Skocz do zawartości

[telewizor] 60" do 10k pln

ukaniex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję czegoś do dużego salonu.

Konieczny jest minimalistyczny wygląd - to priorytet - najlepsze byłoby szczotkowane aluminium.

W tej klasie cenowej raczej wszelkiego rodzaju udogodnienia jak moth eye, micro dimming (i inne systemy wspomagające dynamiczny obraz) czy 3D to standard więc raczej już poszukuję wysokiej klasy panelu.

Mam kilku faworytów jednak im więcej źródeł i sugestii tym lepiej.

Napisano

@mklos1 zdaje się, że tam jest jakiś dziwny pilot? Sterowanie gestami? Chyba odpada ale przyznam, że jeśli chodzi o design to jest mój target, więc dzięki. :)

@sansei6 hdtv to sprzętowe ladacznice, to naziści statystyk, są gotowi wspiąć się na 8mio tysięcznik by sprawdzić wydajność sprzętu. Oczywiście przesadzam, ale wolę zasięgnąć opinii NORMALNYCH użytkowników. :)

Czemu nie Panasonic, może dlatego że nie ma w ofercie nic ciekawego od daaawna. ;)

Póki co jestem za Samsungiem bądź Philipsem, z tym że ten pierwszy ma dość dziwne 'udogodnienia' które mnie nie przekonują.

Napisano

dokładnie, najlepiej zapytać na hdtv. W końcu oni w tym siedzą, będziesz miał większy przekrój opinii. A najlepiej poszukaj kogoś, kto handluje RTV i oferuje możliwość testowania sprzętu w domu. Sprawdzenie telewizora w domu, a nie na sklepie to duża różnica i warto odżałować te "parę" zł, a dokonać optymalnego wyboru. Tym bardziej, że sprawdzisz go od razu ze źródłem sygnału i ewentualnym systemem nagłośnienia...

Napisano
zdaje się, że tam jest jakiś dziwny pilot?

Nie licząc gestów i komend głosowych są dwa piloty. Jeden tradycyjny, jeden uniwersalny (dziwaczny, dotykowy). Do tego uniwersalnego dedykowany jest nadajnik IR, dzięki któremu możesz sterować jednym pilotem kilkoma urządzeniami. Nie ogarnąłem jeszcze tej opcji. Moim zdaniem Samsungi mają najlepszy stosunek jakość obrazu do ceny.

Napisano

już jakiś czas temu ( około rok ) szukałem z ojcem telewizora, co prawda w troche nizszej cenie, ale w rozmiarze 46. Najkorzystniejszą i najbardziej interesującą, właściwie najlepszą ofertę miał samsung. Po roku użytkowania jednego z wyższych modeli - polecam w ciemno ;]

Napisano

A może Sharpa LC-60LE840E 9 500,- lub LC-60LE740E 5 290,- lub nawet 70" LC-70LE740E 9 999,- Drugi tv sharpa i żadnych problemów ostatnio brat kupił 60" sharpa tylko niższy model LC-60LE635E no, ale jak Ty chcesz przeznaczyć 10 tyś to można coś w wyższych modeli lub większych jak się zmieści :) Bajery bajerami, a i tak liczy się jakość obrazu. A tu masz link do testu jednych z lepszych tv http://hdtvpolska.com/topic/29614-mega-test-lcd-sony-bravia-kdl-55hx955-vs-lcd-philips-60pfl9607/

Napisano

Ciekawe co ma wspólnego telewizor z telefonem.... a poza tym jeżeli coś złego się dzieje ze sprzętem to firma samsung wymienia sprzęt na nowy ;)

Osobiście posiadam 2 telewizory samsunga, jeden 6 letni 40" Lcd, drugi roczny 55" Led i jestem bardzo zadowolony. Po dokładnym porównaniu ofert wielu firm, samsung wysuwa się zdecydowanie na prowadzenie w kryteriach cena/jakość/design ;)

Oczywiście jest to moja osobista opinia i każdy ma prawo się z nią nie zgodzić ;)

Napisano
Ciekawe co ma wspólnego telewizor z telefonem

No wiesz jeśli flagowy smarfon ma problemy to coś się źle dzieje w państwie samsungowym :) Tv troche więcej kosztuje ok na gwarancji wymienią, a po gwarancji? W sumie dotyka to wszystkich producentów, że sprzęt jest coraz słabszy jeśli chodzi o czas używania. Powinni pisać w danych technicznych... wymienić przed upływem 2 lat :002:

Napisano

Żeby ocenić czy obraz TV jest dobry trzeba obejrzeć na nim ten sam materiał. W przeciwnym razie wyniki (mimo, że wciąż subiektywne) są nieporównywalne. Nie warto też słuchać głodnych tekstów sprzedawców, że ten jest lepszy bo procesor ma fafnaście rdzeni i lepiej radzi sobie z obrazem (tak próbował mnie podejść Toshibą sprzedawca w Media Markt, jak skrzywiłem się na fakt, że nie ma Samsunga). Wszystko i tak zależy o stopnia kompresji sygnału. W multimediach używa się kompresji stratnej, więc chcąc nie chcąc jak już coś zostało skompresowane, to nie da się odtworzyć utraconych danych. Najlepiej zatem obejrzeć coś z blue-ray i conajmniej kilka kanałów w formacie SD (kanał, kanałowi nie równy), aby mieć jako takie pojęcie o jakości obrazu.

Moim zdaniem obowiązkowe pozycje w opcjach to: WiFi (uważać na WiFi Ready), DLNA (dostęp do dysku komputera po sieci), Nagrywanie na dysk twardy podłączony pod USB.

Moja siostra ma telewizor Sony sprzed 1,5 roku. Jakościowo OK, ale jest ubogi multimedialnie. Przeglądanie internetu to jakieś nieporozumienie. Gdyby nie dedykowane aplikacje np ipla to można by stwierdzić, że internet w tym telewizorze jest bezużyteczny.

Napisano

a ja proponuję zamieszczać merytoryczne posty, wnoszące cokolwiek użytecznego dla pytającego. Za kolejne posty w stylu polecam xyz, wyciągnę konsekwencje, zgodnie z regulaminem (punkty 4a i 5e)

Napisano

no to inaczej polecam sony bo ma motion flow, przystępną cenę, dobry obraz oraz rożne bajery typu czujnik ruchu itp.. np. model KDL-46EX700 tylko wersje 55" bodajże, tylko nie wiem czy ma wbudowane wifi, ale powinien mieć, a jak nie to nowszą wersję, nowsza ma na 100%

Napisano

Jam mam już dobrych kilka lat Panasa... oczywiście zależało mi na plaźmie więc, Sharp nie wchodziło w grę... cóż jeśli chciałbym mieć LCD to chyba tej firmy, miałem kiedyś u rodziców kilka sprzętów Scharpa i ze wszystkich byłem zadowolony, ba służą im po dziś dzień - jako "drugi zestaw"...

Ze wspomnianego wcześniej forum skontaktowałem się z Kikkim i miałem prezentacje w domu... i wygrał właśnie Pansa (był jeszcze Pioneer i JVC) cóż, może i Pionieer grał nieco lepiej, ale dopłacać tak dużą różnicę w cenie mi się nie opłacało - stosunek ceny do jakości był wówczas na korzyść Panasa ;)

Jak ktoś ma kupę kasy i wątpliwości, to polecam taką prezentacje w domu by rozwiać wszelkie wątpliwości ;)

Napisano

maroko777, usłyszałeś o tym od pana w sklepie nie dla idiotów? Poczytaj, zanim powielisz kolejne bzdury...

Sony i Samsung mają wspólną fabrykę produkującą matryce LCD to raz, dwa, że sama matryca stanowi może w 30% o możliwościach danego telewizora. A poza tym, w telewizorach Sony można spotkać również matryce Sharpa i to tez o niczym jeszcze nie świadczy...

Napisano

osoba z mojej najbliższej rodziny pracuje w sony polska, i to są informacje z pierwszej ręki ;) a nie żadne bzdury ;)

zwróć również uwagę na to że produktu sony są zazwyczaj droższe niż innych firm... ;)

a poza tym miałem okazje naprawiać osobiście telewizor tej marki który jest własnością kumpla, co prawda naprawa kosztowała całe 80gr ale zwróciłem szczególną uwagę na tył matrycy sygnowany logiem samsung...

Napisano

doczytaj dokładnie do końca kto zawiaduje całym tym "bajzlem" i kto ma większość ;)

ale oczywiście co ja tam wiem... nie wdaję się więcej w tą dyskusje ponieważ jest bezsensowna.... a od jakiegoś czasu agresja na forum rośnie...

Napisano

Zastanawiam się po co licytujecie się o LCD jak to już technologia na wymarciu... Przynajmniej w telewizorach. Jak kupowałem tv, to Sony odrzuciłem od razu ze względu na kiepską cenę względem równoważnej konkurencji. Samsung seria 7 i 8 jednak cenowo bije większość.

Napisano
doczytaj dokładnie do końca kto zawiaduje całym tym "bajzlem" i kto ma większość

tak, masz rację, Samsung miał przewagę 1 głosu, a ostatecznie wykupił pakiet Sony. Nie chodzi o agresję, ale bezkrytyczne powielanie zasłyszanych opinii. To, czyjej produkcji matryca jest w danym telewizorze ma dużo mniejsze znaczenie od zastosowanej elektroniki i oprogramowania. To jest prawdziwe pole do popisu dla inżynierów.

Co do Samsunga - to są produkty o średnich możliwościach, ale co kto lubi. W kwocie, którą skłonny jest wydać ukaniex, można znaleźć lepsze propozycje. Ale jak już wcześniej zaproponowałem, najlepiej skorzystać z możliwości testowania i porównania kilku TV w domu. Suche tabelki z danymi i opinie zwolenników jednej czy drugiej marki są mało miarodajne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...