GhOsTwrc Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Hey w okolicy sztycy w dwoch miejscach peka mi rama , wiem już że bedzie wymiana na nową rama to cube ltd race 2011 white 'metal'green . Czy jest taka opcja ze producent wymieni mi ja na rame podobnej klasy LTD (race,pro,sl ltd) ale rozmiar 29" . Przerabial ktos podobny temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A myslalem ze CUBE nie pekaja, generalnie maja Ci dosatrczyc to co miales jesli pekniecie wynika z ich winny . No wiesz gwarancje na rame masz 5 lat w koncu im sie znudzi i moze dadza Ci to co chciałeś. No to ładnie to juz CUBE zszedł na psy, a takie dobre zdanie mialem o tej marce;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Pęknięcia przy sztycy to bardzo często wina klienta- za bardzo wyciągnięta sztyca, źle zaciśnięta itp. Swoją drogą nie takie ramy nie takich firm pękają więc bez takiego ostracyzmu. Z takim podejściem to zostaja chyba stalówki bo pęka wszytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 powiem Ci ze chyba tak chyba zaraz biore sie do renowacji swojego chromomolibdema:) Co do tematu to dobrze ze mu uznali reklamacje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Cube to cube. Nie wiem dlaczego miałoby mu być oszczędzone to co dotyka innych. Wymiana na 29era? Jeśli gwarancja zostanie uznana to dostaniesz ramę która odpowiada jakościowo ramie, która pękła. Kwestię zamiany na coś lepszego lub innego trzeba negocjować, choć raczej mało prawdopodobne żebyś to uzyskał. Z zamianą ram z 26 na 29 wiąże się normalnie wymiana praktycznie całego roweru - specyficzne komponenty takie jak widelec, koła, dętki, opony, tarcze hamulcowe, komponenty napędu, które są dobierane do charakterystyki roweru. Zapytaj. Ciekawe co zasugerują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Pewnie jak niby dostałby prowizorycznie 29 to nie wiem czy zakup wszystkich komponentow do nowej ramy , nie wyjdzie mu drozej niz zakup nowego Chyba ze cos sprzeda z 26 i upcha gdzies ta kase do nowego sprzetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 W przypadku gf taki problem może się pojawić, jak do tej pory jednak żaden klient nie uparł się na otrzymanie ramy trek gf collection i klienci dostają treki. Gdyby klient uparł się że kupił garego to prawdopodobonie musiałby dostać cały rower, gdyż gf ma w ofercie jedynie najnery; tak więc do ramy potrzebny jest nowy widelec, oprócz tego całe nowe koła. Starsze rowery nie miały (podobnie jak i niektóre widelce) mocowania pod tarczówki - więc firma musi jeszcze dorzucić hamulce; dawnym standardem był widelec z gwintem na jeden cal, więc inny był też mostek i średnica mocowania kierownicy - te rzeczy również do wymiany. Poza tym zmiana średnicy podsiodłówki wiąze się z innym wymiarem sztycy oraz obejmy przerzutki przedniej Nowa przerzutka przednia - dystrybutor prawie na pewno nie miałby wersji do napędów 3x9 więc coś z dziesiątkowych - a żeby zapewnić kompatybilność - raczej nie bawiłby się nikt w testowanie "krzyżowania" grup - reszta napędu, manetki też musiałyby być nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ej , spoko spoko wszytko do 29 mam , opony i obrecze bede miec od kolegi za grosze , piasty mam Industry nine , dochodzi zakup amorka a naped tez bedzie git mam korbe 22-36-44 to ewentualnie sie zdemontuje blat 44 i bedzie 2x9 , wszystko juz jest przemyslane. A co do sztycy i przedniej przerzutki to mysle ze srednica bedzie ta sama ew. sie zamieni na inna . Dochodzi tez mozliwosc zmiany przewodu hamulcowego na dluzszy. Wymiana tarcz hamulcowych? a czemu nie moga zostac te ktore mam? posiadam 180/160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ale skąd my mamy wiedzieć jak zadecyduje gwarant, dostaniesz to co uznają za stosowne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Dogalem sie juz ze sprzedawca Sport-profit i powiedzial , ze bedziemy dzwonic a jak bedzie to sie okaze... , w najgorszym wypadku bedzie nowa 26" w innym kolorze... , ale z tego co ustalilem to kiedys byla reklamacja ramy cuba z niebieskimi elementami , i wlasciciel otrzymal model inny ale w niebieskim kolorze , wiec moze sie cos wynegocjuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michustudio Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 W moim Treku fuel ex 26 cali pękła rama,bez większego problemu dostałem nowy rower Trek superfly 100 elite 29 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 W takim przypadku to dystrybutorowi nawet na rękę: klientowi w moim sklepie pękł fuel na górnym widelcu wahacza. Teoretycznie sprawa prosta, problem łatwiejszy i tańszy do rozwiązania bo to tylko część ramy a nie całość. Okazało się jednak że trek zmienił konstrukcję ramy i wymiana pękniętego elementu nie była możliwa, klient musiał dostać całą nową ramę. Zaspokojenie roszczeń przez zamiany ramy z amortyzowanej na sztywną to dobry interes dla sprzedawcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michustudio Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 W takim przypadku to dystrybutorowi nawet na rękę: klientowi w moim sklepie pękł fuel na górnym widelcu wahacza. Teoretycznie sprawa prosta, problem łatwiejszy i tańszy do rozwiązania bo to tylko część ramy a nie całość. Okazało się jednak że trek zmienił konstrukcję ramy i wymiana pękniętego elementu nie była możliwa, klient musiał dostać całą nową ramę. Zaspokojenie roszczeń przez zamiany ramy z amortyzowanej na sztywną to dobry interes dla sprzedawcy 29 po wymianie to też full Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Faktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanluke Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 mi się wydaję, że nie da rady wymienić na 29. Gwarancja działa raczej w taki sposób, że wymieniają coś na to samo tylko bez wad (nowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arczi Napisano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Przerabiałem temat reklamacji ramy w Cube w ostatnich miesiącach - przygotuj się na około 2 miesiące czekania bo muszą wysłać do niemiaszków. W moim wypadku wymienili mi ramę na nową model 2013 (stara była 2012) to akurat mi pasuje - bo pewnie poprawili wykryte usterki - problem mały pojawił się w kolorystyce - miałem biało-niebieską a teraz rama jest w czarno-biełej kolorystyce - wstawki niebieskie kół i pozostałych detali średnio pasują (normalnie do tej ramy w tym roku osprzęt jest czerwony) a i malowanie zeszłoroczne było ciekawsze od tegorocznego - wysyłałem cały rower i tylko rama została wymieniona chociaż na upartego coś jeszcze bym znalazł np. siodło które po 200km straciło kolory (wytarło się) ... Na upartego mogłem żadać takiej samej ramy ale w nowej miejsca przy korbie które były spękane wykonane są zupełnie inaczej ... a przecież i tak rower ani kolorystyka sam nie jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 No moja rame wyslali do ski teami 3.01.2013. Mialem zielono biala i reszta gratow pod kolor. a teraz pewnie nie bedzie pasowac. Ale 2 miesiace to strasznie dlugo... mam nadzieje ze w miesiac sie uda... teraz jezdze na 19" stalowej ramie ktora jest zdecydowanie za mala...:-(:-(:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 No wiec niestety nie wywalczylem 29 a rowerek wygladał tak A teraz wyglada tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Wygląda dosyć kuriozalnie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 tzn jak zle? dobrze ?beznadziejnie? dziwnie? czy co masz na mysli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ta rama jest za mała skoro tak wyciągnąłeś podsiodłówkę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ja tam widzę sporo zmian zmian ... i ni jak nie potrafię się dopatrzeć aby rower wyglądał dziwacznie ... Wypadł Fox jest RS, koła też jakieś inne ... nie widzę pstrokacizny pomieszania czerwonego z zielonym a tego można się było spodziewać po zamianie samej ramy. @@GhOsTwrc, sam wymieniałeś sprzęt aby to jakoś wyglądało czy gwarant zaproponował ci taki zestaw ? Pozdro Edit ... Aaaaa o długość sztycy ci chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajak123 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Moim zdaniem nie wygląda źle wręcz przeciwnie, jednak podsiodłówka faktycznie mocno wysynięta uważaj żeby nie bylo kolejnego pękniecia tfu tfu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian4323 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Aaaaa o długość sztycy ci chodzi Wow Jak dlugo jezdziles na poprzednim rowerze do momentu pekniecia ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Rama zdarza sie byc ciut za mala przy podjazdach powyzej 20% , sztyca jest tak wyciagnieta jest poniewaz mam 196 cm wzrostu i dosc dluga noge , dlatego marzylem o 29 , ale trzeba poczekac niestety. Dlugośc wyciagniecia m dosztycy nie powinna miec wpływu na pękniecie ponieważ sztyca ma 410 mm i jeszcze bylo 2-3 kreski , do co amora foxa to jest dalej ten sam , zmieniłem naklejki z zielonych foxa na czerwone rock shox , a kola zrobione jako nowe piasty industry nine obrecze mach1 neo disc. Rower LTD race kupilem 2.01.2012 a na gwarancje oddalem 2.01.2013 do tej pory 15 kkm w tym 6 maratonow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.