k9aro3l Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam Dziś podczas odpowietrzania przedniego hamulca, podczas wyjmowania klocków zauważyłem, że blaszka jednego z hamulców zawiera na sobie drobinki płynu ( najprawdopodobniej hamulcowego, chodź był on cały czarny i dość gęsty). Najprawdopodobniej swoje ujście miał spod tłoczka. Po odpowietrzeniu klamka była dość twarda i łapała ciągle w tym samym momencie, w mojej skali na początku miała jakieś 8/10 w porównaniu do tego co było wcześniej. A no właśnie miała, bo niedawno wróciłem z dłuższej przejażdżki i stwierdzam że na 80% uszczelka przy tłoczku puściła. Klamka znowu zaczęła zachowywać się tak jakby była zapowietrzona. Powoli zaczyna łapać w różnych punktach i skuteczność jest niezadowalająca. Nie da rady zablokować przedniego koła oraz baaardzo ciężko jest podnieść tylne koło. Hamulec nabyłem 18 października 2012r i do dnia 12 grudnia 2012r, wszystko z nim było ok. I do dziś nie wyjmowałem mu jeszcze klocków, więc nie jestem w stanie określić czy cieknący olej spod tłoczka pojawił się 12grudnia czy wcześniej. W dniach 10-12 grudnia rower leżał do góry nogami, ponieważ zostały w nim zdemontowane koła w celu malowania tarcz. I przez to najprawdopodobniej się one zapowietrzyły. Nie mam kompletnie pojęcia z którego są roku, chodź w tym przypadku to nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ? A teraz pytanie : Czy cieknący tłoczek można jakoś naprawić w domowych warunkach poprzez wymianę uszczelki ? Jaki jest tego koszt i jaka opłacalność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwis/serwis_hamulcow/tloczekjuicy57 http://www.ckbikeshop.pl/product-pol-2524-Zestaw-naprawczy-Avid-tloczki-do-Juicy-5-7.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k9aro3l Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Dzięki za linki. Chyba taniej wyjdzie jak kupię jakiś drugi zacisk i po prostu wymienię go sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) 2i regulaminu A jak kupisz drugi używany zacisk z podobnym problemem? Edytowane 31 Grudnia 2012 przez Puklus pkt 2i do powtórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k9aro3l Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 2i regulaminu Wtedy zawsze można takowy zacisk zwrócić w przeciągu 10dni od otrzymania przesyłki. A czy nie dopasuję nigdzie takiej uszczelki w jakimś sklepie z uszczelkami ? Albo czy nie idzie nigdzie dostać samej uszczelki bez tłoczka ? Sory jeśli to są jakieś głupie pytania, ale nie jestem jeszcze dobrze obeznany w tych tematach, a chciałbym upewnić się że kupno nowego zacisku jest ostateczną opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 nie jestem pewien, ale spróbuj ze zwykłym o-ringiem o tych samych wymiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 O-ring to słaby pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 jeżeli bardzo ci zależy może podzwoń po dystrybutorach tego produktu w polsce i popytaj, nóż widelec trafisz, albo wymień sam tłoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k9aro3l Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 2i regulaminu Wyszło na to że kupię drugi zacisk i tyle. 30zł to nie są wielkie pieniądze według mnie a bede miał pewny zacisk. Ale teraz pojawia się problem z wymianą takowego zacisku. Czy mogą być jakieś problemy ? Jak to po krótce powinno wyglądać ? Możne macie jakiś poradnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 2i regulaminu jeżeli jest taki sam to dokręcasz przewody jak w oryginale, zalewasz, odpowietrzasz i gotowe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Kupisz drugi za 30 zł i ile na nim pojeździsz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Wkręcasz tą śrubę, zalewasz i odpowietrzasz. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez detonator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k9aro3l Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Kupisz drugi za 30 zł i ile na nim pojeździsz ? To co powinienem zrobić według Ciebie ? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez k9aro3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Wg mnie przy cenie 30 zeta można spróbować. Zeby odpowietrzyć hamulec po złożeniu tak czy inaczej trzeba mieć dot i zestaw. Nowe tłoczki/uszczelki kosztują na pewno krotnie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Do odpowietrzenia wystarczą 2 strzykawki np. 20 ml z przyciętymi króćcami, odpowietrzam tak Juicy i Elixiry. Zacisk za 30 zeta to chyba dosyć dobity musi być, za wysyłkę trzeba zapłacić ... odesłanie na swój koszt (zestaw naprawczy 50 zł).Nie wiem w jakim stanie jest obecny zacisk, ale nie ma się co w nim powalić oprócz tłoczków i uszczelek, jeśli to wymieni przynajmniej jest szansa, że jeszcze pożyje, rozebranie zacisku to pryszcz. Płyn, strzykawki i odpowietrzanie i tak konieczne, bez względu na opcję ... Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k9aro3l Napisano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Zestaw do odpowietrzania posiadam, płyn muszę dokupić bo ten który dostałem w standarcie wystarczył tylko na jedne odpowietrzenie. W jakim stanie jest obecny zacisk ? Myślę że w całkiem dobrym, chodź nie mam jako takowego porównania, jest to mój pierwszy hamulec hydrauliczny. W jakim stanie jest przyszły planowo zacisk ? Jedynym minusem są lekko poszczerbione tłoczki, jak sam właściciel twierdzi od odsuwania tłoczków. Tutaj możecie pobrać zdjęcia : http://www.sendspace.pl/file/ef7b6812bebd5ebd6e3621f/zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jedyne co można zauważyć - tłoczki są poszczerbione tam gdzie być nie powinny (od czoła owszem mogły by się zarysować) nic więcej nie można napisać. Nie można również stwierdzić czy nie są zapieczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi