Skocz do zawartości

[buty] czy szosowe będą dobre na mtb ?

AlupRo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę w sprawie doboru butów i pedałów. Byłem dziś w sklepie w celu wstępnego sprawdzenia pedałów i butów. Jasno zaznaczyłem, że potrzebuję zestawu do mtb, zostały mi natomiast przedstawione pedały jak i buty szosowe. Stąd też pytanie czy pedały i buty szosowe nadają się do jazdy w terenie ? Czy sprzedawca świadomie pokazał mi takie zestawienie ? Czy rzeczywiście nie będzie problemu z jazdą w takim sprzęcie ? Co myślicie na ten temat ? Pozdrawiam

szosowe laczki do mtb to paranoja, przymierzyłeś taki but ??

Szosowe buty mają taką zaletę , że są ładniejsze, i mniej ważą od butów MTB. sztywność jest porównywalna jeśli weźniemy but szosowy i mtb - odpowiadające sobie modele w grupie cenowej. MTB ma ta przewagę że da się w miare normalnie w tym chodzić, w szosowym nie, poza tym bardzo niszczy się od chodzenie po chodniku betonie, można też taką podeszwę połamać i but nadaje się na śmietnik.

Jeździłem kiedyś w butach szosowych z blokami i pedałami MTB. Buty dostałem od znajomego który kupił za małe, także nie ma co wybrzydzać :P Po asfalcie jeździło się przyjemnie. Dzięki sztywnej podeszwie większość siły jest efektywnie przenoszona na napęd. Jednak jak mówią Koledzy wyżej, w terenie nie wyobrażam sobie jazdy w tych butach. Zatem na asfalt, ew szutrówki poza miastem but kolarski się nada, w mocniejszy teren - nie :)

Buty przymierzałem. Mam zamiar na wiosnę zakupić taki zestaw: pedały m424 i buty m087 (ew. m123) co myślicie o takim połaczeniu, biorąc pod uwagę to, że będzie to moja pierwsza przygoda z spd ? A wybrałem model pedałow m424 ponieważ dużo jeżdże na rowerze w codziennych butach.

Bardzo szybko przestaniesz jeździć w normalnych butach po zakupie SPD - ja teraz jak wsiadam na rower bez zatrzasków boje się że sobie powybijam zęby. Po miesiącu zaczniesz się zastanawiać jak mogłeś jeździć bez SPD tyle czasu.

Ja bym Ci proponował jakieś typowo trekingowo turystyczne buty shimano na sznurówki czy coś podobnego, z dosyć miękką podeszwą i "cywilnym" wyglądzie. Są wygodne, można cały dzień praktycznie w nich przełazić , nie rzucają się w oczy, minus takiego rozwiązania to bloki, które szybciej się zniszczą (koszt ok 40zł). Pedały M520, chyba najlepszy i najbardziej sprawdzony model, sporo tańsze od M424. Bardzo trwałe, wygodne, tanie, z dobrą regulacją , jakość-cena moim zdaniem są nie do pobicia. M424 mają inny mechanizm zatrzasku, i sa ciężkie jak kowadła.

M520 też można obudować demontowalną platformą.

Obecnie mam taki zestaw PD-M520 + M087 (czarne) wcześniej jeździłem w MT 42 (trekkingowe, sznurówki + rzep) i uwierz mi nie warto, lepiej od razu kupić M087. Trekkingowe są za miękkie na rower, za sztywne do chodzenia, dodatkowo niesamowicie wkurzają sznurowki, choć opina to stopę dobrze.

Wracając do wcześniejszego pytania to można do niektórych butów szosowych zamontawać bloki MTB, ale dalej pozostają wątpliwości w praktycznym zastosowaniu takiego mezaliansu.

jeśli zdecydowałbym się na pedały typu m520, m540 to czy dobrze by się w nich jeździło w normalnych butach ? Bo potrzebuję pedałów do spd i codziennej jazdy. Całkiem nie dawno założyłem temat z pytaniem czy warto kupować pedały z nakładkami i okazało się, że lepiej kupić m424.

zacznę od początku

sprzedawca może chciał ci pokazać rozmiar jaki będzie i czy dobrze ci leżą :)

co do kompletu but+ pedał 123+540 zestaw używam i polecam miałem 087 ale rozleciały mi się po 2 sezonach i podziękowałem 123 inna bajka noga pięknie siedzi sztywne a co do pedałów czemu 540 a nie 520 bo do 540 nie trzeba dokupować kluczyka który wyjdzie ci drożej w zestawie z butami niż 540 a te są i lepiej uszczelnione i trwalsze (520 mam w szosie 540 w mtb)

Sam kiedyś zastanawiałem się na czymś takim jak 424, ale jednak kupiłem 520stki. Też na początku myślałem że będę jeździł sporo w zwykłych butach (szkoła). Jednak pojeździłem 2 tyg w spd, potem myślałem żeby do szkoły jeździć w zwykłych (platformy w mieszczuchu), ale pojechałem tak ze 3 razy i odpuściłem. SPD tak wciąga że teraz wszędzie jeżdżę w spd. Wolę cały dzień 'klikać' po szkole, a w dniach wf'u wozić buty na zmianę niż jeździć w platformach. Jakoś bałem się, że spadnę ;)

Co do butów to sam kupiłem takie BUTY MTB 5 CZARNE B'TWIN - Wyposażenie rowerzysty Wyposażenie rowerzysty -... za cenę oczywiście niższą o troszkę ponad połowę, bo tyle bym za nie nie dał. Kupiłbym coś od shimano, ale wtedy się spieszyłem bo się maratony zaczynały, a z kasą było cienko. W sumie to na nie nie narzekam, jednak jak je zajeżdżę kupię sidi bullet. Podobno fajne buty, a gdzieś widziałem je za ok 320zł.

Witam, piszę w sprawie doboru butów i pedałów. Byłem dziś w sklepie w celu wstępnego sprawdzenia pedałów i butów. Jasno zaznaczyłem, że potrzebuję zestawu do mtb, zostały mi natomiast przedstawione pedały jak i buty szosowe. Stąd też pytanie czy pedały i buty szosowe nadają się do jazdy w terenie ? Czy sprzedawca świadomie pokazał mi takie zestawienie ? Czy rzeczywiście nie będzie problemu z jazdą w takim sprzęcie ? Co myślicie na ten temat ? Pozdrawiam

Zapytaj sprzedawce czym motywuje taki dobor :) Zaproponuj mu tez niech zalozy te trampki a potem niech podbiegnie kawalek pod jakas gorke :)

But mtb ma zapewnic ci przyczepnosc w terenie jesli zajdzie koniecznosc poruszania sie pieszo, prowadzenia roweru itd, stad but mtb ma wiekszy lub mniejszy bieznik plus ewentualnie kolce.

Pedał mtb powinien być dwustronny, to po pierwsze. Po drugie w terenie w bucie szosowym z przykręconym do niego blokiem szosowym będziesz stawał na bloku który jest plastikowy i zarżniesz go w trymiga.

Nie rozumiem twoich pytań. Czy szosówką warto jeździć w terenie? Czy fullem warto się ścigać na szosie? Czy slicki 1 cal są dobre w teren?

Zaproponowano ci kilka prawdziwych opcji do takiego zastosowania a ty dalej drążysz temat użytkowania sprzętu szoswego w jeździe terenowej.

Najlepiej napisać tak: posłuchaj sprzedawcy, który zaproponował ci buty szosowe, bo były w pasuącym rozmiarze i który jako jedyną sensowną opcję zaoferował do nich pedały szosowe. Kup, pojeździj, przekonaj się sam. Nic tak nie przekonuje jak własne doświadczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...