panavio Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Witam. Nie wiem, czy dobre miejsce na ten temat, ale myślałem, i myślałem, i zdecydowałem się napisać tutaj. Krótka historia. Składam budżetowe ostre koło do jazdy po mieście. Duży nacisk kładę na budżetowość, ponieważ jak liczyłem ile wyjdzie składanie ostrego koła, stwierdziłem, że jednak szkoda mi będzie go zostawić pod marketem. Dla mnie ostre koło to rower z duszą, który powinien być zrobiony pod ,,widzi mi się" użytkownika. Moje jest takie: -tanie, żeby dało się zostawić pod sklepem -uniwersalne: chcę być kurierem, pojeździć na nim w przełaju w zimę i poćwiczyć jazdę na czas (na co dzień trenuję XC, więc jazda na wysokich obrotach mi się przyda) To tyle z mojego elaboratu . Przejdźmy do konkretów. Czy koła szosowe z oponą wejdą pod sztywny widelec w makrokeszu? Czy koła szosowe z oponą do przełaju wejdą pod sztywny widelec w makrokeszu? Jeżeli nie, to: Jaka jest różnica w szybkości i zużyciu energii w jeździe na 26" kołach ze slickami? (pytanie do specjalistów ) Na koniec tak nie w temacie kół, czy stalowa rama z marketu wytrzyma jazdę po trawniku ? - napisałem. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś doczyta się do moich pytań . Mile byłyby u mnie widziane uwagi na temat taniego OK (400 zł MAX), tak poza tematem.
piotreeek Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Przejdźmy do konkretów. Czy koła szosowe z oponą wejdą pod sztywny widelec w makrokeszu? Czy koła szosowe z oponą do przełaju wejdą pod sztywny widelec w makrokeszu? Jeżeli nie, to: Jaka jest różnica w szybkości i zużyciu energii w jeździe na 26" kołach ze slickami? (pytanie do specjalistów ) 1. raczej na pewno tak 2. zależy chyba od oponki 3. mam 26x1.25' a w OK 700x23. różnica jest kolosalna., ale wynika raczej z różnicy wielkości koła
panavio Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 raczej na pewno tak Czyli chyba, ale dzięki za odpowiedź, bo powiedzieli mi, że 26x2.3=700cx23, a w makrokeszach jest 26x1.9 . Makrokesz za 180 zł + koła 100 zł + piasta 50 zł i przeróbka napędu + parę gratów ze starego roweru i już jest taniej. Znów iskra nadziei, że złoże sobie OK!
PawelP112 Napisano 4 Stycznia 2013 Napisano 4 Stycznia 2013 To gdzie takie tanie makrokesze sprzedają ? :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.