Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna przerzutka 8b zle zmienia w srodku kasety

michal777

Rekomendowane odpowiedzi

Mam z tylu przerzutke Alivio m430 dzialajaca na 8-rzedowej kasecie, manetka to 8-rz. Altus m360.

Problem jest taki, ze przy zmienianiu w kierunku najwiekszej zebatki w srodku kasety czesto lancuch nie chce wskoczyc na jedna z zebatek - tak jakby linka w tym zakresie biegow byla slabiej ciagnieta przez manetke.Co ciekawe w druga strone wszystko zmienia sie ok. Nie wyregulowali mi tego w serwisie, ja sam takze za nic nie moge.

Linki i pancerze nowe, kaseta tez, problem lezy raczej po stronie przerzutki czy manetki?

• Mod Team

Skrzywiony hak najczesciej objawia sie kiepską pracą góry ale środek też czasami może. Zerknij czy hak jest prosty, jeżeli jest zdejmij linkę z przerzutki i postaraj sie zaznaczyć na niej jakimś markerem skoki linki na każdym biegu ( w sumie nie trzeba jej ściągać, można to zrobić na którejś przelotce na ramie) i je zmierzyć ile by nie miały wszystkie muszą być równe. Jak nie są to manetka, ja są to gdzieś przy przerzutce należy szukać. Może środkową cześć kasety już masz tak zużytą ze nie chce przerzucać.

Pomysl z oznaczaniem sladow na lince jest swietny - sprobuje!

Hak jest prosty (nowy), przerzutka po ostatnim wypadku byla po raz kolejny prostowana w serwisie - moze faktycznie jest juz zajechana. Koleczka w niej wymienialem niedawno. Jak okaze sie ze manetka ciagnie poprawnie to sprawie sobie nowa przerzutke.

• Mod Team

Tak to fakt u mnie mimo prostego haka nie jest idalnie prosto jednak nie upośledza mi to napędu wiec nie ruszam. Jak miałeś a miałeś z tego co piszesz kilka dzwonów to i gniazdo haka w ramie mogło sie lekko odkształcić ale to nie problem, można hak nagiąć tak by był prosty. Jednak głównym winowajcą wydaje sie tylny zmieniacz wielokrotnie już prostowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...