cooper Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Witam Pojawiły się bardzo duże luzy w suporcie i potrzebuje pomocy jak się do tego zabrać oraz jakie klucze potrzebuję do ich wyeliminowania. Rower to Longway Arkus , zdjęcie suportu : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30d3c913f83069e8.html Z góry dzięki za pomoc.
rzezniol Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Klucz do zdejmowania korby ... Nasadowa bodaj 14`stka Klucz haczykowy do kontry miski cos w ten deseń lub młotek i pobijak I najlepiej nastawny klucz do kręcenia miskami nie znam rozmiaru od strony zębatek. Pozdro
cooper Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Napisano 29 Grudnia 2012 Czyli mam wszystko rozkręcić czy po prostu regulować do skasowania luzów? Jeszcze pytanie czy ten suport można wymienić na jakiś bardziej trwały?
rzezniol Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 Możesz regulować bez zdejmowania korby ale ... To ci nie da obrazu jak to wygląda w środku a nie wykluczone ze rozsypały się wianki i masz je np do wymiany ... Warto to czasem rozebrać wyczyścić i na nowo nasmarować ... Pozdro
ErrorPL Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Myślę że masz ten sam problem co ja. Nie wiem czemu ale mi się wianki pękają i rozsypują. Koledzy wyżej dobre klucze doradzili. Ja osobiście nie mam klucza haczykowatego. Poprostu biorę płaski śrubokręt, układam go na tym rowku od przeciwnakrętki pod kątem i walę młotkiem do pouzowania. Później odkręcam palcami. Ściągacz do korby musi być bo inaczej nie zdejmiesz. Po zdjęciu tej nakrętki bierzesz płaski klucz i odkręcasz. Po dostaniu się do środka wyczyść całe wnętrze suportu benzyną ekstrakcyjną. Sprawdź czy wianki są całe i nie jest uszkodzony główny suport. Składasz go tak samo jak złożyłeś. Tylko w dobrą stronę załóż wianki.
MokryxD Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Skoro niszczą Ci się wianki to pomyśl nad suportem na łożyskach maszynowych. Kosztuje niewiele, a masz spokój.
ErrorPL Napisano 2 Stycznia 2013 Napisano 2 Stycznia 2013 Mam stary, tani rower z gosportu. W nim to wszystko co możliwe odkręcałem. Nie zamierzam w niego inwestować oprócz klocków hamulcowych. W ciągu 2-3 miesięcy kupię nowy rower i o niego będę bardziej dbał niż o ten co mam.
Marcinowaty Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Czyli mam wszystko rozkręcić czy po prostu regulować do skasowania luzów? Jeszcze pytanie czy ten suport można wymienić na jakiś bardziej trwały? Wystarczy pozbyć się wianków na żecz samych kulek. Zrobiłem tak i przez rok nie zaglądałem w celu regulacji luzów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.