Skocz do zawartości

[trening] Pomoc w ulozeniu ambitnego planu treningowego

arrres

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, potrzebuje pomocy bardziej doswiadczonych kolarzy przy ulozeniu kolejnej czesci mojego treningu.

W skrocie, jezdze od roku caly czas coraz lepiej i szybciej, zaliczonych kilkanascie maratonow w 2012.

Pazdziernik, listopad i grudzien spedzilem na spiningu - ok. 4x w tygodniu (średnio ok. 73-75% hr max), czasem pedalowanie razem z grupa, czasem spinning zastepowal trenazer i robilem sobie trening indywidualny - zawsze robie ponad 2 zajecia spinningowe co daje ok 1:45h pedalowania bez przerwy. Myslalem od lutego na jezdzeniu nieco mocniej do ok. 80-82% hr max.

Od grudnia dodatkowo biegam (srednio ok. 80% hr max), poczatkowo trasa ok 6km, teraz w zaleznosci od dostepnego czasu 10-20km.

Cel: jak najwyzej w swojej kategorii wiekowej i open w maratonach MTB 2013,

Dodatkowy cel to ukonczyc Poznanski triathlon w sierpniu na dystansie 1/2 ironman.

Chcialbym dalej utrzymywac ok 3 treningow na spinningu w tygodniu, poniewaz musze zbudowac solidna baze, ktorej w tym sezonie mi brakowalo. Dodatkowo bieganie - ok 10km, 2x w tygodniu.

Chcialbym wplesc troche cwiczen silowych - glownie na nogi moze 2x w tygodniu ale czy to nie bedzie sie wykluczac ze spinningiem i bieganiem? wkoncu ciezko to robic na zakwaszonych nogach.

Przeczytalem multum artykulow ale niestety nie jestem sam w stanie sklecic nic sensownego, przedewszystkim chce sie skupic na swojej kategorii wiekowej na dystansach ok 40km

Sam spin a silownia, szosa, rower w terenie?

Co do silowni to obecny okres to okres pracy nad brakami czyli gora ciala, a nie nogi ;)

Rower na razie tylko w cieplejsze weekendy(np jutro) wycieczki ok 60-100km jako proba przelozenia tego co wypedaluje na tygodniu w praktyke, jednak na codzien dopoki temp nie przekroczy +10*C poniewaz nie lubie pedalowac w zimnie brr.

Silownia - karnet mam ale wykorzystuje go na spinning, chcialbym wlasnie wrzucic cos na nogi, jezeli chodzi o gore to mysle, ze okazjonalnie basen wystarczy - szkoda mi czasu na pompowanie, pozatym basen na pewno od marca bede uskutecznial ok 2x. tyg

W zasadzie nie przedstawiłeś żadnego planu a opisałeś to co robisz do teraz. Co do tego, to przede wszystkim jeżeli średnio wychodzi Ci około 80% hr max to wg mnie jeździsz za mocno, moim zdaniem 80% hr max, to powinna być górna granica, którą osiągasz na treningu.

A tak po za tym to pamiętaj o periodyzacji, czyli najlepiej, coś w stylu, krotki trening w tlenie, średni, długi, jazda na luzie, dzień wolny i tak w kółko - to jest jeden 'mikrocykl'. Cztery takie składaj na normalny cykl i zasada podobna, lekki mikrocykl, sredni, ciezki, odpoczynek i tak w kolko.

Ćwiczenia do urozmaicenia treningów polecam z książki Lanca Armstronga, czyli np przez jeden normalny cykl trenuj kadencje, przez drugi siłę (twarde podjazdy) w zależności od swoich słabości. Pamiętaj, żeby nie trenować w jeden dzień tego w drugi czegoś innego tylko konsekwentnie.

ps: nie jestem ekspertem, to jest to co ja uważam za słuszne na podstawie paru książek i kilku niewypróbowanych do końca teorii.

Pozdrawiam !

ps2: słyszałem ostatnio od w moim mniemaniu bardzo dobrego i doświadczonego kolarza, że chodzenie na spinning wcale takie dobre nie jest. A na pewno dużo gorsze od normalnej jazdy, podobno kilka osób się na tym przejechało z formą.

Spinning wcale nie jest zły. W zasadzie jest tym samym czym jazda na trenażerze. Jest tylko jeden problem. Przychodzisz na taki spinning i jest osoba prowadząca, która realizuje jakiś tam swój plan. O periodyzacji raczej nie ma mowy i interwały są napierniczane przez okrągły rok. Jeżeli więc spinning ma być częścią ambitniejszego planu treningowego, to trzeba olać prowadzących i robić swoje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...