Skocz do zawartości

[rower]wymiana części hexagon v6 2011

Youleck

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje wymienić kilka części w moim hexagonie. W moich planach są

hamulce - avid bb7 (tylko zastanawiam się czy na przód dać 160mm czy 180mm, tył 160mm)

korba z suportem - deore m590 - 44x32x22T / korby 175 mm / osłona

przerzutka przód - tutaj proszę o pomoc w wyborze najlepszej do tej korby (tak ok 100zł)

klamki - myślę nad avid fr5

manetki - tutaj nie mam pojęcia co wybrać pod tą nową przerzutkę przód i tył shimano acera rd-m360-l

Co sądzicie, co zamienić, może coś lepszego? Oraz proszę o pomoc z wyborem manetek oraz przerzutki :)

Wesołych świąt!

PS zapomniałem dopisać że jeżdżę zarówno w terenie (las, bezdroża) jak i w mieście.

Napisano

1. Zależy od twojej wagi jednak do tego XCT który tam jest bierz 160mm , przy 180mm słabie bardzo szybko luzy wiem bo niedawno sprzedałem identynczy rower

4. Bdb wybór

5. Shimano Alvio

Napisano

Ważę 70 kg, też myślę że 160mm powinno wystarczyć jeśli chodzi o siłę hamowania.

Jeszcze jakieś porady co do korby, przerzutki przód?

Napisano

W zestawie są redukcje, nie ma problemu z korbą. Do 100zł możesz w sumie kupić Deore. A co do manetek to po co zmieniać?

Stefany normalnie działają z przednią Alivio czy Deore. Manetki to niepotrzebny wydatek.

Napisano

Przerzutka z tyłu mnie zadowala, może ewentualnie ją wymienię z końcem roku. Co do amortyzatora, albo kupię teraz i to by było na tyle z moimi wymianami, albo ewentualnie za rok.

Bardziej bym się skłaniał do wymiany teraz tej korby, hamulców i przerzutki.

Napisano

Ale ten amor kosztuje tyle co same hamulce, które chcesz kupić.

A co do oszczędności to też klamek nie musisz wymieniać. W sumie w ostatnim poście walnąłem gafę, bo jeśli wymienisz klamki to musisz mieć manetki.

Ten zestaw, który napisałeś + przerzutka przednia Alivio/Deore będzie spoko.

Napisano

Ahh, o hamulcach zapomniałem bo dokładam 100 zł i mam komplet (prezent), więc już ich nie liczyłem.

Tak chyba zrobię, za 309 zł z wysyłką mam tą korbę + przerzutka alivio.

A jeśli chodzi o manetki, to jak będzie namiar pieniędzy :)

Wybaczcie za drugi post ale wolę się upewnić.

Czy kupując ten mechanizm korbowy http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/11808/484/MECHANIZM-KORBOWY-DEORE-FC-M590-SHIMANO dostanę również suport? Bo piszą coś o zintegrowanym, ktoś by to ładnie ujął? Czy mam dokupić nowy do tego?

Napisano

Jak do tej pory widziałem tylko jeden rozsądny post, jeśli chcesz coś zmieniać to jak radzi "Synergy" kup jakiś normalny amortyzator, zamiast tego klamota który masz obecnie.

Chcesz zamienić jedne mechaniczne tarcze na inne ?, średnio to mądre ...

Napisano

Amortyzator mi wystarcza jak na razie, nie widzę potrzeby wymiany. Co do hamulców. Nie stać mnie na hydrauliki a potrzebuję czegoś lepszego.

Napisano

Może przejechał byś się na prawdziwym amortyzatorze zamiast wymyślać zamianę jednych mechanicznych tarczówek na inne ...

Napisano

Masz tu rację, wiem że są lepsze, wiem że nie mam genialnego amortyzatora, lecz tak jak mówię. Nie jest to mój priorytet i mogę to zrobić następnym razem. Dziękuję ci za poradę, wezmę to pod uwagę niewątpliwie. Korzystając z okazji, jaki amortyzator możesz mi polecić za ok 500 zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...