Gość zjadacz chleba powzedniego Napisano 16 Kwietnia 2006 Napisano 16 Kwietnia 2006 Witam serdecznie!! na poczatku moze troszke konkretów: posiadam dwa rowery jeden to holender stary, a drugi to zwykły górski mozna nawet powiedziec ze supermarketowy. moje problemy z tymi maszynami w kwestii których chciałbym poprosic Was o pomoc: po pierwsze Holender: przy pedałowaniu jeden pedał "odjezdza" mi troche w bok...(??jest luzny??) kompletnie nie mam pojecia co przykrecic bo tam jest tylko taki jakby bolec ;/ przy dokrecaniu jednak nie widze zadnej zmiany ;/ więc moze jest tam jakas srubka o której instnienu nie mam pojecia (po wstepnej lekturze forum widze ze jest ich troche a ja nie przypuszczałem ze moje dwa kółka to az tyle czesci ) po druge: cos mi stuka przy pedałowaniu w moim rowerze górskim, ale to takie tylko wstepne pytanie bo w gruncie rzeczy usterka wypłyneła dopiero wczoraj wiec sam jeszcze nie wiem konkretnie co tam stuka stąd nie oczekuje konkretnych pytań jest to raczej prowokacja do dyskusji aniżeli konkretny problem który mielibyscie mi pomóc rozwiazac zatem po "konkretach" troszke "ogólników" otóz moja historia jest taka ze kreciłem kiedyś prawie-pół-amatorsko robiłem średnio 100-150 km tygodniowo ale to tylko przez 4 miesiace w roku przez około 4 lata i tak do roku ubiegłego w kktórym sie połamałem i nie miałem przyjemnosci krecenia teraz wracam z bolem na siodło i w ogóle do formy ale moje maszyny niestety nie sa juz tak dzielne jak wczesniej niestety nigdy nie miałem okazji sam naprawiac swojego sprzetu a chciałbym bardzo aby to sie zmieniło... kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac... ostatnio nacentrowałem sobie nawet koło co jest dla mnie ogromnym powodem do dumy teraz przymierzam sie do wymiany hamulców czyli nic wielkiego ale mnie to cieszy w koncu zagłebiam sie w tajniki rowerowej mechaniki... i w tym momencie mój apel do Was drodzy "Bracia w siodle" czy nie pomoiglibyscie mi zmodernizowac mojej maszyny?? chodzi mi o rower górski... co i w jakiej kolejnosci wymieniac... mam ograniczony budzet wiec bede to robił skokami ale pewnie taki e kompendiu wiedzy przydałoby sie nie tylko mnie... moze tez jakis rysunek z objasnionymi czesciami roweru, tak szczegółowo, moze... a moze nie... przeznaczenie rumaka?? 70% szosa 30% lasy no nic dziekuje za lekture i pozdrawiam serdecznie!!
GdyniaBiker Napisano 21 Maja 2006 Napisano 21 Maja 2006 Jak 70% szosa to może rower crossowy - taki mniej agresywny, na większych i cieńszych kołach? Jak chcesz pomocy w modernizacji...hm..musiałbyś podać jakąś specyfikację- części, ich wiek, zużycie, co szwankuje... Inaczej się nie da. Jak masz tzw. makrokesza - tani rower np. za 300-600 zł, stalowa rama, części 'noname'... To lepiej jakbyś uzbierał trochę forsy i kupił coś nowego bo tanich rowerów nieopłaca się modernizować... Jak byś miał np. 8 stów to już można coś zaproponować nowego, albo trochę taniej można kupić niezłe używane. Napisz czy możesz taką sumkę zebrać. Jak chcesz się 'skumać' na rowerze to proponuję sporo posurfować, kupić czasopismo rowerowe może, np. bikeboard albo magazyn rowerowy, może kupić katalog rowerowy, może być z zeszłego roku, tam był rysunek poglądowy i różne takie żeczy... można obejrzeć najróżniejsze części i skumać o co chodzi. Ja zacząłem od surfowania, kupiłem kilka czachopism i mam 2 katalogi, i właściwie wiem to co każdy biker musi wiedzieć i więcej. A studiuję i poszerzam wiedzę TU, na forum. Ale dla niezorientowanych to zbyt fachowe źródło może być pozdr JeszczeNieuformowanyCzłonkuRowerowejBraci
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.