Skocz do zawartości

[jaki rozmiar ramy] dartmoor hornet 2011

garden123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chcialbym sie was poradzic przy wyborze rozmiaru ramy (Dartmoor Hornet 2011r).

Rower bd uzywal do lekkiego FR i DH no i lubie jezdzic na tylnim kole (stunt).

Wzrostu mam cos miedzy 176 a 177 cm.

I mam pytanie czy nie bede udezal kolanami o kierownice przy jezdzie na stojaco.

14' czy 16'?

Napisano

prz swoim wzroście powinieneś mieć 17 (wiem takich hornetów nie ma ) albo 18 ale do dh/fr wszyscy biorą trochę mniejsze ramy więc 16 powinno być jak najbardziej Ok

Napisano

Nie nie i jeszcze raz nie! Do latania musi być 14 bo obijesz sobię klejnoty. 16 nadaje się do enduro dla kogoś kto jest w miarę niski lub dla wielkoluda który chce latać ;)

Napisano

ja mam 174cm wzrostu, posiadam poprzednika- street fightera 16' , uzywam ramy do am/fr i początkującego dh i jeżdzi się zje**ście :) tak więc polecam 16! poza tym 14 to chyba bardziej do skakania ?

Napisano

to przywiąż do horneta 0.5kg cegłę i wyjdziesz na 0. Nie mówię żę surge jest zły sam miałem tą ramę i byłem zniej zadowolony ale zdecydowanie wybrał bym horneta

Napisano

Nadal nie widzę żadnego LOGICZNEGO uzasadnienia. Też nie mówię, że Hornet jest zły, ale niejedna rama FS z damperem przeznaczona pod widelce 120-130mm waży więcej niż ten Surge. Te kilkaset gram to naprawdę nic.

Napisano

plusem na korzyść horneta jest fakt posiadania sterów tapered. Wydaje mi się też że hornet w porównaniu do surge jest bardziej zwrotniejszy o wyglądzie już nie wspominam bo to kwestia gustu

Napisano

Mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Padło już kilka odpowiedzi jaki rozmiar ramy i temat ma już parę dni ale jako posiadacz (między innymi) Horneta 2012 wtrącę swoje trzy grosze.

Hornet nie jest typową ramą i jego rozmiarówki nie można liczyć w typowy sposób tak jak to się robi w przypadku ram XC, jest dłuugi i rama 18 to rama na gościa sporo powyżej 180cm wzrostu.

Mam 179 cm wzrostu, mam taką ramkę w rozmiarze 16 i jest wyśmienicie, długość efektywna większa niż w 19 calowych ramach XC.

Przy tym mała zwrotna i w miarę lekka zdecydowanie wolę Horneta od NS.

Do wzrostu założyciela tematu jak najbardziej 16 i na pewno nie "obije sobie klejnotów", będzie spokojnie nad nią stał ze sporym zapasem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...