tobo Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 O tych strzałach i pompowaniu do 6 atmosfer piszecie w kontekście jakiegoś systemu ghetto, no tubes czy o zwykłej oponie z dętką? Drut czy zwijana? Zwijane kendy sbe 1,95 wchodzą mi lekko na obręcz, pompuję do 2 barów i mam wrażenie, że opona leży jak trzeba. Detonatory 1,25 pompuję do 6,5 bara i nic nigdy nie strzelało. Nie chodzi o system ghetto, ani o konkretnie 6 atmosfer, opony zwijane czy drutówki. Chodzi jedynie o to że wiele opon siada prawidłowo na obręczy przy krotnym przekroczeniu eksploatacyjnego ciśnienia. Ja stykam się z tym bardzo często przy kołach mtb i szosowych wszelkiej maści, różnych co do rozmiaru i producenta opon.
MokryxD Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 A jak np oponę MTB pompujecie do tych 6 atm to może ją rozerwać?
CMIK Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 Oczywiście że może rozerwać, nikt Ci nie zagwarantuje że nie, ale sądząc po siłach jakie działają na oponę w czasie jazdy w terenie to mało prawdopodobne, a na pewno mi się nie zdarzyło:)
tiomek Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 A co z oponą, która została zamontowana krzywo i postała tak jakiś czas napompowana. Da się później coś z tym zrobić, spuścić powietrze i to się ułoży przy mocnym napompowaniu? Poza tym pytanie do ludzi pracujących w serwisie i mocno pompujących opony żeby się ułożyły: czy zdarzyło się komuś cokolwiek złego przy takim działaniu? Pęknięcie opony, obręczy.. ? Chodzi o szeroką oponę i nabijanie do ponad 5 barów.
sqter1971 Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Oczywiście że może rozerwać, nikt Ci nie zagwarantuje że nie, ale sądząc po siłach jakie działają na oponę w czasie jazdy w terenie to mało prawdopodobne, a na pewno mi się nie zdarzyło:) Przy jeżdzie w terenie ciśnienie nie zwieksza sie do 6 atmosfer przecież, nie porównywałbym tych obciążeń
tobo Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 A co z oponą, która została zamontowana krzywo i postała tak jakiś czas napompowana. Da się później coś z tym zrobić, spuścić powietrze i to się ułoży przy mocnym napompowaniu? Poza tym pytanie do ludzi pracujących w serwisie i mocno pompujących opony żeby się ułożyły: czy zdarzyło się komuś cokolwiek złego przy takim działaniu? Pęknięcie opony, obręczy.. ? Chodzi o szeroką oponę i nabijanie do ponad 5 barów. Ciśnienie używane od ułożenia opony na obręczy nie jest ciśnieniem stosowanym w czasie jazdy - te powiedzmy 6 atmosfer pompuję tylko przy montażu, robocze to maksymalnie 3. Przez trzy lata pracy w serwisie nie zdarzyło się mi ani kolegom zniszczyć opony czy rozerwać obręczy taką procedurą. Stosuje ją mechanik który ze mną pracuje, a w zawodzie ma 30 lat doświadczenia. Zdarza się rozerwanie dętki ale to wtedy gdy opona przy inicjalnym pompowaniu nie została prawidłowo zamontowana i np dętka nie jest w całości w jej wnętrzu, jednak jest to innego rodzaju błąd, więc nie ma wpływu na ocenę poprawności powyższej metody. Jeśli opona została krzywo osadzona i dopiero po pewnym czasie próbuję ją skorygować to z reguły udaje się to zrobić - opona siedzi krzywo ale przesunięcie jej rantu względem reszty nie jest przecież większe niż kilka mm. Taka korekta nie jest możliwa gdy opona faktycznie jest krzywa a nie krzywo osadzona, na to się nic nie poradzi.
CMIK Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Nie chodzi o to, że ciśnienie się zwiększa do 6 atmosfer w czasie jazdy, co więcej, zwiększa się bardzo nieznacznie. Jednak w czasie jazdy opona jest odkształcana w przeróżny sposób, bardzo mocno rozciągana, choćby na kamieniach, na krawężnikach, czy podczas skręcania. Wtedy siły działające miejscowo są bardzo duże.
AuthorTraction2010 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 "Kto smaruje, ten jedzie" If You know.....
Veene2 Napisano 28 Lutego 2013 Autor Napisano 28 Lutego 2013 Zakładanie opony bardziej zużytej do przodu jest nieco dziwne i trudno mi to zrozumieć nawet biorąc pod uwagę kwestie ekonomiczne. Dlatego zapytałem, bo może powód był inny. Wlasnie o to mi chodzilo - chce, zeby mi sie opony rowno zuzyly, zebym mogl je bez lezki w oku wywalic i kupic wezsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.