Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Etam piwko - tak mi pomagacie i doradzacie że Jacka Danielsa chętnie bym z Wami wypił No ten rowerek jeśli mówisz , że ma fajny osprzęt wzialbym go - ale nie wiem jak i gdzie go kupic...tam wszystko po niemiecku/angielsku a ja językowo nie jestem najlepszy... :) Jak moge go kupic ?
Piszaman Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 http://www.bike-discount.de/shop/k647/a80291/details.html? Tuatj masz po na środkowym białym pasku select size. Klikasz w ten kremowy pasek i wybierasz rozimar. Wydaje mi się, że dla Ciebie rozmiar 56cm będzie dobry . Poszukaj jeszcze po necie, sprawdź na wszelki wypadek. Następnie klikasz add to card i w prawym górnym rogu checkout. No i potem dalej musisz kombinować. Pamiętaj, że dochodzi do tego jeszcze duży koszt przesyłki i o tym, że nie dostaniesz tego roweru w całości. Zastanów się 10 razy .
maroko777 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 i o tym, że nie dostaniesz tego roweru w całości. Rower jest prawie cały poskładany, wystarczy przykręcić kierownice, koła i włożyć sztyce podsiodłową wraz z siodełkiem bułka z masłem
Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 to jeszcze dwa pytania chłopaki bo już zdecydowałem , że kupie Crossa a odpuszczam 29'era Jak by wypadło porównanie Cube Nature Pro z MBIKE - MBIKE CROSSER DSC - który lepszy ? I drugie pytanie : czy jesli chodzi o warunki pogodowe typu : śnieg , deszcz , piach itp - bedzie duża różnica w działaniu crossa w 29'era ? bo rowerem zamierzam też jezdzic w zimę (oczywiscie w miare mozliwosci , nie jak snieg bedzie po kolana ;d )
Darek14 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Między Radonem a Cubem (które to firmy, zdaje się, są kapitałowo powiązane) są symboliczne różnice w osprzęcie więc nie widzę sensu bawienia się w sprowadzanie Radona. Z tego co widzę na stronie Mbike to ich rower nie ma otworów montażowych pod założenie błotników, a deklarujesz chęć jazdy zimą. Nie ma żadnej różnicy w działaniu zimą crossa i 29.
Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Rozumiem - a gdyby pominąć sprawę bagażnika i chcieć porównać Cube z Mbike osprzętowo - ktory wypada lepiej ?
Silsila Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Niestety muszę się wtrącić, gdyż poziom wypowiedzi niektórych użytkowników jest zatrważająco niski. Doradzając innym należałoby dysponować minimalna wiedzą w danym temacie. Niewykorzystane przełożenia? Dobry rower jest konstruowany pod skrajne warunki. Przykładem jest zyskujący na popularności test Q-UNO. "Mówiąc po ludzku, duża ilość zębów to szybka jazda i wolne kręcenie nogami"-Znasz kolarza który pociągnie więcej niż 53? Naprawdę, od czytania tego typu wypowiedzi boli głowa. O jakiej bezwładności kół piszesz? Niwelacja tarcia to podstawa. Rozbudowane błotniki? Składasz rower czy czołg? Wielkość kół w terenie ma minimalne znaczenie. Łożyska zewnętrze od razu do kosza. Shimano wydało ostatnio oświadczenie odnośnie tego tworu. Sam przekonasz się po pierwszej przejażdżce. Ilość syfu jaka się tam dostaje wystarczyłaby na replikę wysp palmowych.
Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Silisia ale nie rozumiem apropo czego to napisales...? W ogole nie rozumiem tej wypowiedzi
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Chodzi o to że o nic nie chodzi. To wygląda jak post z innego forum i z innego tematu - ot, takie wtrącenie. Różnica w eksploatacji zimowej crossa a 29era? Do crossa nie założysz dowolnych co do szerokości opon (koła 28 i 29 to takie same koła), a jeśli zamierzałbyś opuścić na takim rowerze asfalt który jest odśnieżony to trakcja w śniegu może być kulawa na oponach crossowych. 29er komplikuje kwestię zakładania błotników, bagażnika czy np nóżki, jesli zachodzi taka potrzeba - trzeba znaleźć rozwiązania specjalne lub samemu coś kombinować. Rower crossowy jest przystosowany do takich zabiegów, ma w ramie i widelcu gniazda do mocowania takiego osprzętu.
Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Czyli krótko mówiąc w zimę po troche zaśnieżonych chodnikach/asfaltach itp crossem nie pojeżdże za bardzo ? Pytam bo wszyscy wiemy jak Panstwo dba o odsnieżanie ... :)
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 To zależy od jakości pracy sprzątaczy, rodzaju opon i umiejętności użytkownika.
Sacra Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Teraz to juz nic nie czaje... :) znowu mam mętlik w głowie .... moje umiejetnosci ? bardzo niewielkie - bo bardzoooo dlugo na rowerze nie jezdzilem , opony ? no takie jak dają np w cube nature pro , sprzątacze ? no tak jak mowie w Wawie roznie z tym bywa...jest wiele miejsc nieodśniezonych itp
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Jeżdżenie po śniegu wymaga trochę umiejętności a sam rower nie został skonstruowany do użytkowania w takich warunkach. Jazda w śniegu dla osoby która nie lubi czegoś takiego jest bardziej męką niż przyjemnością.
Darek14 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Zaczynasz dzielic włos na czworo. Opony to najprostsza rzecz do wymiany, a jak będą skrajne warunki założysz opony z kolcami.
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 W przypadku crossa możliwość założenia opon szerokich jest mocno ograniczona. Kolce nie rozwiążą problemu trakcji w śniegu. Z mojego doświadczenia wynika że opony wąskie w zimie w większości przypadków radzą sobie na śniegu gorzej niż szerokie. Dlatego do transportu zimowego preferuję górala na szerokich zimowych kapciach zamiast mieszczucha na kołach 28. Mam dwie opony nokiana, hakkapelitta w240 i extreme 294, które przy podobnej konstrukcji bieżnika różnią się szerokością i tu gdzie jeżdżę (wspomniany w temacie śnieg w strefach ruchu pieszego) trakcja weższej hakki jest gorsza niż extreme. Koledzy z pracy używają rowerów przełajowych z zamontowanymi schwalbe marathon winter i jadąc z nimi wielokrotnie widziałem trudności w czasie jazdy.
derwisz Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Tobo, z tym że do dużej części crossów spokojnie wchodzą oponki 29x2.0 Wybór jest tak duży, że można znaleźć rower z takimi widłami, nie poświęcając niczego innego.
marcind Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Sory za OT ale i tak rozmowa zeszła z torów. Wiecie jaką wysokość od felgi do końca bieżnika i szerokość ma w/w oponka czyli 29x2.0 z czystej ciekawości chciałem sprawdzić czy faktycznie wejdzie zamiast 28mek . pozdro
tobo Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Ale która opona? Bo samo podanie rozmiaru nic nie daje, producenci różnie go interpretują.
marcind Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Powiem tak - kumpel namawia mnie na maraton MTB z racji posiadania "hybrydy" (jak zwal tak zwał) zaczynam powoli trenować jazdę po lesie ,rozmiar opon jakie mam obecnie to 28x45c więc po przeczytaniu innych postów o malej różnicy między corssem a 29'er postanowiłem poszukać grubszych opon aby zniwelować braki w amortyzacji ,stad moje pytanie o przybliżone wartości opony 29x2.0 . Mam jeszcze dość dużo miejsca więc może coś większego się zmieści .
Druid Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Powiem tak - kumpel namawia mnie na maraton MTB z racji posiadania "hybrydy" (jak zwal tak zwał) zaczynam powoli trenować jazdę po lesie ,rozmiar opon jakie mam obecnie to 28x45c więc po przeczytaniu innych postów o malej różnicy między corssem a 29'er postanowiłem poszukać grubszych opon aby zniwelować braki w amortyzacji ,stad moje pytanie o przybliżone wartości opony 29x2.0 . Mam jeszcze dość dużo miejsca więc może coś większego się zmieści . Moje doświadczenie podpowiada mi że nie da się zniwelować brak amortyzacji szerszymi oponami! W szczególności że jest to maraton mtb więc i tak będziesz musiał mieć wyższe ciśnienie w oponach żeby nie przebić dętki Jedynie może Ci się poprawić przyczepność po zmianie na bardziej agresywny bieżnik
tobo Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Brak amortyzacji da sie zniwelowac oponami. Wieksza opona = wyzsza opona = mozliwosc stosowania nizszego cisnienia.
Druid Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Brak amortyzacji da sie zniwelowac oponami. Wieksza opona = wyzsza opona = mozliwosc stosowania nizszego cisnienia. Żeby poczuć różnice musisz mocno zmniejszyć ciśnienie=(podatność na przebicie) i na pewno nie zniweluje amortyzatora który ma np 100mm skoku
tobo Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Oczywiscie ze nie zastapi to widelca amortyzowanego. Przy czym amortyzacje moze czesciowo zastapic wyzsza opona, nie szersza.
Druid Napisano 28 Grudnia 2012 Napisano 28 Grudnia 2012 Szerokość idzie w parze z wysokością ale zaczynamy robić OT Prawda jest taka że zmieniając oponę typu cross na mtb i nie zapewniając odpowiednio dużego ciśnienia polepsza nam się Komfort ale możemy przebić szybciej dętkę. Ja osobiście nie szedł bym tą drogą ale wybór należy do marcind pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.