Skocz do zawartości

[Sztyca]Ritchey Superlogic Carbon 31,6 400 mm

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym się was poradzić czy ta sztyca http://img14.allegro...5/79/2887457957 to podróbka czy może Ritchey robił takie sztyce dokładnie koło 2011, 2010 roku. Kupiłem taką sztycę na allegro sprzedawca zapewniał że to jest oryginał, tyle że kolega @lek dał mi do myślenia że może być to podróbka, co prawda cena nie była zawyżona bo ok 250 zł bez przesyłki. Co może grozić przez jazdę na takiej sztycy w MTB jeżeli to jest podróbka, może łatwo pęknąć itp?, czy może jednak oryginał od podróbki nie różni się aż tak bardzo? Sztyca domyślnie ma być w startówce więc zastosowanie tylko race day only. Czy może jednak ta sztyca trochę pojeździ, na zjazdach nie siedzę na siodełku więc też nie będzie obrywała niewiadomo jak też dużo nie ważę 75 kg. Jak sądzicie czy warto odesłać sprzedawcy tą sztycę jako niezgodną z opisem czy może zaryzykować jazdę, bo w sumie jakby nie patrzyć sztyce są klepane w jednej fabryce na Tajwanie bądź w Chinach.

Napisano

Nie sądzę na 100% że to podróba ale kolega @lek podsunął mi myśl że w oficjalnym katalogu Ritcheya nie ma takich sztyc znowu inny kolega mówi ze to jest oryginał tyle że starszy rocznik. Ciężko się w tym wyznać.

• Mod Team
Napisano

Podróbki różnią się głownie jarzmem, często są też lżejsze od oryginału, jest tego bardzo dużo i należy się temu przyjrzeć uważniej.

Napisano

Mi chodzi głównie o wytrzymałość czy taka niby podrabiana sztyca będzie mniej wytrzymała niż oryginał?. Takie mocowanie z tego co wyczytałem sprawdza się więc o to się nie martwię, chodzi mi tylko o teoretyczną możliwość połamania sztycy - bo jak wiadomo podczas wyścigu są o wiele większe obciążenia niż podczas jazdy rekreacyjnej, zresztą do takiej jazdy nie za bardzo interesowało by mnie czy to podróbka czy oryginał.

Napisano

Jeśli coś jest lżejsze od oryginału to zachodzi prawdopodobieństwo, że może być z tym coś nie tak. Jeśli Ritchey robi cięższą sztycę to pewnie jest do podyktowane jakimś czynnikiem, a jedynym który mi przychodzi do głowy w przypadku produktu z topowej półki jaką jest superlogic - to właśnie wytrzymałość.

Napisano

Podróbka, poprzeglądaj sobie katalogi online z poprzednich lat - nic się nie zmieniło i superlogic powinien wyglądać tak: NOWA sztyca RITCHEY WCS SUPERLOGIC 31.6 x 400mm (2884625244) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

O wytrzymałości nikt konkretnie się nie wypowie, niemalże identyczne sztyce Hylixa sprawdzają się bez problemu poza tym, że właśnie jarzmo jest lipne

Ogólnie przepłaciłeś stówkę bo na aliexpress taka sztyca kosztuje koło 30$, podobnie jak Bontragery.
Napisano

Sztyce z ebajca są podróbami, konstrukcja bontragera z logo R. Tylko dla nieświadomych nabywców chcących produktu z logo R.

Nie wiem czy mocowanie bonti nie jest opatentowane, więc to podwójny gwałt na produktach dwóch firm.

Stożki obracające się w gnieździe sztycy powinny być z chropowatego alu, jeśli będą na powierzchni gładkie może być problem z unieruchomieniem siodła.

Podrabiany R jest kopią sztycy bonti race xxx lite.

Być może ci którzy to produkują i ci co sprzedają liczą na niemożność porównania z oryginałem gdyż teraz sztyca ta wygląda tak

http://bontrager.com/model/00286

Zasada działania, konstrukcja i materiał są takie same, zmienił się wygląd, na bardziej plasticzany.

Napisano

No to w sumie jeżeli ona waży 187 g to ta z aukcji z allegro 178 g więc różnica 9 g - wynika chyba z innego mocowania siodełka.

Dokładnie tak jak piszesz, tyle, że jeszcze trzeba wziąć pod uwagę cenę, ta sztyca na rok 2012 kosztuje średnio koło 600 zł. Nie jest to normalne by wersja z 2011 roku była tańsza od aluminiowego WCS. Jak się to wszystko zbierze do kupy wygląda dość podejrzanie. Na twoim miejscu chyba bym nie zaryzykował zakupu, dokładając 200 zł będziesz miał Carbon WCS o wadzę poniżej 210g.

• Mod Team
Napisano

Odpuść ją sobie, w końcu szukałeś dobrej sztycy a z tą może być różnie w dodatku ktoś bezczelnie wciska ci kit że to oryginał.

Napisano

Jeśli nie przeszkadza ci użytkowanie podróby - to nie ma chyba powodu rezygnować. Jednym to przeszkadza innym nie. Są też tacy którzy mogą ulec presji otoczenia że mają podróbę, to zależy od własnego podejścia i środowiska. Pasjonaci z reguły są skrzywieni na tym punkcie.

• Mod Team
Napisano

Chyba skorzystam i podłączę się jeszcze pod dyskusję ze swoim pytaniem.

Ma ktoś kierkę ritchey superlogic? Jaka jest grubość ścianek?

Kupiłem używaną kierkę na forum i mam wątpliwości czy to oryginał, ma dosyć cienkie ścianki, z jednej strony krawędź jest niedokładnie wykończona, jakby nierówno ucięta, zdjęcia w necie sugerują że ścianki powinny mieć ok 3mm ale to dla modelu wcs, jak to wygląda w superlogic? Czy kierownica w środku powinna być gładka czy mieć zadziory?

Mój egzemplarz waży 126g

Takie foto znalazłem:

464987d1245695785-ebay-ritchey-wcs-carbon-handlebars-authentic-ritcheywcscarbonbarfake.jpg

Fotki mojego egzemplarza:

kiera1y.jpg

kiera2h.jpg

kiera3.jpg

Napisano

To wygląda na podróbkę jednak, ze względu na precyzję wykonania. Niestety superlogica się pozbyłem bo bym ci powiedział co widzę w środku :)

Napisano

Mi chodzi o wytrzymałość chociaż nie jestem w stanie powiedzieć czy to jest wytrzymałe czy nie, tak jak piszę jeżeli sztyca była by do rekreacyjnej jazdy ok nie ma problemu, ale w czasie wyścigu mama pewne obawy, zwykle podróbki nie przechodzą żadnych testów bezpieczeństwa, stąd jakoś nie miałbym zaufania do tych sztyc.

A czy jazda z podróbką pod czterema literami by mi przeszkadzała - wątpię, przeszkadza mi obawa o swoje zdrowie i teoretyczną możliwość pęknięcia. Sprzęt według mnie musi być niezawodny.

Napisano

Patrząc w pracy na usterki szosowych ram karbonowych dochodzę do wniosku że one nie przechodzą żadnych testów jakościowo-wytrzymałościowych :)

Jeśli masz obawy - zrezygnuj bo szkoda się stresować.

• Mod Team
Napisano

Sama rura raczej nie trzaśnie, kilka osób ma te sztyce, prędzej właśnie mocowanie będzie sprawiało problemy, ktoś na forum też ma taką sztycę i nie mógł rozebrać mocowania, coś tam było nie tak, nie wiem jak historia się skończyła.

Kurcze o ile sztyce dosyć łatwo odróżnić to kierki są prawie identyczne jak oryginały, wygląda na to że też się naciąłem :\

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...