Asik Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, szukam roweru dla mojej córki, ma 8 lat, ok. 128 cm wzrostu. Jej poprzedni rower to scott contessa na kołach 20". Młoda była z niego zadowolona i teraz mam dylemat czy kupić też scotta ale na kołach 24 czy szukać czegoś innego. Przeglądając neta wpadł mi w oko Mbike fitness http://allegro.pl/mb...2882205195.html jest sporo tańszy od scotta - ale czy też dobry? Co sądzicie o tej firmie? A może zaproponujecie jeszcze coś innego? (ale żeby nie powalało ceną - max do 1300 zł)
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2012 Ma 8 latek ani sie obejrzysz jak będzie miała 12 i wystrzeli jak strzała ... ja bym sie zastanowił nad ramą na 26". 24" to tez nie głupi pomysł ale to już mało spotykany rozmiar. Za młodu czyli jak miałem tez ok 8 lat do sie dostawało męskie ramy na 26" i nikt nie narzekał a sprzęty służą do dziś. Oczywiście wiele zależy od twojego podejścia, czy np możesz sobie pozwolić wydać 1300 teraz na rower i za 3-4 lata drugie tyle na większy ?
mklos1 Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Rower trzeba kupić "pod wymiar" a nie na zapas. Pamiętam lata młodości, kiedy dostałem ramę 19" i koło 26" w IV klasie podstawówki. Ledwo dawałem radę...
lukaszs Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 rower na 26' kołach teoretycznie zaczyna się od 130cm ale tylko teoretycznie....... zależy od proporcji człowieka. proponuję posadzić dziecko na 24 i 26 i przejechac sie kawałek......... jeżeli bez problemu jeżdzi na 20' już kilka lat to powinna spokojnie dac sobie radę. a co do MBike fitness to fajny rower solidny z tego co pamietam jest w dwóch wersjach osprzętowych - podstawowa na Turneyu i lepsza na Alivio, Acera
Asik Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Napisano 31 Grudnia 2012 Chyba wolałabym kupić teraz rower na 3-4 lata, a potem wymienić na większy, niż kupować rower "na zapas". Ale oczywiście wybiorę się z Młodą do sklepu i zobaczymy na którym będzie czuła się lepiej. Głównie chodzi mi o propozycje konkretnych rowerów, które są warte polecenia, bo szczerze mówiąc raczej słabo się znam na rowerach, wielkość 24 czy 26 dobiorę już w sklepie.
MokryxD Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Proponuję najpierw iść do sklepu i się przymierzyć do 26" i 24". Później napiszesz którego poszukujemy i dopiero wtedy możemy Ci pomóc.
krism4a1 Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Chyba wolałabym kupić teraz rower na 3-4 lata, a potem wymienić na większy, niż kupować rower "na zapas". I bardzo dobrze, dziecko to nie pająk żeby się rozciągało na rowerze, Ja też kupowałem synowi kilka rowerów, poprzedni sprzedawałem i po dołożeniu kupowałem nowy, nie wychodzi wcale tak tragicznie a młody ma prosty kręgosłup, co z dzisiejszymi dzieciakami nie jest takie oczywiste.
lukaszs Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 tylko trzeba pamietać ze rower 24' będzie na góra 2 lata a zapewne rower kupisz za 2-3 miesiące a jezdzic zacznie w maju..... w tym wieku dzieciaki rosna szybko wiec bedzie miła juz 2cm wzrostu wiecej. jeżeli pieniądze nie sa priorytem to jak najbardziej przejsciowe 24 a potem 26
Rulez Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Tych co proponują rower na kołach 26" proponuję wysłać na konsultacje ... rower na góra dwa lata? rower jest dla dziecka a nie dziecko jako dodatek do roweru ... powinien pasować teraz a nie za 3 lata ... Jak najbardziej rower na kołach 24", szukać jak najlżejszego, ten Mbike wygląda ciekawie, jednak szukał bym jakiegoś bez amortyzatora (który faktycznie i tak nie działa), przynajmniej był by lekki.
marekw Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 mojej małej, jak miała 130 cm kupiłem rower z kołami 24 cale - zmieniłem tylko mostek na bardzo krótki dla komfortu
kadargo Napisano 31 Grudnia 2012 Napisano 31 Grudnia 2012 Mądrale, buty też kupujecie/kupowaliście sobie lub klonów za duże o dwa numery? Zdecydowanie 24"!
Asik Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 Widzę, że dyskusja poszła trochę nie w tym kierunku co oczekiwałam z wyborem wielkości kół dam sobie radę ale trudno mi się zdecydować na konkretny model, markę Nie znam się na rowerach, nie wiem, które firmy/modele są warte polecenia a które należy omijać szerokim łukiem Jak najbardziej rower na kołach 24", szukać jak najlżejszego, ten Mbike wygląda ciekawie, jednak szukał bym jakiegoś bez amortyzatora (który faktycznie i tak nie działa), przynajmniej był by lekki. Konkretnie, jakiś przykład poproszę Mądrale, buty też kupujecie/kupowaliście sobie lub klonów za duże o dwa numery? Zdecydowanie 24"! Ok, dzięki A jaka firma/model?
lukaszs Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 ja proponuję tego MBike Rulez ma troche racji co do amortyzatora ale myśle że róznica w wadze nie była by duża....... poza tym mało jest rowerów bez amortyzatora - a jak są to stalowe czyli cięższe. to ma byc rower "górski" czy cos bardziej miejskiego?
Asik Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 to ma byc rower "górski" czy cos bardziej miejskiego? Jeździmy głównie w mieście (park - alejki, ścieżki rowerowe) lub na działce - prosta droga piaszczysta, lepszy będzie gólal czy miejski?
lukaszs Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 raczej góral - więcej przełożeń i opony nie będa toneły w piasku. Rower młodzieżowy Kellys Marc 2 2012 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery Rower młodzieżowy Merida Dakar 624-V Girl 2012 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery Rower młodzieżowy Arkus Trend 240 Dirt 2011 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery
MokryxD Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Może mi ktoś wyjaśnić po co w takich roweruch montują korbę z największą zębatką 42 lub 44? Przecież dziecko i tak tego nie uciągnie.
Asik Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 raczej góral - więcej przełożeń i opony nie będa toneły w piasku. Rower młodzieżowy Kellys Marc 2 2012 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery Rower młodzieżowy Merida Dakar 624-V Girl 2012 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery Rower młodzieżowy Arkus Trend 240 Dirt 2011 | Junior | Sklep Rowerzysta.pl rowery Podobają mi się, zwłaszcza 2 pierwsze Poprzednim razem (jak kupowałam rower na kołach 20) rozważałam właśnie Meridę, ale lemurooo, ale w końcu stanęło na używanym Scocie. Może mi ktoś wyjaśnić po co w takich roweruch montują korbę z największą zębatką 42 lub 44? Przecież dziecko i tak tego nie uciągnie. Ja Ci nie odpowiem, bo w ogóle nie wiem o co chodzi Moja znajomość zagadnień technicznych jest powalająca
Druid Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Możesz się również rozejrzeć nad rowerami 24" Niemieckiej firmy CUBE http://www.cube.eu/kids/kid-240/kid-240-white-blue/
Dudi353 Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Rower trzeba kupić "pod wymiar" a nie na zapas. Pamiętam lata młodości, kiedy dostałem ramę 19" i koło 26" w IV klasie podstawówki. Ledwo dawałem radę... ja przy wzroście 145cm latam na 18" i nie narzekam. Czasami jajka bolą jak nogi z pedałów spadną ale cóż nie można mieć wszystkiego.
lukaszs Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 ja przy wzroście 145cm latam na 18" i nie narzekam. Czasami jajka bolą jak nogi z pedałów spadną ale cóż nie można mieć wszystkiego. wow nie wiem co powiedzieć - chyba pod ramą?
Dudi353 Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 wow nie wiem co powiedzieć - chyba pod ramą? nie daję radę na siodełku wyciągniętym z 5cm nad zacisk. Rower kupiłem za duży , ponieważ nie mieli mniejszych na sklepie, ale naszczęście wchodzę w okres szybkiego rośnięcia
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 1 Stycznia 2013 Kłaniam, Lekki - 8.8kg, ze sztywnym widelcem, jednym blatem na korbie... http://www.islabikes...es/beinn24.html Naprawdę przemyślane rowerki dla dzieciaków, bez zbednych głupot, pseudo amorów i takichtam... Szacunek... I.
Druid Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 Kłaniam, Lekki - 8.8kg, ze sztywnym widelcem, jednym blatem na korbie... http://www.islabikes...es/beinn24.html Naprawdę przemyślane rowerki dla dzieciaków, bez zbednych głupot, pseudo amorów i takichtam... Szacunek... I. Chyba najlepsza propozycja która tutaj została przedstawiona
lukaszs Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 nie daję radę na siodełku wyciągniętym z 5cm nad zacisk. Rower kupiłem za duży , ponieważ nie mieli mniejszych na sklepie, ale naszczęście wchodzę w okres szybkiego rośnięcia no tak zapomniałem że nie wszyscy muszą mieć 30 jak ja ;-)
vanluke Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Ja zawsze jeździłem na rowerach za dużych bo takie dostawałem. Może na początku miałem z tym problem, ale potem się przyzwyczajałem i dawałem radę. Moim zdaniem trzeba iść z dzieckiem przymierzyć zapytać czy pasuję w końcu to ona będzie jeździć. Musi jej odpowiadać inaczej rower wyląduję w kącie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.