Muszę sprawić sobie nowe koła, ale szczerze mówiąc nie znam się na tym za dużo. Budżet to około 600zł.
Koła mają być do roweru MTB, osprzęt Shimano Alivio, kaseta 8-rzędowa. Ważę 110kg, ale nie potrzebuję jakichś super wytzymałych kół, bo jeżdżę tylko po szosie.
Zastanawiałem się nad Mavic Crossmax, ale poczytałem trochę wasze forum i zrozumiałem, że mogą nie wytrzymać pode mną.
Mój drugi typ to koła składane z części:
- obręcze Mavic XM317
- piasty Shimano 105
- szprychy nie mam pojęcia jakie
- dętki Maxxis Welter Weight
- opony Maxxis Detonator 26x1,25
Powiedzcie czy moje pomysły są dobre (wiem, że pewnie nie) i podrzućcie mi swoje propozycje.
Mam jeszcze pytanie, czy każde koło będzie pasować do mojego roweru, czy np piasty różnią się szerokością itd. Ogólnie na co zwracać uwagę przy wybieraniu komponentów do kół?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Pytanie
Gość Marcin
Witam.
Muszę sprawić sobie nowe koła, ale szczerze mówiąc nie znam się na tym za dużo. Budżet to około 600zł.
Koła mają być do roweru MTB, osprzęt Shimano Alivio, kaseta 8-rzędowa. Ważę 110kg, ale nie potrzebuję jakichś super wytzymałych kół, bo jeżdżę tylko po szosie.
Zastanawiałem się nad Mavic Crossmax, ale poczytałem trochę wasze forum i zrozumiałem, że mogą nie wytrzymać pode mną.
Mój drugi typ to koła składane z części:
- obręcze Mavic XM317
- piasty Shimano 105
- szprychy nie mam pojęcia jakie
- dętki Maxxis Welter Weight
- opony Maxxis Detonator 26x1,25
Powiedzcie czy moje pomysły są dobre (wiem, że pewnie nie) i podrzućcie mi swoje propozycje.
Mam jeszcze pytanie, czy każde koło będzie pasować do mojego roweru, czy np piasty różnią się szerokością itd. Ogólnie na co zwracać uwagę przy wybieraniu komponentów do kół?
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.