Skocz do zawartości

[rama] dziwna geometria ramy FATMODUL vs mój wzrost - pomoc w doborze

grochu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej, probuje sobie dobrac jakas uzywana niedrogą ramke do xc i trafilem na taką : FATMODUL sx01, jest to jakis starszy rocznik (tzn ponizej 2010r bo tyle mi sie udalo na google znalesc) i ma bardzo dziwną geometrie, kątów dokladnie nie znam ale znam za to dlugosci rurek:

http://img17.allegro...7/88/2898578866

http://img17.allegro...88/2898578866_4

rama 17" więc podsiodlowa teoretycznie 43cm.

mój wzrost to 169cm, dlugosc nogi 79cm, teoretycznie powinienem mice 18" (45cm) ale za wzgledu na to ze chce bardziej żwawą ramke to stwierdzilem ze 17" bedzie ok (racja? czy raczej mam sie kierowac ku 17,5 lub 18?)

no i teraz najwazniejsza kwestia czyli dlugosc górnej rury- 53cm??? toż to strasznie krótko chyba jak na 17"? nie bedzie za mala? teoretycznie bedzie żwawa przez ta dlugosc ale no nie "za żwawa" ? wiem ze moge wydluzyc sobie pozycje mostkiem (mam w zanadrzu poki co tylko 80mm) ale chyba nie o to chodzi do konca by korygować błąd w doborze rozmiaru ramy dlugoscia mostka/offsetem:P

jest jeszcze jedna kwestia - długosc tylngo trójkąt tylko 41cm?? przeciez wiekszosc do xc ma 42cm, rzadko ktora ma 41,5, a tu bach 41cm... niby fajnie bo bedzie sie szybko skrecalo + dobra przyczepnosc pod góre ale jakis minus musi byc przeciez nie mozna skracac rury lancuchowej w nieskonczonosc bez konsekwencji, hm?

Napisano

ta do której dałeś link ma 73,5 st podsiodlową, 71 st główke oraz dlugosc gornej rury 545mm w wersji 17", a więc geo mi nie wygląda na spacerówke, jak sądzisz? wydaje mi sie ze są to dwie rozne ramy (pod wzgledem geo) mimo ze nazwa ta sama... kwestia rocznikow ale az taka różnica?

Napisano

Te ramy są różne , pierwsza ma główkę sterową 120 mm a podana przez Tobo 135 mm przy 17", więc nie ma co sugerować się wymiarami drugiej ramy, no chyba, że ta pierwsza faktycznie ma 15" wtedy wymiary by pasowały ...W każdym bądź razie nie kupował bym ramy na podstawie mało precyzyjnego rysunku, chyba, że w cenie złomu aluminiowego ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...