Skocz do zawartości

[rower] dla ośmiolatki - Mbike?

Asik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kłaniam,

Lekki - 8.8kg, ze sztywnym widelcem, jednym blatem na korbie...

http://www.islabikes...es/beinn24.html

Naprawdę przemyślane rowerki dla dzieciaków, bez zbednych głupot, pseudo amorów i takichtam...

Szacunek...

I.

No fajny, ale raczej z dostępnością w Pl chyba trudno,

a wolałabym zobaczyć go na żywo, przymierzyć czy pasuje do Młodej itp.

Napisano

Najlepiej, jak o dzieciach wypowiadają się ludzie, którzy o nich czytali w książkach. :)

Moja córka jest najwyższa w klasie. Od 7mego roku życia jeździ na romecie 24" model chyba evolution. Teraz ma 9 lat i spokojnie pojeździ jeszcze dwa. Wsadzanie 8 latki na 26" to pomyłka. Dziecko nie zapanuje nad rowerem, będzie się męczyć, a w terenie źle się to skończy. Dzieciak będzie się przewracać i się zniechęci, przestraszy. Koła dobiera się do wzrostu.

Wybrałem romet ze wględu na najlżej pracujące klamki i manetki. Warto zwrócić uwagę, że 8 latka nie da rady użyć hamulca, ani zmienić biegów w większości rowerów na rynku rzekomo przeznaczonych dla dzieci. W romecie jest grupa shimano touring i wszystko chodzi bardzo lekko.

Rower ma cenę z tyłka, ale to był jedyny sprzęt w moim mieście, który faktycznie dziecko mogło obsłużyć.

Napisano

Najlepiej, jak o dzieciach wypowiadają się ludzie, którzy o nich czytali w książkach. :)

generalnie masz rację - ja włączyłem sie w temat bo pracowałem w sklepie z bikami dla dzieciaków(i nie tylko)..........

z jednej strony szlak mnie trafiał jak słyszałem wypowiedzi rodziców "on idzie do komuni (8-9lat) i taki mały rower , no co Pan przeciez da rade na duzym" i co mam mu odpowiedzieć.......

pewnie da ,ale ojcem może nie zostać....

ale z drugiej rozumiałem też względy finansowe...........

najciekawsze było jak przyszli do nas rodzice chrzestni dzieciaka 7 lat i powiedzieli che chca fajny "cena nie gra roli" rower dla dorosłego..

bo chca mu kupić super rower ale musi być już na całe zycie.........powiedziałem że pewnie z 5 lat w garażu przestoi ale ich to nie zrażało.........

to jest extremum ale zdarza się - były jaja czasem naprawdę

starałem sie sprzedać....wiadomo!!! - ale zawsze tłumaczyłem że zrobić z dziecka kalekę można bardzo łatwo.....kupując nie własciwy rower....już lepiej nie kupować wcale- niech biega za innymi.

ale też dużo ludzi miało zdrowe podejscie i to zwykle Ci mniej zamożni

tak że punk widzenia zależy od punktu siedzenia........

Napisano

Jaki jest sens kupowania teraz ?? Na wiosnę jest sporo używek w stanie idealnym za 1/3-1/2 ceny.

Po pierwsze na razie jeszcze nie kupuję,

a po drugie, żeby na wiosnę kupić to też muszę wiedzieć co ;)

Wolę wcześniej zgłębić temat, żeby wiedzieć na co zwracać uwagę.

Niekiedy sprzedawcy wciskają najdroższy rower, mimo że tańszym też nic nie brakuje i mają podobne parametry

ale z drugiej rozumiałem też względy finansowe...........

Względy finansowe też są ważne, ale zawsze można poprzedni rower sprzedać, trochę dołożyć i mieć nowy, większy.

A komfort jazdy dziecka jest nieporównywalny.

• Mod Team
Napisano

No fajny, ale raczej z dostępnością w Pl chyba trudno,

a wolałabym zobaczyć go na żywo, przymierzyć czy pasuje do Młodej itp.

A może mały wyskok do JuKeja?

Islabikes Fitting Studio

Islabikes Ltd

Bromfield

Ludlow

SY8 2JR

W okolica Ludlow jest bardzo urokliwa a na dodatek blisko do Walii :icon_mrgreen:

Rowerki wysyłają do większości krajów europejskich:

http://www.islabikes.co.uk/order_form.html

Szacunek...

I.

Napisano

...Względy finansowe też są ważne, ale zawsze można poprzedni rower sprzedać, trochę dołożyć i mieć nowy, większy.

A komfort jazdy dziecka jest nieporównywalny...

Bardzo zdrowe i rozsądne podejście do tematu ;)

W temacie biegów/przerzutek to rozsądnym i bezstresowym IMHO dla dziecka rozwiązaniem są biegi w piaście.

Nie ma problemów z redukcją - można to zrobić nawet na postoju.

Nie ma obawy o pokrzywienie/uszkodzenie przerzutki podczas szaleństw czy upadków/wypadków.

Tylko, że wcale niełatwo o taki model na kołach 24".

Rowery • Junior • 24" • ROMET PANDA CITY LUX 3 BIEGI W PIAŚCIE shimano nexus

Rowery • Junior • 24" • ROWER UNIBIKE PRINCESS 3 24" KOLEKCJA 2012

Kands Junior - modele Laguna i Nexus (trzeba przewinąć stronkę)

Napisano

Byłam w sklepie - koła 26" odpadają.

Młoda nie mogła dosięgnąć do siodełka, rower był zdecydowanie za duży.

Oprócz tego mierzyłyśmy krossa hexagon jr na kołach 24" Kross Hexagon Junior 2013 - Sklep Kross - Sklep Shimano - Sklep Endura :: t-bike.pl

Nawet był całkiem fajny, waga 13,30 kg.

Za tydzień jedziemy przymierzyć się do Meridy dakar Lady/Youth & Kids - Kids - Dakar 624 Girl - Merida Bikes Great Britain

Podoba mi się jeszcze Author ultima AUTHOR - Bike Emotion - a zwłaszcza jego waga - 11,60 kg.

Ale nie widziałam go na żywo.

Nie wiem czy się nie zdecyduję na któryś z powyższych modeli - cenowo wyglądają dość przystępnie, jakościowo chyba też są w miarę dobre.

Napisano

Ok. wiadomo ile ma wzrostu, ale dlaczego wszyscy się tego uwzieli, a nie zaczęli od tak oczywistej rzeczy jak przekrok? Wystarczy zmierzyć długość nogi, a później posprawdzać w katalogach jakiego rozmiaru ramy się szuka. Moja partnerka jest niską osobą. Po zmierzeniu przekroku wyszło, że potrzebuje ramy 15'', podczs gdy rowery z kołami 26'' zaczynają się od 16'', ale trochę poszukałem i trafiło się dokładnie 15 cali. Ciężka stal ale ma 26'' koła i rozmiarowo rower jest dobrany pod nią. Myślę że dla 8 latki też pewnie dało by radę znaleźć coś na 26'' kołach (natrafiłem raz na ramę 14'') tylko najpierw trzeba by ją było w domu zmierzyć, żeby wiedzieć czego szukać. Radzę zajrzeć najpierw do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/41731-jak-dobrac-odpowiedni-rozmiar-ramy/ a dopiero szukać roweru. Jeśli chodzi o trudności z wciskaniem manetek, to można je przecież wymienić na gripshifty (chyba 8-latka jest w tanie otworzyć okrągłą klamkę w drzwiach?) Z da miesiące temu składałem BMX dla chyba 10-latki i problem był z hamulcami, bo za ciężko chodziły. To niestety może być problem, bo jeżeli dziecko nie est w stanie docisnąć hamulca tak by prawie się zblokowało koło, to nie powinno mieć roweru z takimi hamulcami, tylko torpedo, czyli nie rower górski i nie BMX.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

• 2 tygodnie później...
Napisano

Klamka zapadła, nie kombinowałam tylko zdecydowałam się na sprawdzonego Scotta Contessa.

Znalazłam model z 2012r. w całkiem przyzwoitej cenie.

Mierzyłam też Meridę Dakar, w sumie jest bardzo podobna do Scotta - ale kolorystycznie mi niezbyt odpowiadała, była zbyt biała, taka blada ;)

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...