Skocz do zawartości

[telewizor] 60" do 10k pln

ukaniex

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

LCD to technologia wyświetlania obrazu ( rodzaj matrycy), LED to technologia podświetlania matrycy LCD. W przeciętnych telewizorach LCD-LED diody są tylko na jednym boku. Pełne podświetlenie LEDowe ( modele Full LED czy też Direct) są jeszcze kosmicznie drogie ( sama matryca 55" Direct jednego z potentatów na rynku to koszt ok. 2000$).

Sama matryca wychodząc z fabryki ma dołączone sterowanie wyświetlaniem- producent końcowy ( np. Sony) dołącza płytę sygnałową i płytę napięciową plus obudowa i głośniki.

Jeśli rozpatrujemy telewizor pod kątem jakości obrazu to plazma zostawia w tyle każdy telewizor LCD niezaleznie od rodzaju podświetlenia.

A propos SONY- matryce dla Sony robi Samsung,LG i AUO.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dawno mnie tu nie było z różnych względów. Temat nieco przetrzepałem, przefiltrowałem produkty który w tym temacie są dość mocno lobbowane. Firmą która tak lubicie jest przeze mnie odrzucona przede wszystkim ze względu na technologię smart która tam jest zaimplementowana jak i względy estetyczne.

Przejrzałem kilka pozycji, u znajomych jak i w sklepach. Obecnie myślę, że mam nieco sprecyzowany pogląd na to czego oczekuje. zachwyciłem się Panasonic'iem oraz Philipsem (na razie modelu Pan. nie podaję gdyż nie mam go zapisanego pod ręką). Philips zdecydowanie mi leży ponieważ nie tylko ja będę użytkował ten sprzęt, czyli poza walorami jakościowymi musi również prezentować to łagodną, ergonomiczną stronę. Philips ma baaardzo dobry panel, pełne podświetlenie led, milion systemów wspomagających obraz, co dla mnie jako zielonego w tej materii można było wyłącznie odkryć przy produkcjach BR oraz 3D. 3D w szczególności mnie przekonuje ze względu na bardzo dużą szczegółowość/ostrość i płynność. Panasonic nie był jeszcze wystarczająco "obgrany" więc szukam dalej. Philips z serii Cinema jest póki co moim faworytem.

• Mod Team
Napisano
Philips ma baaardzo dobry panel

Który został prawdopodobnie wyprodukowany w fabryce LG najprawdopodobniej w Chinach .

Okulary 3D są pasywne czy aktywne?

• Mod Team
Napisano

Miałem epizod z wymianą panelu w LG (ta sama matryca co Philips). Wymiana trwała 3 m-ce i okazało się że matryc nie ma na naprawę pogwarancyjną. Od tego czasu nie podchodzę do LG i Philipsa, nie polecam.

Samsung i Sharp z mojej strony (mam tego drugiego).

Napisano

Philips ma okulary pasywne. Nie jest produkowany w Chinach. Chinski jest kapital co nie oznacza przeniesienia mocy produkcyjnej do azji. Sharpa nie bralem pod uwage wiec musze go obejrzec. Czy ma jak Ph. system gwarancyjny d2d?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Powiem tak nie wiem :) nawet tym się nie interesowałem choć to już drugi tv sharpa. Pierwszy ma teraz siostra (4 lata) i obecny, który mam (2 lata) i nigdy nie miałem problemów więc rozumiesz serwis aż tak bardzo nie jest mi potrzebny ;)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Philips ma okulary pasywne. Nie jest produkowany w Chinach. Chinski jest kapital co nie oznacza przeniesienia mocy produkcyjnej do azji. Sharpa nie bralem pod uwage wiec musze go obejrzec. Czy ma jak Ph. system gwarancyjny d2d?

Sent from my iPhone using Tapatalk

liderem technologii 3d opartej na polaryzacji jest akurat LG. Oni są akurat pionierai tej technologii i gdybym miał kupować to pewnie telewizor LG bym wybrał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...