tommek7 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć. Po dokonaniu wyboru ramy przyszła kolej na osprzęt... Najwiekszym problemem są dla mnie niestety koła. Na początku może zacznę od swojej wagi: 83kg. Jazda: sporadycznie maratony, wyprawy w teren, rekreacja. Oczywiście koła będą pracowały z hamulcami tarczowymi. Na razie pragnę się skupic nad samymi obręczami oraz piastami. Szprychy i nyple ogarnę już sobie sam na spokojnie. Moj typ to: Obręcze: ZTR Crest 29" --- waga 2x380g cena około 600zł komplet Piasty: Novatec NT-D711SB --- cena około 430zł komplet Odrazu mam pytanie czy te 21mm szerokości wew. to słuszny wybór? Wyczytałem w sumie dobre opinie o tych obręczach, wygląd również pasuje mi w 100%. Nie wiem natomiast czy te piasty to dobry wybór... Powiem tak, nie chcę wydawać na nie więcej, ale czy znajdę coś lepszego w podobnej cenie? I odrazu pytanie jak to jest z różnymi średnicami przednich piast, a możliwościami widelców? Czy wszystkie mają te 9mm? Jakieś sugestie? A i jeszcze pytanie o te obręcze. Znalazłem dwie wersje (różniące się naklejkami) 1. http://www.enduroplanet.co.za/wp-content/uploads/2012/12/wpid-20121211_134405-1.jpg naklejka z dopiskien notubes 2. Obręcz No Tubes ZTR Crest 29'' / 32H / 414g / DISC (2890512606) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Czy to jakieś 2 wersje obręczy? W aukcji to w ogóle nie wiem o co kaman bo w opisie jest inna waga niż w tytule, ale mniejsza o to. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez tommek7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) proponuję obręcze FRM 333 , większa siła zaplotu Edytowane 30 Grudnia 2012 przez RufusBiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć, odezwij się do kolegi dawid z forum, Jak nie wyszukasz po nicku to w googlach wpisz dave-o ( to nazwa firmy ), tam też jest kontakt do niego. doradzi, podpowie, złoży. W dobrej cenie oczywiście;) Składa "legalnie" jako działalność gospodarcza, więc gwarancja itd. Sam będę u niego składał w styczniu, a wybrałem ze względu na cenę, fachową poradę i b. dobre opinie o zaplataniu, co jest kluczem do sztywności i trwałości kół. Ale oczywiście masz cały net do dyspozycji, więc poszukaj i poinformuj się. To tylko propozycja gdzie dobrze i kompleksowo złożysz koła. Pozdrawiam Hej Edytowane 30 Grudnia 2012 przez outta82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrzezly Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 posiadam crest 29" czarne waga 377g, jedna uwaga, są nieoczkowane więc warto dać podkładki pod nyple przy naciągnięciu ok .100 kgf. Poza tym super obręcze, ale subiektywnie uważam że są za słabe na maratony. Moja waga 85-90kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Kurcze... spodziewałem się większej dyskusji. Mam teraz właśnie rozterki na lini Crest-FRM... Popełniłem trochę błąd dając temat o kołach w dziale 29er, przecież mamy na to osobny dział. Bardzo proszę moda o usunięcie bądź zamknięcie tematu. Przeniosę się do odpowiedniego działu, a mam jeszcze trochę świeżych pytań. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 miejsce jest odpowiednie, tylko pokrewne problemy byly juz poruszane w tym dziale, wiec poszukaj odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 jak juz tyle wydawac na szpej to w zasadzie czemu by nie wysylac do dobrego kolodzieja... jednak jesli obrecze sa z gatunku delikatniejszych - moze dopytaj wczesniej o tensjometr, bo znam takich co po prostu kreca nyple ile sil starczy ...a wcale nie jest to najlepsze rozwiazanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Podłącze się pod temat. Gabaryty i zastosowanie podobne, z tym że mam więcej wątpliwości. Otóż zastanawiam się nad prostymi szprychami. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć, czy jest zauważalna różnica w wytrzymałości, względem powiedzmy zwykłej 2.0-1.8-2.0. Wziąłbym wtedy piastę 350 s-pull, jeśli wychaczyłbym w okolicy 500 zł, bo w dt4you życzą sobie 200 więcej od zwykłej, znaczy koło 700. Z tym że jest to rozwiązanie drogie. Inna opcja to dość popularna piasta novatec 712 i szprychy 424aero. Co do nypli to coś sie dopasuje. Wątpliwości mam co do felgi. Prawdę mówiąc nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach. Z tego co się orientuję, to dobrze gdyby była kapslowana. Mam obecnie WTB speed disc i 19, waży ona wg katalogu 525 gramów. Czy w cenie do 300 zł dostanę coś wytrzymałego i w wadze powiedzmy do 450g? Prosiłbym o podanie jakichś dość mocnych typów, bo nie orientuje się w tym, a w internecie sprzeczne opinie, np. na temat crestów. W grę wchodzi też np kupno koła dt (chodzi mi o sam tył), powinno wyjść taniej niż zaplatanie piasty 350 na szprychach s-pull. Tylko czy dt jest konkurencyjne, jeśli chodzi o inne zestawy dostępne na rynku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 czyzbym nie pisal ci w innym temacie, ze i19 wazy okolo 425g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Nie pisałeś mi o tym, informacji zaczerpnąłem stąd: WTB � Products – Wheels – Rims – XC – SpeedDisc i19 700c Czyli producent wg ciebie zawyżył wagę w katalogu o prawie 100g? Wątpię, szczególnie że koło waży 1120g bez zacisku, więc mniej niż 500 obręcz raczej nie ma. Oczywiście mogę się mylić. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez derwisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 w takim razie przepraszam, faktycznie ktos inny, chyba posiadacz kony zadawal takie pytanie obrecz i19 wazy 425g, przynajmniej 4 sztuki, ktore mialem w rekach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Na pewno mówimy o tej samej obręczy? Ja mam speed disc, może po głowie śmiga ci Frequency. Obie i19 . Chyba tak jest, bo sprawdziłem na waszej stronce i to Frequency faktycznie waży 430. Budzimy się, budzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Żeby nie mnożyć wątków, to piszę tutaj. Chciałbym złożyć lub kupić mocne i lekkie koła do 2500 zł. Po przeczytaniu mnóstwa postów i opinii wyselekcjonowałem: 1. Zestaw: ZTR Arch EX + DT 240 + Sapim CX-Ray 2. Easton Haven (http://www.eastoncycling.com/en-us/dirt/wheels/all-mountain/haven-29) Koła mają posłużyć do ostrego XC po górach. Będą napędzały Epica. Cresty nie wchodzą w grę, bo nie wierzę w ich wytrzymałość. Ważę 75kg (z osprzętem 80kg). Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 jak najbardziej, chociaz do fulla i twojej wagi rozwazylbym alexrimsa super comp evo, ktory ma 390-400g, oczka i dedykowany jest do trailu/am....troche na tym jezdzilem i na pewno wiecej wart, niz crest, jesli sie nie spieszysz, to bede budowal na nich kola, ale objade dopiero w marcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A miałeś do czynienia z tymi Eastonami? Wyglądają kosmicznie. A jak z uszczelnieniem tych Alexów? W tym roku zamierzam przejść na bezdętke z wykorzystaniem tej żółtej taśmy Stana, wentylka i mleczka. Czy one lepsze od Archów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Eastonów poszukaj na CRC, dają teraz prawie 50% rabatu. Kółka generalnie bez wad i wyglądające świetnie. Zdarzają się głosy o niedomagających piastach, ale ja jeżdżę trzy lata na innym modelu i nigdy nie miałem z nimi problemu. Dla jasności - na modelu do xc @nabial - wrzucicie jakieś info na team29 o nowych I9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 @@Sol,stary mnie sesja tak pozamiatala ze wchodzac do domu nie wiem ktoredy do mojego pokoju...Slizgacz chyba wrzucil cos...ja wroce do swiata zywych tak kolo polowy lutego @@COOLoo, heavenow nawet chyba na zywo nie widzialem wszystkie kola z prostymi szprychami maja swoj magiczny urok co do alexa to troche na tym jezdzilem i przekladajac opony troche sie im przyjrzalem - rant wchodzi dosc ciasno, moze nie tak jak w crescie, ale reka mi nie drzy, gdy pisze, ze mozna je nazwac obreczami pod tublesa, wiec nie powinno bycproblemow z uszczelnainiem....ostatecznie da sie 2 warstwy zoltej tasmy i od razu bedzie lepiej....skoro mavica tn719 na duct tape robilem bezdetke, to wychodze z zalozenia, ze wszystko sie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Przeglądam jeszcze różne opcje i wpadły mi w oczy WTB Stryker TCS XC 29″. Wiem, że jeździłeś na tych kołach i jest z tego obszerna relacja. Masz je dalej? Lżejsze od Havenów o jakieś 100gr, ale Easton to Easton i to jeszcze allmountainowy :-) Cena wychodzi bardzo podobna. Dodatkowo jeszcze widziałem ciekawą informację odnośnie nowej oferty DT. Tamte 1550 gr robią wrażenie. I znów pojawia się pytanie. Złożyć coś na Stan's czy wybrać fabryczne Eastony, DT lub WTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ja na tych kolach co najwyzej sie przejechalem, uzytkowal i relacjonowal wapid, kolega z team29er...jak dobrze pamietam, w strykerach mi sie nie podobalo przecietne uszczelnienie piast ostatnio przegladalem oferte dt, robiac wpis na strone, i musze przyznac, ze ciekawa alternatywa dla skladanych...cos kojarze, ze na wyprzedazy w dt4you sa m1800 na piastach dt350 za smieszne pieniadze, cos kolo 1100zl/komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Co do WTB to masz rację, nie Twoja relacja. Dzięki za kiwkę odnośnie uszczelnienia piast. Wprawdzie 350 to nie 240, ale już Ratchet jest. Cena też dobra, tylko musiałbym znaleźć 142x12 i 9mm Thru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 dokladnie takie kola sa na wyprz...no prawie, bo przod qr, ale to juz drobny problem, a 350 to genialna alternatywa, jestem zachwycony tymi piastami, glowna roznica to podobno korpus wykonany w innej, skosnej fabryce i 20g nadwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 15 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dobrze wiedzieć. Dzięki. Trochę jednak ważą te DTki: "The total weight of just above 2000 g for the set (with rims alone weighing about 570g each)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 16 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 jak najbardziej, chociaz do fulla i twojej wagi rozwazylbym alexrimsa super comp evo, ktory ma 390-400g, oczka i dedykowany jest do trailu/am....troche na tym jezdzilem i na pewno wiecej wart, niz crest, jesli sie nie spieszysz, to bede budowal na nich kola, ale objade dopiero w marcu Dobra. Czekam na Twoje testy tych Alexów. Jak się spiszą to biorę. Jeżeli sztywność będzie na wysokim poziomie, to ta masa robi wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi