wojtus025 Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Witam, W cieplejsze i dłuższe dni zamierzam wyruszyć na wycieczkę do Krakowa. Łącznie maksymalnie 350km(dokładnie to 317km ale zawsze doliczam trochę nadprogramowych km:)). Teraz zajmuję się szczegółami trasy przejazdu. Jest to dla mnie kompletnie nieznajomy teren. Chodzi mi o podany w temacie odcinek drogi. Leci przez drogę nr 79. Jest to chyba DK i niby wszystko ok ale na zdjęciach satelitarnych nie widzę konkretnego pobocza. Obawiam się, że może to być najniebezpieczniejszy odcinek całej mojej trasy (niechciałbym być gdzieś tam rozkwaszony przez jakąś ciężarówkę). Dla przykładu mieszkam 2km od DK 17(Lublin-WAWA) i jest ogólnie świetne pobocze(dobry 1 metr), więc bez obaw po niej się poruszam:)Porównałem i cienko to widzę... Bardzo proszę kogoś z tamtejszych okolic o opisanie warunków dla rowerzystów na tym fragmencie. Czy ktoś z was tamtędy jeździ na jednośladzie, jak z ruchem? Mogę w ostateczności przełknąć jakiś skrót...sam próbowałem coś wytyczyć ale w niektórych miejscach musiałbym się tłuc po polnych drogach... Ja preferuję asfalt:)
Grzeniu Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 Znam odcinek Ożarów-Koprzywnica.Faktycznie ciężko tutaj o szerokie pobocza,chociaż w sporej części na odcinku Ożarów-Sandomierz są chodniki,mimo wszystko trzeba być gotowym na prześlizgiwanie się między granicą asfaltu a wysypanego kamykami pobocza.Sandomierz można na luzie objechać chodnikami,czy nawet drogami w mieście,a przy tym zaoszczędzić kilka km,bo pewnie jechałbyś zgodnie z jakims planem,czy gps-em,a ja mógłbym Ci wskazać łatwy skrót do wylotówki z miasta w stronę Krakowa.Odcinek od Sandomierza do Koprzywnicy to powtórka z rozrywki-jazda po granicy asfaltu i pobocza.Tutaj jest nieco gorzej niż na odcinku z Ożarowa do Srz,bo nawierzchnia w znacznej części w gorszym stanie.Podsumowując łatwo nie jest,ale jest to wykonalne.Sam jeździłem po tych trasach wielokrotnie i wciąż zyję.Jeśli masz pytania do tego odcinka,to pytaj.
wojtus025 Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Napisano 5 Stycznia 2013 Dzięki za odp. Ja na 79 będę wyskakiwał dopiero w Solcu-Zdroju, parę ładnych km od Sandomierza:) Przed wyjazdem do Krakowa planuję też trasę do Sandomierza na 1 dzień w ramach sprawdzenia czy się wyrobię czasowo. Też powinno być ponad 300km w obie. Jakby coś to się odezwę, zawsze jakiś przewodnik mile widziany A co do tej 79 to jak mówisz, że takie pobocze nie za wesołe i poszarpany asfalt to na pewno dalej lepiej być nie powinno. Gorszy może być tylko nasilający się ruch w okolicy Krakowa.
Grzeniu Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Myślałem,że będziesz jechał przez te tereny ale jak coś,to pytaj.postaram się pomóc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.