Skocz do zawartości

[CN-HG 94] przeskakuje

lago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z łańcuchem CN-HG94 10 rzędowy dyna-sys

Rozkułem go do wyczyszczenia, spiąłem go potem złotą spinką Connex do 10 rzędowego łańcucha i podczas jazdy zauważyłem, że dziwnie pracuje i czasem przeskoczy przy mocnym pedałowaniu.

Mam dwie wątpliwości:

1. Wiadomo, że łańcuch jest kierunkowy i ma być założony napisami na zewnątrz - tak mam, ale on może być jeszcze założony w prawo albo w lewo, czy to może mieć znaczenie z przeskakiwaniem ?

2. Spinka connex 10 rzędów, wiem, że jest kierunkowa, założyłem jak kazali na rysunku, ale czy ona nadaje się do CN-HG94 ?

Podajcie jakiś sprawdzony model spinki do tego łańcucha.

Proszę o radę.

Dziękuję.

Na 99% spinkę założyłeś odwrotnie, załóż tak, żeby spinka znajdująca się na górze łańcucha była "uśmiechnięta" , jeżeli spinka na górze jest "smutna" wtedy przeskakuje ...

tak mam u siebie, dobrze ?

2s7a0qo.jpg

Spinka jest zamocowana dobrze ale problem może tkwić w zębach kasety (zużyte już na tyle) że minimalna zmiana dł. łańcucha ze względu na założenie nowej innej spinki powoduje w tym oczku / przy przyłożeniu siły/ następuje ześlizg łańcucha po ściętej powierzchni danego zęba na koronce.

Pytanie na której koronce to się dzieje czy małej czy dużej

Różne spinki minimalne różną się od siebie choć niby są tego samego wymiaru.

To tylko moja opinia z praktyki

/ podmień na chwile kasetę na inną i zobacz czy są takie same objawy/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...