tommek7 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Hej! Zdecydowałem się założyć nowy temat ponieważ poprzedni dotyczył poniekąd tylko amorka. W tej kwestii uzyskałem odpowiedź na wszystkie moje pytania (za co bardzo dziękuję) i na dzień dzisiejszy wiem co chciałbym kupić. Początkowo miałem kilka koncepcji począwszy od wymiany samego amortyzatora po czekanie i kupienie całego roweru. Notabene zdecydowałem się jednak na kupno ramy oraz amorka, przekładkę sprzętu ze starego roweru i następnie sukcesywne go ulepszanie. Może kojażycie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/126475-amortyzator-przedni-co-wybrac-do-tej-ramy/ W temacie pojawiła się sugestia ramy Accent El Nino, szczerze mówiąc ramka przypadła mi do gustu. Mam 183cm wzrostu, pomiar od podłoża do krocza to jakieś 86cm stojąc w lekkim rozkroku, ręce mam też dość długie. W temacie pytałem jaki rozmiar ramy wybrać 19" czy 21" no i wtedy pojawiły się sugestie, iż rama ma dziwne rozmiary i w moim przypadku lepiej przestawić się na Peak'a i już sam zgłupiałem... El Nino to wydatek około 500zł i przyznam szczerze nie chciałbym więcej wydawać. Pozostać przy El Nino czy jednak radzicie coś innego? Jeśli tak to jaki rozmiar wybrać? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Podejrzewam, że w opisie El Nino jest błąd, jeżeli długość tej ramy w rozmiarze 19" faktycznie wynosiła by 574 mm horyzontalnie - to była by bardzo dziwna ... nietypowa jest natomiast średnica wewnętrzna rury podsiodłowej ... Osobiście wybrał bym jednak Peaka rozmiar L, albo Tormentę, tam przynajmniej podsiodłówka jest typowa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ByCzXD Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Heroes 3 !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arki80 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Tu masz link do poprawnej geometrii: http://rowertour-com.home.pl/rowertour/geometria-ramy-accent.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Podejrzewam, że w opisie El Nino jest błąd, jeżeli długość tej ramy w rozmiarze 19" faktycznie wynosiła by 574 mm Czemu uważasz, że to błąd? Chodzi Ci o to, że w tym rozmiarze długość powinna być większa? Z chwili na chwilę wiem już coraz więcej... na pewno 21' El Nino odpada bo jest po prostu za wysoka i chyba obiłbym sobie na niej jajka. Po drugie rower wygląda wtedy jakoś nieproporcjonalnie. Co do 19' to rzeczywiście długość górnej rury ma te 57cm, pdf kolegi to potwierdza. Tormenta w porównaniu do El Nino wypada jeszcze gorzej bo w rozmiarze 19' górna rura jest jeszcze krótsza, nieznacznie ale jest. Zostaje jeszcze Peak, który w porównaniu do El Nino ma dłuższą górną rurę w rozmiarze L, katalogowo jakoś nieznacznie ponad 60cm. Wysokość ramy w porównaniu do El Nino praktycznie taka sama. Pytanie co wybrać? dłuższą ramę Peak'a czy krótszą El Nino, która defakto bardziej mi się podoba wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 27 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Powinna mieć ok. 600mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arki80 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czemu uważasz, że to błąd? Chodzi Ci o to, że w tym rozmiarze długość powinna być większa? Co do 19' to rzeczywiście długość górnej rury ma te 57cm Zostaje jeszcze Peak, który w porównaniu do El Nino ma dłuższą górną rurę w rozmiarze L, katalogowo jakoś nieznacznie ponad 60cm. Mylisz długość rzeczywistą ramy z efektywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czemu uważasz, że to błąd? Chodzi Ci o to, że w tym rozmiarze długość powinna być większa? Tormenta w porównaniu do El Nino wypada jeszcze gorzej bo w rozmiarze 19' górna rura jest jeszcze krótsza, Otóż mylisz się, nie wziąłeś pod uwagę ostrzejszego kąta rury podsiodłowej w Tormenta ... więc sztyca z większym setbackiem da nam taką samą długość przy zachowaniu takiego samego ustawienia siodełka względem korby ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja jako użytkownik El Nino w rozmiarze 19 cali mogę co nieco o tej ramie powiedzieć, ścigałem się na niej 2 sezony teraz rama przeszła do treningówki. Co prawda to prawda rama jest krótka, co szczególnie widać gdy porównam teraz z nową ramą Sintesi która ma 610 mm. Co prawda pisze na niej że rama nadaje się do XC i Maratonu ale z doświadczenia wiem że jednak bo jednak jest to rama do rekreacji, ze względu na budowę. Kąty są standardowe 71 i 73 st. Bierz pod uwagę że rama jest ciężka moja waży 1970 g dla 19 cali, i ma niestandardową sztycę 31,2 mm - pozostaje do wyboru tylko sztyca Accent i Darmoora, obydwie kowadła po 400 g. Peak szczególnie pod 26" wypada ciekawie chociaż dalej nie jest to typowo racingowa rama, na jej plus na pewno można zaliczyć wagę ok 1650 g, i sztycę w popularnym rozmiarze. Tornete dużo osób używa w maratonach, głównie pewnie ze względu na wagę, i ciut lepsze wymiary. Jednak jeżeli ja miałbym brać ramę do 500 zł to kupiłbym właśnie Peak'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Hej. Dziękuję za odpowiedzi. Tak rzeczywiście jeśli chodzi o 26' to Peak jest chyba lepszym wyborem dla mnie. Mylisz długość rzeczywistą ramy z efektywną. Tak, pomyliłem. Wiem juz teraz przynajmniej o co chodzi Suma sumarum zdecydowałem się na ramę Peak29 w wersji na 2013r. Jest to już chyba moja finalna decyzja. Będę składał duże koła, a w tym czasie ujeżdżał ten rower. Ta wersja ramy wpasowuje się idealnie w moje gusta pod względem wyglądu oraz chęci posiadania właśnie 29". Co planuje na nim robić? Na pewno jakieś starty w maratonach (ale bez wariactw), wypady w teren, las... nie zabraknie rónież przejażdżek po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Peak pod 29 ma skopaną geo, dlatego prawie nikt się na niej nie ściga. Do tego często pęka poczytaj sobie na forum, rama Peak 26 jest już lepsza pod tym względem i ma względnie normalnie geo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Co do pękania ramy to... Pierwsza rzecz to fakt, iż rama na 2013 to nieco inna rama niż dotychczasowy Peak29. W temacie można przeczytać o pozytywnych zmianach np. średnicy wew. rury podsiodłowej. Druga sprawa jest taka, że nawet takie 2x droższe Gianty pękają i to dość często. Mając do wyboru Peak w 26 i 29, wybieram 29'. Czy geometria jest aż tak skopana (równiez tu podkreslam o kosmetyce ramy na 2013)? Mój dotychczasowy rower też ma juz praktycznie minimalne predyspozycję do maratonów, a jednak byłem, startowałem... przejechałem nawet Karpacz. Banan w każdym razie na twarzy się pojawił A skoro ten Peak29 jest tak skopany to co byś polecił w konkurencyjunej cenie? Za bardzo nie widzę innej alternatywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ja bym nie powiedział, że jest skopana, poprawiony model 2013 jest dobrą propozycją w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ale ja swoją opinię wyraziłem o ramie z 2012 opierając się na doświadczeniu znajomych bikerów, notabeme nawet dwóch z nich prowadzi sklepy rowerowe w Bielsku i gdy z ciekawości pytałem o te ramy, stwierdzali krótko abym dał sobie spokój. Nie wiem jak ma się sprawa z rocznikami 2013 bo dopiero dziś zobaczyłem te ramki w innym temacie na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kolega chce ramę 2013, więc opinia o 2012 nie do końca się przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.