Skocz do zawartości
  • 0

Nowe koła dla wagi ciężkiej

Gość Marcin

Pytanie

Gość Marcin
Napisano

Witam.

Muszę sprawić sobie nowe koła, ale szczerze mówiąc nie znam się na tym za dużo. Budżet to około 600zł.

Koła mają być do roweru MTB, osprzęt Shimano Alivio, kaseta 8-rzędowa. Ważę 110kg, ale nie potrzebuję jakichś super wytzymałych kół, bo jeżdżę tylko po szosie.

Zastanawiałem się nad Mavic Crossmax, ale poczytałem trochę wasze forum i zrozumiałem, że mogą nie wytrzymać pode mną.

Mój drugi typ to koła składane z części:

- obręcze Mavic XM317

- piasty Shimano 105

- szprychy nie mam pojęcia jakie

- dętki Maxxis Welter Weight

- opony Maxxis Detonator 26x1,25

Powiedzcie czy moje pomysły są dobre (wiem, że pewnie nie) i podrzućcie mi swoje propozycje.

Mam jeszcze pytanie, czy każde koło będzie pasować do mojego roweru, czy np piasty różnią się szerokością itd. Ogólnie na co zwracać uwagę przy wybieraniu komponentów do kół?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

vki ?,tarcze ?

vki :

kpl kół ALEXRIMS DM24 26'' NOVATEC maszyny V-BRAKE (2829125753) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

disc:

KOŁA NOVATEC DISC NT-D042SB 4 ŁOŻ. ALEXRIMS DP20 C (2882905663) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

To tylko przykłady.

Na pewno szukać musisz w obreczach 36 otworów w przedziale 480-500g.Piasty to raczej ciężkie ale trwałe "maszyny",Szprychy nie zadne cieniowane ale pożądne.Cn, z aukcji powinny styknąć.

To wariant jeśli czasem wjedziesz do lasu.Jeśli naprawde preferujesz szose :

http://allegro.pl/kola-novatec-disc-nt-d042sb-4-loz-alexrims-dp20-c-i2882905663.html

Napisano

ja mam mtx33 na novatec'ach maszynowych... ważę 130 i po 1 sezonie nawet nie wymagały centrowania. 32 szprychy championa.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Piszesz że nie potrzebujesz super wytrzymałych kół ale chcesz użyć obręczy 317 przy swojej wadze? To obręcze z limitem wagowym i to o ile pamiętam sporo niżej niż twoje 110. To dosyć lekkie obręcze do xc.

Przy twojej wadze wybierałbym - składając koła - obręcze o wysokim profilu. Bez problemu powinny się sprawdzić wszelkie "grawitacyjne" mavice.

Gość Marcin
Napisano

No własnie o Crossmaxach czytałem różne opinie. Jedni ludzie z mojego przedziału wagowego piszą, że koła są ok, a inni piszą, że za słabe. Koła mają być do v-brakeów.

Topol, a co powiesz o proponowanym przeze mnie zestawie, tylko zamiast tych xm317 dać inne obręcze?

Teraz mam obręcze Accent Pathfinder, szprychy MACH1 i piasty Shimano - jakiś podstawowy model. Chciałbym założyć sobie coś lepszego i może lżejszego o możliwie niskim oporze obrotu. Dlatego zainteresowałem się Crossmaxami. Stare części zamontuje w rowerze, który właśnie składam dla siostry.

Do siebie zakupiłem już od znajomego lekko używane przerzutki Shimano 105 i resztę podzespołów też chętnie zrobiłbym na 105.

Gość Marcin
Napisano

Przepraszam, ale pomyliłem się. Nie chodziło mi o koła Mavic Crossmax tylko o Crossride.

Napisano

105 ? Chcesz ładować komponenty szosowe do roweru mtb ? Po pierwsze szerokość tylnej piasty jest inna w szosie zdaje się , po drugie przerzutka tylna nie obejmie zakresu MTB - masz pewnie trzy rzędy z przodu i kasetę 30-32 ?

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...