TomoTonyHalik Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 To stare ultegry, czyli końcóweczka serii Shimano 600 - te z trzykolorowym oznaczeniem. Fajne, bo wyglądają nowocześnie mimo swojego wieku, no i są grafitowe - lepsze były by tylko czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 TomoTony - czy ty używasz górnego chwytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 po ustawieniu klamkomanetek wyglądaj, jakby używał tylko górnego, są w tak niepraktycznym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomoTonyHalik Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie używam wcale - rower nie jeżdżony, nie ma nawet linek zamontowanych. Po prostu zakręciłem klamkomanetki w możliwie najniższym położeniu, żeby mi później linki nie brakło przy dokładnym ustawieniu wysokości, którą dobiorę, jak już rower na poważnie złożę - owijka ma bardzo słaby klej, mogę ją bez problemu odkleić - w każdej chwili mogę zmienić położenie klamkomanetek odwijając ją i zawijając na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Dzisiaj wchodzę na nasze forum i widzę że dostałem wiadomość od ** Grzegosz`a** Dostałem informację że niejaki **Susza** wyprzedaje parę fajnych rzeczy, jedną z tych rzeczy były hamulce Sram Apex które były na liście życzeń ale były stosunkowo drogie bo średnia cena to ok 320-350pln. Susza - wycenił je na 150 pln i kiedy dowiedziałem się że mieszka niedaleko postanowiłem pojechać , byłem przygotowany na to że będą porysowane lub coś w ten deseń , jednak na miejscu okazało się że hamulce są w idealnym stanie wizualnym i technicznym z małym wyjątkiem ,klocki przednie były trochę wytarte ale do tego stopnia że spokojnie ten i następny sezon wytrzymają ,jak coś to w zapasie mam klocki DuraAce. Apex`y są bardzo lekkie(306g) mają kute ramiona oraz podobno jedne z lepszych seryjnych klocków hamulcowych. Korzystając z ładnej pogody i odwilży wyszedłem zobaczyć jak sprawują się hamulce na mokrym,moje obawy okazały się bezpodstawne , świetnie hamują na suchym i wystarczająco na mokrych obręczach. Jeśli chodzi o ramę to odczucia komfortu to niebo a ziemia porównując do ramy aluminiowej, rama i widelec świetnie pochłania wibracje , zmiana nawierzchni jest ledwo odczuwalna. Waga 7574g to też już przeszłość bo to waga z hamulcami Sora(368g)które miały być na początku.... więc obecne 306g oraz krótsze pancerze pozwoliły odgryźć 78g czyli 7496g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Pogratulować zakupu. Idziesz jak burza z urywaniem gramów. Masz już termin na wagę <7000g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Cześć. Zbliżyć się do 6999g jest już ciężko głównie ze względów finansowych, w kwietniu będzie jedna zmiana na siodełko do max 220g co pozwoli ukraść kolejne 100g. Na przełomie maj-czerwiec planuję zbudować jakieś koła w granicach rozsądku oczywiście bez poświęcania wytrzymałości i nie będzie to ultralight raczej coś w granicach 1600-1700 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Może jeszcze zagości Amoeba Scud Carbon 115g zamiast 152g Pro XC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) Ile waży Twój rockring? Może pomyśl o jakimś chainguide, pewnie udałoby Ci się zrzucić trochę z wagi a i miałbyś zabezpieczenie przed spadaniem z obydwu stron. Ja kupiłem teraz Boplight ch-cm1, waży 43g. Jeszcze w praktyce nie sprawdzałem czy jest ok, ale raczej wygląda na taki, co będzie dobrze pilnował, a mam zamiar używać go w terenie, na szosie nie powinien tym bardziej zawieść. tu możesz kupić: http://metrobikes.pl/pl/p/Prowadnica-lancucha-CH-CM1/1598 a tu masz test: http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,napinacz-boplight-ch-cm1 Edytowane 18 Marca 2013 przez grzegosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) cześć Grzegosz. Rockring u mnie waży 90 g i powiem Ci że tu też widzę możliwość zmiany , bardzo rzadko spadał mi łańcuch ale jeśli już to zawsze w niebezpiecznych momentach,głównie na ulicy więc obowiązkowo musi zostać. Rozważałem kupienie hipsu czyli kawałek plastiku o grubości 0.3 mm i wycięcie otworów i oklejenie tego imitacją karbonu 3M ,myślę że waga będzie symboliczna coś ok 20-30 g . Wieczorkiem sprawdzę te oferty ,bo jadę teraz do pracy. Edytowane 18 Marca 2013 przez nikopol83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Cześć. Nie sądziłem że w tym miesiącu i pewnie w następnym znowu coś zmodyfikuję ... a jednak ... dzisiaj udało mi się wręcz wyrwać okazję a mianowicie Selle Italia SLR (165g) To pierwsza moja *deseczka* , za dużo nie mogę na razie powiedzieć po 30 km ale jest wygodniejsze choć twardsze , zauważyłem że na wcześniejszym siodełku jakbym nie ustawił to zawsze uciskało mnie w kroczu , teraz w ogóle nie czuję tego dyskomfortu prawdopodobnie przez płaski profil wzdłuż całego siodełka. Muszę jeszcze troszkę poeksperymentować z ustawieniami i zrobić parę długich przejazdów i jeśli się sprawdzi to zostanie. I jedziemy w dół tym razem 154 g mniej czyli 7342 coraz bliżej UCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 teraz w ogóle nie czuję tego dyskomfortu prawdopodobnie przez płaski profil wzdłuż całego siodełka. Ja mam wrażenie że ono jest przeciwieństwem "płaskiego" siodła Żadne nie gniotło mnie tak jak slr Co tyłek to opinia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 cześć Tobo a co byś polecił skoro slr był nie wygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jak widzę twoją wagę, to normalnie "tryb marzenia" się włącza Z tymi siodełkami to zależy. Każdy ma inny zadek i każdemu inaczej siodełko się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Mam podobne zdanie ca Taboo. Przed zakupem przezornie pożyczyłem to siodło od kolegi |(podobne 180g). Po 3h jazdy mtb - w spodniach z dobrą wkładką, nie byłem w stanie się wysikać . Można poczuć jak to będzie na stare lata z prostatą ;/ . Ja muszę mieć siodło "z dziurą", polacam Tokena (nowy w cenie używki SLR-a ale jakieś 40g cięższe). Ale może Tobie podpasuje SLR, wielu jeździ i zadowoleni. Edytowane 27 Marca 2013 przez mansua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ale skoro slr wydaje się pasować - tak wynika z tej krótkiej noty - to co ja mogę polecić? Mnie piłowało w krocze od pierwszego kilometra pogarszając odczucie z każdym następnym. Wiele osób jest jednak wiebowziętych. Im lżejsze siodło tym trudniej trafić z rekomendacją. Dwa najdłużej używane przeze mnie siodła to selle italia slk - 210 gramów - i fizik aliante - 270. Oba jednak cięższe od slr'a, którego masz. Może się jednak okazać że u Ciebie pozycja na rowerze jest inna i komfortu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jest jeszcze opcja wzięcia w leasing siodeł Specialized`a ,ale na razie przechodzę w fazę testów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Po dwóch dniach jazdy stwierdziłem że to nie to, teraz się zastanawiam bo mogę je mieć za 170pln i jak coś to bym kupił a później sprzedałbym ewentualnie dla forumowiczów w tej samej cenie Edytowane 29 Marca 2013 przez nikopol83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Dzisiaj przy okazji wymiany siodełka w drugim rowerze udało się odgryźć parę gram,zapomniałem o tym rozwiązaniu zastosowanym w sztycy Accent`a a mianowicie **motylki**.... A tu oryginał z Amoeby Borla Przy okazji wrzuciłem siodło na wagę ,wcześniej zamontowałem je bez ważenia wierząc napisowi na siodełku (165g) w rzeczywistości to 160g. Czyli reasumując wynik 7342g jest już przeszłością. Obecnie 7310g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Uważaj bo nie każde siodło lubi taki punkt podparcia. Szczególnie siodła z karbonowymi prętami. Miej to na uwadze przy zmianie tego SLR'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Na pewno nie kupię siodła z karbonowymi prętami ,mam już upatrzone siodło selle smp ,masa 395 g ale jest bajecznie wygodne,mówi się trudno ale komfort i przyjemność z jazdy to podstawa,na slr trochę się męcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jest na to prosty sposob, pojezdzij troche na siodle, ktore nic nie wazy, nic nie wyszło ci na tyle stwardnieje, ze jak zalozysz cokoliwek powyzej 100g to bedziesz w niebowziety. Zaoszczedzone 200g! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Prawie 400g siodło to jest jednak przegięcie . Jesli chcesz faktycznie wygodnie pojeździć to zainwestuj w dobre spodnie z wkładką. O ile siodło jest dobrze dobrane to można jeździć cały dzień bez cierpienia, nawet na 200g desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 200g to nie deska ja miałem właśnie Velo pronto ważące 200g, zdarłem do gołego plastiku i obszyłem skórą, waży teraz 165g jeśli dobrze pamiętam, wygodne na pewno będzie bo kształt mi odpowiadał, a na deskach już jeździłem wcześniej. Spróbuj się przyzwyczaić, pokombinuj jeszcze z ustawieniami. Do tej pory jeździłeś na kanapie więc twardsze siodełko może trochę uwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikopol83 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 W sumie na slr zrobiłem raptem 2x16 km,pogoda nie sprzyja może jak śnieg stopnieje na majówkę to pierdyknę jakiś dystans,dodam że jeździłem bez wkładki ale szorty z wkładką to kupię obowiązkowo nie ważne na jakim siodełku będę jeździł. Tak po za tym to nie mam żadnego stroju kolarskiego. Zajefajne jest te selle smp tańsza wersja 147 pln a te lepsze czyt. Droższe i lżejsze ponad 600 pln. Ma fajny profil bo nie uciska na berło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi