logicznie myśląc wyższa - w sensie przy Twoim wzroście i tej ramie nie będzie potrzeby aż tak długiej sztycy. Inna sprawa to geometria - 18" bardziej nada się do sportowej jazdy a 20" sprawi że jazda będzie taka "farfoclowata". Ani na tym dobrze nie podjedziesz ani nie zjedziesz..

Jest dokładnie tak jak powyżej

Napisano

Stery mam ze starej ramy .Sztyce też mam 2 do wyboru 350mm i 400mm .FiFiAk apropo pivotów czy są one wykręcane,ponieważ nie będą mi one potrzene.Wezmę chyba ramę 20 cali ale jescze się zastanowie nad 18-nastką.roweru będe używał przedewszystkim do jazdy szosowej.

Napisano

Rama 18" jest dosyć krótka, 580 mm horyzontalnie to mało pod 180 cm, nie nadrobisz tego ani sztycą ani mostkiem ponieważ zmienisz swoje wyważenie w ramie.A do jazdy szosowej to sobie crossa poskładaj, nie wiem po co Ci MTB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...