Skocz do zawartości

[koła] Pomoc w wyborze kół

gugool

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nastawiony już w 99% na zakup Mavic'ów Crossride'ów. Mam tylko pytanie czy bębenek w piaście nadaje się do pracy z kasetą Deore HG50.

Z drugiej strony obecnie posiadam 2 sprawne piasty Novatec'a D041 i D042. Czy warto kupować Mavici, czy może złożyć coś na tych piastach(proszę o przykłady). Budżet to ok. 700 zł.

Pozdrawiam

Napisano

Też noszę się z zamiarem zakupu tych kół z tym że 29 cali i w tych akurat jest bębenek aluminiowy doradzano mi by nie wkładać kasety poniżej grupy xt bo szybko uszkodzi bębenek.Jeśli w 26 calach też jest alu to kupuj taką kasetę,ale z tego co pamiętam to w mniejszej kiszce były też na stalowym bębenku wtedy HG50 spokojnie możesz zakładać.

Napisano

Teraz akurat na crossride mam założoną hg-50 - wprawdzie zrobiłem na nich tylko koło 1200km ale działa to spoko. Fajne nie drogie koła. Jeżeli ważysz mniej niż 80kg to zastanów się może czy nie dopłacić do czegoś z ztr - bezdętki i waga około 1,5kg to też fajne rozwiązanie. Moje następne koła to już raczej crosstrail albo któreś z crossmaxów.

Napisano

Mam cross ride 2012 , waze 100 kg katuje ja juz ponad 9000 km a kwietnia tego roku. Brak luzu na bębenku , urwałem 1 szpryche , ale to przez skoki , bo po wymianie nic a nic . Kola sa bardzo sztywne , i sie nie krzywia, model na 2012 dostepny na allegro ma stalowy bębenek , uzywalem z kaseta szosowa tiagra i nic mu nie jest , na pewno bedziesz zadowolony waga 1950 g spora , ale lata sie szybko i przyjemnie;)

• Mod Team
Napisano

Jedyna wada crossride to konieczność smarowania bębenka przynajmniej raz w sezonie (jeśli wytrze się ceramiczny ślizg to cały bębenek łapie opór i dostaje luzów na boki - koszt nowego to 300zł), trzeba tego bardzo pilnować, oraz drogie części zamienne. Maviki czasem też z niewyjaśnionych przyczyn łapią luz boczny którego nie da się skasować nawet wymianą łożysk, jedyny znany mi skuteczny sposób to wymiana ośki, łożysk i bocznych kapsli, mi przytrafiło się to w Cosmic'ach, crossride akurat sprawowały i sprawują się bez zarzutu. Przy czym w tej cenie można kupić koła na novatcach 811/812, felgach remerx magic w wadze ok 1,55-1,66kg czyli sporo mniej od maviców ale akurat bębenek w novatekach jest już aluminiowy, więc nie za bardzo polubi się z kasetą deore i musza być zaplecione przez kogoś mającego o tym pojęcie, maviki mają stalowy bębenek który przyjmie wszystko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...