Skocz do zawartości

[Hamulce]Czas pozbyć się Avidów

Synergy

Rekomendowane odpowiedzi

Więc moja miłość i wiara w avidy wczoraj została zniszczona kiedy nowe E5 (dałem tylko 400zł za komplet) siadły klamki, w tylnim całkowicie zapadnięta, a w przednim słychać jak uszczelki przepuszczają powietrze i dot cieknie. Więc planuję zmianę stajni. Myslałem o Shimano ale mam dylemat m596 czy slx m675 na tył, z przodu użyję starego juicy 3. SLX mają ice tech ale dopóki nie będę miał nowych kół na CL to tarcz nie zmienię więc mam pytanie

czy warto dopłacać 100zł do SLX, ale tych bez radiatorów?

Czy radiatory będą miały duży wpływ na nagrzewanie się przy tarczy avid g3cs?

Jak sprawują się organiczne klocki shimano?

Ja lubię oryginalne żywice, bo nie drą ryja jak jest mokro :) Przerobiłem nawet trochę takich pod formule r1, zeby nie mordować ludzi gdy hamowałem.

Podmieniłem w jednym nowym xtr 985 żywice na metaliki i nie poczułem jakiegoś drastycznego wysadzania z siodła.

Dośc dziwna kombinacja.Mnie zawsze uczono ,że lepszy hampel powinien być instalowany z przodu.Może warto w to uwierzyć i do juicy3 dokupić dłuższy przewód a slx zamontować w amorku.

Juicy 3 z półmetalikami daje naprawdę sporą siłę więcej mi nie trzeba nawet z tarczą 160, ale i tak jako głównego hamulca używam tylnego ponieważ wcześniej miałem na przodzie v-brake i tak się nauczyłem i wygodnie mi ale to off-topic.

Tak sądze że i tak nie ma sensu odkładać i jednak SLX kupię z radiatorami, ale czy ktoś wie czy one wymagają tarczy Ice-Tech by był ten efekt bo szczerze mówiąc taki radiator nie wydaje mi się by sam w sobie mógł ochłodzić normalną tarczę g3cs (doświadczenia z komputerem).

NIe ma znaczenia jaka tarcza, żeby uzyskać ten efekt. Są to sprawy niezależne od sebie. W przypadku ice tech efekt ten POWINIEN być lepszy, ze względu na konstrukcję tarczy.

Wentylatory są częścią klocka, nie hamulca, więc jeśli się chce można kolejny raz kupić zwykłe.

Gdzie mieszkasz i jak korzystasz z roweru w którym zamontowane są te hamulce?

Warto zainwestować w klocki z radiatorami, one naprawdę działają. Mimo, że moje miejsce zamieszkania to niziny (Wrocław), to często wyjeżdżam w Beskid Żywiecki i tam hamulce dostają trochę w dupę. Ani razu nie udało mi się zagotować hamulców, myślę, że to zasługa owych radiatorów.

oryginalne klocki shimano (w deore 596, slx 666) są bardzo dobre. Jeżeli nie masz funduszy to kup najtańsze zaciski - deore 596 i dokup do nich najdroższe na jakie Cię stać klamki. Polecam XTR.

Takie składaki działają identycznie jak pełne XTR, są jedynie nieco cięższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...