Skocz do zawartości

[opony] Szosowe do MTB

grzechu87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie, chciałem zapytać jakie najwęższe opony wejdą do roweru MTB Kross hexagon v3 26cali? Jeżdżę tylko na asfalcie i właśnie przyszła pora na wymianę. Czy wogólę będzie odczuwalna jakaś różnica przy zmianie na 1.50, 1.25?

Napisano

Powiem tak. Musisz mieć tam w okolicy bardzo fajne drogi, że się chcesz zdecydować na 1,25.

Gdyby była mowa o oponach 1.0 to rzeczywiście przyzwoite drogi są wymagane. Natomiast przy 1,25 nie muszą być takie super. Przejechałem na Kendach Kwest 1,25 ponad 10k km i mogę powiedzieć, że nawet dość kiepski asfalt im nie straszny. Na Kendach kontender 1.0 też jeździłem ale na początku, póki nie stwierdziłem, że to nie są opony na polskie drogi :icon_wink:

Napisano

Obecnie w mieszczuchu mam slicki irc smoothie 1,25 i nie narzekam, jest akurat. Jeżdżę na nich do szkoły, po drodze mam 1km odcinek ziemnej/kamienistej i dają radę. Może nawet ciut węziej by mogło być ;) Obręcze mam 19mm.

A różnicę między 1,5 a 1,25 odczujesz. Przynajmniej ja odczułem. Na pewno nie będzie ona tak duża jak po przesiadce z 2.0 ale troszeczkę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...