Skocz do zawartości

[piasta] Kontrowanie

bryla33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem na etapie kontrowania piasty. I mam pewien problem. Przy rozkręcaniu całości nie ruszałem konusa i nakrętki z prawej strony. Więc oś wkładam właśnie od prawej. Następnie od lewej nakładam kołnierz i dokręcam palcami konus, aż poczuję opór. Później idzie podkładka i nakrętka.

Gdy lekko dokręcę nakrętkę to wszystko chodzi płynnie, ale gdy przekręcę o kilka stopni to już zaczyna chrobotać.

Czy tak to powinno wyglądać? Trochę niepokoi mnie to, że wszystko jest dokręcone małą siłą i można w palcach rozkręcić.

Napisano

Wydaje mi się, że jest wystarczająco smaru, ale dołożę jeszcze.

Wcześniej zapomniałem o gumowej podkładce, która była pod kołnierzem (pierwsza od łożysk). Gdy ją wkładam to oś kręci się w jedną stronę dobrze, a w drugą strasznie ciężko. Czy tak też powinno być? Szukałem w kilku poradnikach o serwisowaniu piast i są tam tylko piasty shimano, nie znalazłem nic o Joy Tech'ach :/ W ogóle próbowałem znaleźć jakąś dokumentację wyrobów tej firmy i nic.

Teraz nasunęło mi się kolejne pytanie: kołnierz, który wchodzi na kulki powinien być obrócony krawędziami do nich czy do zewnątrz?

Napisano

Poczytałem w sieci trochę o kontrowaniu piast. Wszystko co robiłem okazało się błędne, ponieważ zabierałem się do tego od strony bębenka, a powinno się odwrotnie. Niby wszystko jest ok tylko pojawia się luz tak ok. 0,5 mm.

Wszystko byłoby pięknie gdyby nie został mi w ręce ten metalowy kołnierz. Już nie wiem po której stronie ma być i jak ma być odwrócony.

Napisano

Dzięki za link. Znalazłem schemat piasty podobnej do mojej: http://www.novatec.com.tw/novatec/english/images/upload/pro/1237167469/big_file2.jpg

coś kręcisz. najpierw napisałeś o konusach a później o piastach JT które to konusów nie posiadają.

W takim razie jak "po polsku nazwać" elementy o numerze 5? Pytam z czystej ciekawości.

Niestety nie mogę się dopatrzeć na tym rysunku tego metalowego kołnierza. Wydaje mi się, że to numerek 4. Potwierdzi ktoś? :D

Napisano

Dzięki za link. Znalazłem schemat piasty podobnej do mojej: http://www.novatec.c...9/big_file2.jpg

W takim razie jak "po polsku nazwać" elementy o numerze 5? Pytam z czystej ciekawości.

Niestety nie mogę się dopatrzeć na tym rysunku tego metalowego kołnierza. Wydaje mi się, że to numerek 4. Potwierdzi ktoś? :D

heh, człowiek uczy się cały czas, to ja namieszałem JT vel Novatec jak widać na załączonym rysunku mają konusy, to jest dokładnie element nr 5. Sądziłem że robią piasty tylko na łożyskach zintegrowanych.

Czwórka na rysunku to wg opisu uszczelka, może być "oring" i chyba osadzona jest w rowku w konusie - słabo widać na rysunku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...