Jurcyk Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam, mam 48 lat , szukałem we Wrocławiu roweru za ok 2 tys. Zdziwiłem się bardzo , gdyż w 2 dużych salonach w tym mieście nie było rowerów polskich producentów takich jak Kross, Unibike ,Romet czy Mbike.Sprzedawca w jednym z salonów zachwalał rowery Hercules,że są produkowane od dawna i jakościowo wyróżniją sie od konkurencji.Zadałem mu pytanie , dlaczego nie ma w tym salonie polskich rowerów ? Czy nie potrafimy ich konstuować ? Czytałem ,że firma Unibike kiedyś handlowała częściami do rowerów a obecnie składają niezłe rowery, produkując ramy na Tajwanie. Po przejrzeniu wielu opinii zainteresował mnie Unibike Zethos z 2012. Jest on mało popularny w kraju( przypuszczam,że ze względu na cenę), ma dobre opinie i jest dość wszechstronny.Sądzę ,że może stanąć w szranki z każdym Herculesem lub Cube w tym przedziale cenowym. Pozdrawiam Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ten Unibike jest ciekawą propozycją. Kross nie jest konkurencyjny, w podobnych pieniądzach otrzymyjemy gorszy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Fakt, Zethos to dobrze wyposażony rower za rozsądne pieniądze, we Wrocławiu chyba da się znaleźć sklep sprzedający Unibike, a stronie firmy jest kilka sklepów. Jeśli naprawdę Ci zależy nie powinno być problemu z zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattik Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, to mój pierwszy post więc wypadło by się przedstawić. Mam na imię Mateusz. Zamierzam zmienić rower na nowy. Do tej pory jeździłem na typowym góralu Author Solution 2008. Jako że w 80% procentach jeżdżę po asfalcie, w 15% po szutrach i innych ubitych ścieżkach i tylko w 5% po trudnym terenie, doszedłem do wniosku że najlepszym wyborem będzie dla mnie rower typu Cross. I tutaj pytanie do Was drodzy forumowicze, co sądzicie o rowerze Kross Evado 5.0 2012. Specyfikacja http://www.kross.pl/pl/2012/evado-5-0 O rowerach Kross można przeczytać różne opinie od pozytywnych po negatywne, i sam już nie wiem co mam myśleć. I drugie pytanie jaką ramę polecacie przy rowerze Crossowym, mając 176cm wzrostu i 78kg wagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Na twoim miejscu poszukałbym innej firmy. Tu płacisz za napis na ramie. Za tą cenę można dostać dużo lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, rozważam również zakup Unibike Evo 29 er 2012 , cóż nie jest to rower crossowy ale w pewnym sensie jest bardziej uniwersalny od Zethosa, ma szersze opony i nadaje się do częstych wypadów w góry, lecz nie ma możliwości założenia sakw. Chcę przymierzyć się do tych rowerów i sprawdzić ich geometrię. Teoretycznie wygodniejszy wydaje się być Zethos 19" przy moich 180 cm. Pozdrawiam Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 jesli spasuje ci 17calowa rama to powinno byc ok, jesli 19...to kolega obdzwonil pol Polski za 19 i nigdzie nie bylo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 rozważam również zakup Unibike Evo 29 er 2012 , cóż nie jest to rower crossowy ale w pewnym sensie jest bardziej uniwersalny od Zethosa, ma szersze opony i nadaje się do częstych wypadów w góry, lecz nie ma możliwości założenia sakw. Tu masz rower już przygotowany do sakw.Co myślisz o trekkingach? http://www.sklep.romet.pl/kolekcja-rowerow-2013-/trekkingowe/art2321.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, rozważam również zakup Unibike Evo 29 er 2012 , cóż nie jest to rower crossowy ale w pewnym sensie jest bardziej uniwersalny od Zethosa, ma szersze opony i nadaje się do częstych wypadów w góry, lecz nie ma możliwości założenia sakw. Chcę przymierzyć się do tych rowerów i sprawdzić ich geometrię. Teoretycznie wygodniejszy wydaje się być Zethos 19" przy moich 180 cm. Pozdrawiam Jurek Moim zdaniem, dla Ciebie tozmiar 17" powinien być OK. PS 17" jeśli chodzi o Evo 29" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tu masz rower już przygotowany do sakw.Co myślisz o trekkingach? / KOLEKCJA ROWERÓW 2013 Witam, pamiętam jeszcze kolejki i zapisy na starego Waganta, wtedy nowy Wagant był dla moich rodziców po prostu za drogi.Na komunię kupili mi Flaminga lecz do Waganta dorosłem po paru latach.Tamten Wagant nie miał żadnej konkurencji.Pamiętam ten perłowy lakier i przedni bagażnik.Teraz choć uważam że 3,0 jest bardzo dobry jakaś niewytłumaczalna siła popycha mnie ku Unibikowi i ich flagowych Expedition i Globtroter. Pozdrawiam Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dla mnie ówczesnych Wagantów nie wystarczyło, musiałem zadowolić się Gazelą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dla mnie ówczesnych Wagantów nie wystarczyło, musiałem zadowolić się Gazelą ... Równiacha, też miałem Gazelę , nie przyznałem się od razu bo to damka ! Długo nie pojeździłem , ukradli ją na basenie.Była bardzo wygodna ! Piszesz Evo 17'' , no wiesz 3 miechy ćwiczyłem na siłowni ale kręgosłup już nie ten ! Muszę zrzucić 10 kg i wzmocnić kręgosłup, pokusa 29 jest duża. Kiedyś jeden typ w Ski Teamie wcisnął mi trecka 730 21".Cztery cale różnicy to naprawdę dużo, czyżby ta rama była wygodniejsza od 18" przy rzecz jasna czysto rekreacyjnej jeździe? Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak się składa, że mam 182 cm wzrostu i jestem w bardzo zbliżonym do Ciebie wieku, od paru ładnych lat przesiadłem się z crossa na MTB (lubię jazdę w terenie i góry), ten Unibike EVO 29-er mimo 17" ma długą ramę (600 mm w poziomie czyli tyle ile niektóre 19") więc będzie bardzo dobrze dopasowany do Twojego wzrostu - w dodatku będzie zwrotny, 19" był by za długi - za mocno byś się rozciągnął, w dodatku był by już nieco trudny w skręcie. To oczywiście moje zdanie, ale mając na uwadze swoje doświadczenia, myślę, że się nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak się składa, że mam 182 cm wzrostu i jestem w bardzo zbliżonym do Ciebie wieku, od paru ładnych lat przesiadłem się z crossa na MTB (lubię jazdę w terenie i góry), ten Unibike EVO 29-er mimo 17" ma długą ramę (600 mm w poziomie czyli tyle ile niektóre 19") więc będzie bardzo dobrze dopasowany do Twojego wzrostu - w dodatku będzie zwrotny, 19" był by za długi - za mocno byś się rozciągnął, w dodatku był by już nieco trudny w skręcie. To oczywiście moje zdanie, ale mając na uwadze swoje doświadczenia, myślę, że się nie mylę. Cześć, dzięki za podpowiedź.Oprócz wypadów w góry , na początek masyw Ślęży 730 m, jeżdzimy też po Słowińskim Paku Narodowym np. Łeba - Rowy itp.W przyszłości chcemy z rodzinką jechać wzdłuż Bałtyku.Czy to będzie ta geometria? Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Według mnie tak . pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak do końca nie był bym pewny co do tych 17". Może i będzie dobra, ale nikt nie spytał o długość nogi. Przy 440 mm podsiodłówki i długiej nodze będzie trzeba zastosować 45 cm sztycę a to już niezła dźwignia. Ja mam 181 cm, długość nogi 86 cm i 19" jest idealna. Najlepiej mierzyć w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Powiedzmy, że ma nogę 86 cm. ( najlepiej gdyby zmierzył i podał) wtedy właściwa odległość oś korby - góra siodełka to 760 mm - 430 mm podsiodłówki = 330 mm minus wysokość sioddełka, więc sztyca 400 spokojnie wystarczy. I na 99% rama Unibike 29-er 17" ( o długości większej niż klasyczne 18") ze sztycą 400 mm będzie lepszym wyborem niż za długa rama 19" Ale przymierzyć oczywiście powinien ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattik Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 A co sądzicie o UNIBIKE XENON - http://unibike.pl/xenon.html Można go trochę taniej dostać niż te 3699zł. Jest wart swojej ceny czy może lepiej poszukać czegoś innego. Ewentualnie co byście polecali z rowerów Crossowych w cenie +/- 3000zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Powiedzmy, że ma nogę 86 cm. ( najlepiej gdyby zmierzył i podał) wtedy właściwa odległość oś korby - góra siodełka to 760 mm - 430 mm podsiodłówki = 330 mm minus wysokość sioddełka, więc sztyca 400 spokojnie wystarczy. I na 99% rama Unibike 29-er 17" ( o długości większej niż klasyczne 18") ze sztycą 400 mm będzie lepszym wyborem niż za długa rama 19" Ale przymierzyć oczywiście powinien ... Witam i faktycznie mam nogę 86 cm a więc 17" będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Np. http://allegro.pl/cube-cross-kurier-gratis-54-cm-bc-pl-i2930101698.html (o ile jest rzeczywiście dostępny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattik Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Np. http://allegro.pl/cu...2930101698.html (o ile jest rzeczywiście dostępny). Dzięki za podpowiedź. Całkiem fajna maszyna, choć ten z aukcji akurat za duży na mnie ale rozejrzę się, może można gdzieś jeszcze dostać starsze modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam, dziś widziałem w Wertykalu rower Focus Rain Forest 29 er 3,0 2012 w promocji za 2,8 tys. w rozmiarze 54 L, jest to alternatywa do tegorocznego Evo ? Jurek Sorry, rzecz jasna Black Forest 29er 3,0 2012: Rama :Black Forest Alloy Widelec:Rock Shox XC 30 TK RL 100 mm Przerzutki: Shimano Deore Manetki:Shimano Deore Kierownica:Concept EX Mostek:Concept EX Siodło:Concept Hamulce:Tecto Draco Koła:Concept SL Opony:continental Race King Rozmiar 54L cena promocyjna 2799 zł Co sadzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Wybacz, ale raczej już nie urośniesz pod rozmiar 54 ... nie ważne ile kosztuje, jest za duży ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Kurcze, wiem że odbiegam od tematu ale trzymając się choć polskich producentów Unibike Evo 29 er 2013 ma już teraz poważnego konkurenta Northec Cayon 29 er 2013 SLX , choć w tym przypadku rama 17" wydaje się być za mała i bardzo ciekawy Northec Gravity 27,5 2013 ! Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Nikt Ci na nakazuje kupować akurat Unibike ... Najważniejsze żeby rower był dopasowany do stylu jazdy i wzrostu. PS W przypadku Northeca 29" 19" rozmiar będzie optymalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.