Skocz do zawartości

[przerzutka tył] zmiana z 10 na 9

Darek14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rowerze posiadam przerzutkę 10-tkę. Czy mogę zmienić kasetę na 9-rzędową i pozostać przy manetce i przerzutce od 10-ki?

Czy to będzie bez problemów działać? Czy łańcuch również trzeba wymienić?

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zostanę przy 10-ce.

Od wielu lat jeżdżę tylko na rowerach crossowych, także w górach. W poprzednich crossach miałem przełożenia 44/32/24 - przód i 11/32 - tył (kaseta

9-ka) i tak w górach było idealnie. Natomiast w nowym mam 48/38/26 - przód i 11/36- tył (kaseta 10-ka) i zastanawiam się (nigdy wcześniej nie miałem takiej tarczy z przodu) czy przez ten przód nie będzie za ciężko w górach.

Ewentualnie -gdyby było za ciężko w górach- zmienię przód na 44/32/24, a tył na 11/34 - bo zdaje się taka występuje w wersji 10-rzędowej.

• Mod Team
Napisano

Chyba ze sobie kupisz manetkę nie indeksowaną to może zostać.

Nie bardzo. Przerzutka na 10s ma inną budową przez co nie da się jej poprawnie ustawić. Moja X.9 10s miała za daleko górne kółeczko od kasety mimo, że wykręciłem śrubę maksymalnie.

Napisano

Nie bardzo. Przerzutka na 10s ma inną budową przez co nie da się jej poprawnie ustawić. Moja X.9 10s miała za daleko górne kółeczko od kasety mimo, że wykręciłem śrubę maksymalnie.

Co Ty chciał byś ustawiać w przerzutce z nieideksowaną manetką poza oczywiście "kontrą góra, dół" Toż to regulowało się za każdym razem manetką . Chyba, że dzwignia w nowych "dynasysach" naprawdę wymaga dużego ciągu linki i starym manetkom nieideksowym zabrakło by linki . Wątpie żeby ktoś zamontowaną manetkę od starej SIS z lat 90, czy faworitki :D

• Mod Team
Napisano

Dokładnie ja swojego LXa obsługiwałem lewą przednią manetką i co dało sie ? dało :D tylko sie indeksu pozbyłem i poszerzyłem zakres pracy z tak ze pewnie by mogła i kasetę 20 rzędową łyknąć :D Czyli teoretycznie kasetę o ponad 2x wiekszej szerokości :D To był pomysł wynikający z potrzeby bo potrzebowałem manetek a na 9s nie miałem kasy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...